zondag, december 22

De gebaartjes van Memphis Depay

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De Derby der Lage Landen draagt allang niet meer de kleur en het karakter van vroeger; met voetballers zonder gebaartjes, zonder vrees voor publieke hoon op sociale media. Halfjaarlijkse hoogtepunten waren dat in een tijd dat er geen andere interlands voor EK of WK op de agenda stonden. Alleen het prestige telde, maar de rivaliteit laaide immer hoog op tussen de Leeuwen van Oranje en de Rode Duivels. In 1964 eindigde die halfjaarlijkse traditie. Naar het Bosuilstadion waren nog maar 9.000 toeschouwers gekomen, die België met 1-0 zagen winnen.

In de 54 jaar nadien hebben België en Nederland elkaar ’slechts’ 26 keer bestreden, de helft daarvan telde voor EK of WK. Aflevering nummer 127 staat op dinsdag 16 oktober genoteerd als een vriendschappelijke interland. In het hedendaagse voetbal telt het prestige weer; vooral voor spelers die op elk internationaal podium hun eigen marktwaarde willen opvijzelen en voor de coach die steeds weer houvast en vertrouwen moet opbouwen.

Na de uitschakeling voor het EK van 2016 en het WK van 2018 is Ronald Koeman de bondscoach die Oranje terug moet leiden naar een hoger niveau. Koeman heeft de meevaller dat zich juist nu talenten aandienen die vertrouwen wekken. Matthijs de Ligt bijvoorbeeld, de pas 19-jarige aanvoerder van Ajax. Een verdediger die al zoveel indruk maakt dat topclubs in Engeland en Spanje hem nadrukkelijk volgen. Óf Steven Bergwijn, een aanvaller van PSV, geladen met kracht, snelheid en vaardigheid, pas 21 jaar. Tussen verdediging en aanval kreeg Oranje met Frenkie de Jong een schakelaar op het middenveld die onlangs in zijn eerste twee interlands meteen vaart en variatie bracht.

MEMPHIS DEPAY

In deze belofterijke lichting leeft Memphis Depay op. Hij is nog ‘maar’ 24 jaar. Ruim vier jaar geleden was Depay een revelatie op het WK in Brazilië waar Oranje derde werd. Een jaar later volgde zijn transfer van PSV naar Manchester United. Zelfs de doctrine van Louis van Gaal kon hem op Old Trafford niet in balans houden. Bij zijn entree in Manchester vroeg hij in een officiële verklaring om voortaan uitsluitend Memphis te worden genoemd, niet langer als Depay want hij had al lang geleden met zijn vader gebroken. De meeste media honoreerden dat verzoek, ook om bij hem in het gevlij te komen.

Onder zijn ‘merknaam’ Memphis wilde het niet vlotten. Gaandeweg kreeg hij minder speeltijd. Van de fans vervreemdde hij zich door extravagante kleding, zijn voorkeur voor Rolls-Royces, een overdaad aan juwelen en vaak onbegrepen gedrag in vluchtige tv-interviews. In het Nederlands elftal stapelden de interlands zich op tot inmiddels veertig stuks, maar lang bleef het wachten op de hoofdrol die voor hem sinds 2014 al weggelegd leek.

NAAR GHANA

Zijn transfer in januari 2017 naar Olympique Lyon heeft hem goed gedaan. Depay ging weer scoren, hij rendeerde ook als centrumaanvaller. In L’ Équipe liet hij bijna een jaar geleden al weten zich verzoend te hebben met zijn vader en dat zijn kinderen straks zijn familienaam zullen krijgen. Depay senior, gescheiden van een Nederlandse vrouw, woont in Amsterdam waar hij op een fabriek werkt. Zijn vader komt uit Ghana, het land waar Memphis in juni terugkeerde voor een liefdadigheidstripje.

Ghana is het land waar de roots liggen van veel Surinaamse Nederlanders. Eeuwenlang haalden Nederlandse kooplieden daar, aan de Afrikaanse Goudkust, de slaven op die verscheept werden naar Suriname en de Antillen. Fort Elmina is een van de slavenforten die als tastbaar bewijs bewaard zijn gebleven, inclusief de plaquettes die herinneren aan Nederlandse bevelhebbers. Nog altijd zijn in die  omgeving straten als  Gouda Street te vinden. Op de toegangspoort naar de begraafplaats Dutch Cemetery staat vermeld: ‘O weldadige moeder, ontvang uwe kinderen weder.’

BENEFIET-TOER

Te midden van de slavenforten liet Memphis Depay deze week op de Nederlandse tv-zender FOX Sports een ander beeld van zichzelf zien, in het geboorteland van zijn vader. Voor een benefiet-toer namens zijn Memphis Foundation waren vijf vrienden en een tv-ploeg met hem meegereisd. Blinde en dove kinderen kregen zijn speciale belangstelling. Ghana telt 24.000 van zulke kinderen, verdeeld over twaalf onderwijsinstellingen. Memphis Depay stal hun harten in de documentaire met de titel Memphis the Genesis. Dove kinderen bleken ritmisch te kunnen dansen, blinden trommelden en zongen zonder te haperen in hun teksten. De weldoener uit Nederland doneerde op verschillende plekken. Hij betaalde hun zwemlessen, kondigde aan een zwembad te laten installeren, hij schonk ook een braillemachine, de vierde pas in heel Ghana.

,,Het geld is niet van mij, het is van God. Hij heeft mij alles gegeven. Teruggeven is het mooiste wat je kunt doen. Dan heb je wat bereikt”, sprak Depay. Uitvoerig had hij in omringende interviews al over zijn geloof gesproken. ,,Een vriend van me gaf me meer richting. Hij kreeg in een gebed van God door dat ik me op dove en blinde kinderen moest richten. Toen ik op het voetbalveld mijn doelpunten begon te vieren met mijn vingers in m’n oren en daarna een gebaar naar boven, viel het allemaal samen. Ik besef pas nu hoe ik de afgelopen twee jaar als persoon ben gegroeid. Ik ben christelijk opgevoed, maar mijn relatie met God raakte in mijn jeugd een beetje verstoord. Nu bid of worship ik elke dag.”

HIPHOPTRACK

Eerder al heeft deze Memphis 2.0 zich gemanifesteerd in Lyon. In de Franse stad, waar onlangs voor anderhalf miljoen aan juwelen en andere kostbaarheden uit zijn villa werd geroofd, steunt hij met name de daklozen financieel. Toen die andere Memphis Depay vorige week in het veelbekeken tv-programma De Wereld Draait Door zijn verhaal deed, kreeg hij op Twitter veel kritiek te verduren. Hij zat er om aan te kondigen dat hij samen met rapper Winne de hiphoptrack Akwaaba (Ghanees voor ‘welkom’) had uitgebracht. Op de social media viel voornamelijk hoon hem ten deel, vanwege zijn soms moeizaam te volgen gepraat, vanwege zijn Engelse woordjes en omdat hij als gelovige het verhaal van de Barmhartige Samaritaan niet kende.

De reacties vertolkten de taal van het voetbalvolk, voornamelijk van buiten Eindhoven en omgeving. Eens te meer bleek hoezeer voetballers onder het vergrootglas liggen. Hoe anders zal deze Memphis Depay worden benaderd als hij ook in Oranje zijn belofte gaat inlossen met concrete resultaten. De Duivels zijn alvast gewaarschuwd.

TWITTER:  @hmees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

4 reacties

  1. Pingback: Uodiyala

  2. Pingback: web

  3. Pingback: poppenhuis

  4. Pingback: hen of the woods mushrooms for sale

Leave A Reply