maandag, januari 13

De foto van Nouri laat Ajax schrikken

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Op WK-dag 12, op de avond dat het al uitgeschakelde Marokko de wereldkampioen van 2010 knevelde, ging het in Nederland over het grote Marokkaanse talent dat zo pijnlijk wordt gemist op het voetbalveld. Abdelhak Nouri, de oogappel van Ajax. Bijna een jaar geleden, op 7 juli 2017, zeeg hij plotseling neer, zonder dat de bal in de buurt was, zomaar tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk. Gevreesd wordt dat Appie (21 jaar) nooit meer wakker zal worden, zo ernstig is de blijvende hersenschade na zijn hartstilstand.

Bijna elf maanden heeft het geduurd voordat Ajax de lang gewenste volledige aansprakelijkheid erkende. Tót maandagavond hield de clubleiding vol dat er direct adequaat was gehandeld. Medische specialisten in Oostenrijk en Nederland oordeelden anders. Ze concludeerden dat na getuigenissen van direct betrokken artsen en verzorgers op het veld.

De behandeling, althans de tijd die ermee gemoeid ging en de paniek rond de patiënt, was destijds live te volgen op Ziggo. Zeker twintig minuten hield de tv-zender de verbinding in de lucht. Zo konden we zien dat Nouri gereanimeerd werd, dat er een beschermingswand werd opgetrokken, dat er hulpkrachten, ambulances en traumahelikopter het veld opkwamen. Vooral ook zagen we de ontzetting op de gezichten van de andere spelers en begeleiders van Ajax. Ze wisten zich geen houding te geven, hun blikken verstarden, ze leken te rillen van angst. Afgrijselijke, maar ook indrukwekkende tv was dat.

JURIDISCHE STRIJD

Nadat duidelijk was geworden welk lot Abdelhak Nouri had getroffen, overheerste gaandeweg de juridische strijd tussen Ajax en zijn advocaten,  de verzekeraars en de familie Nouri met juridische adviseurs. Maandag doorbrak Edwin van der Sar, die geweldige oud-keeper die nu de ceo is van de beursgenoteerde AFC Ajax, de patstelling. Eerst ging hij naar het ziekenhuis om daar de familie Nouri te informeren. Vervolgens belde hij enkele nauw betrokken trainers en spelers op, onder wie Hakim Ziyech die op de wedstrijddag van Spanje – Marokko werd geïnformeerd. Daarna volgde een persconferentie, live op internet, tussen twee WK-wedstrijden door.

,,Op basis van nieuwe inzichten die wij helaas pas onlangs hebben kunnen vergaren, komen wij tot nieuwe conclusies. Het komt er op neer dat de behandeling van Abdelhak Nouri niet adequaat was. Wij erkennen dan ook aansprakelijkheid voor de gevolgen daarvan”, sprak Van der Sar, zichtbaar geëmotioneerd, met een gebroken stem.

Cardiologen blijken Ajax ervan te hebben overtuigd dat de medische aanpak op het veld ruimschoots te kort is geschoten. De behandeling was onvoldoende gericht op het meten van hartslag, bloedcirculatie en reanimatie. De aanwezige defibrillator blijkt te laat ingezet en toen verbetering uitbleef was een moment van reflectie nodig geweest.

Het lijken allemaal conclusies die geen elf maanden op zich hoefden te laten wachten. De nieuwe informatie schijnt nu te komen uit het dossier dat de advocaten hebben gedeponeerd bij de  KNVB. De Nederlandse voetbalbond werd vorige maand in de juridische strijd betrokken omdat de familie Nouri op advies van de advocaten een oordeel  vroegen van de arbitragecommissie van de KNVB.

‘CRUCIALE FOTO’

In de stukken voor de arbitragecommissie werd Ajax geconfronteerd met een volgens de club tot nu toe onbekende foto. ‘Het is een foto die de gelaatsuitdrukking van Abdelhak Nouri weergaf, en daarom nieuwe vragen opriep. Deze foto  bleek cruciaal in de beoordeling van de situatie’, liet Ajax maandag in een aanvullende verklaring weten.

Die foto (van Nouri met weggedraaide ogen?) roept zeker vragen op. Of is het een nieuw beeld van een voetballer in doodsstrijd? Wie komt op het idee zo’n foto te maken? Of is het een opname, geproduceerd uit verfijnde televisiebeelden? En waarom duikt die foto dan nu pas op bij Ajax?

Zo’n foto als argument illustreert hoezeer deze strijd juridisch is geëscaleerd. In welke mate daaraan Ajax, de advocaten en de familie Nouri hebben bijgedragen, valt van buitenaf lastig te beoordelen. In de aanhoudende stroom aan nieuws druppelde slechts door dat Nouri’s contract, lopend tot medio 2020, met tien jaar verlengd zou worden en dat Ajax alle kosten voor verzorging op zich wilde nemen. Hoe die onderhandelingen zich voltrokken én afketsten bleef verhuld.

Wel kunnen we vaststellen dat de familie trots was op de jaarlijkse talentenprijs Talent van de Toekomst, bedoeld voor de beste jeugdspeler in de Ajax-opleiding. Vereerd zijn de Nouri’s ook met het kleedkamerplekje met rugnummer 34 dat het hele seizoen intact bleef en inmiddels een mooie plaats heeft gekregen in de Gallery of Fame in de Johan Cruijff ArenA.

JEAN-PIERRE ADAMS

Ondertussen slaapt Abdelhak Nouri verder in het ziekenhuis, continu omringd door familieleden. Twee broers, zwager, schoonzusjes; ze zijn allemaal gestopt om zich te ontfermen over Appie in het ziekenhuis, om hem daar persoonlijk te verzorgen. Zo willen ze verder gaan met hem, in een zelfstandig huis, waar medische hulp snel beschikbaar is zodra deze nodig is. Zo’n situatie doet denken aan Jean-Pierre Adams (70), de Franse oud-international  die na een simpele knieoperatie al 36 jaar in coma is en thuis liefdevol wordt verzorgd door zijn echtgenote.

Al dat gedoe rond Abdelhak Nouri laat de herinneringen vervagen aan het grote talent dat hij was, aan zijn spelvreugde, zijn dribbels, zijn inzicht, zijn traptechniek, aan een voetballer die de sport sympathiek maakte. Als Nederlands-Marokkaans kind van Amsterdam werd hij al op jonge leeftijd vertroeteld, door trainers en supporters. ‘De steekpass van Appie is niet van die van Zidane te onderscheiden’, schreef  columnist Henk Spaan in 2010.  Appie was toen 13 jaar. Sindsdien is steeds verlangend uitgekeken naar zijn debuut in het eerste elftal, vooral nadat Ajax er sinds 2014 niet meer in slaagde kampioen te worden.

VRIJE SCHOP

Voor Appie Nouri kwamen zijn fans met duizenden extra naar De Toekomst, naar de wedstrijden van Jong Ajax in de Eerste Divisie. Slechts één seizoen hebben ze hem in de ArenA mogen adoreren. Bij zijn debuut op 21 september 2016 stal hij prompt alle harten. Nouri was nog maar net ingevallen toen Ajax een vrije schop te nemen kreeg in de bekerwedstrijd tegen Willem II. Het stond al 4-0. Beleefd vroeg Nouri aan zijn aanvoerder, Lasse Schöne, om de vrije schop te mogen nemen. Zelden is een 5-0 harder bejubeld in de ArenA.

Negen wedstrijden speelde Nouri in zijn eerste, enige seizoen in de Eredivisie, drie in het bekertoernooi. Hij was de ster in alle nationale jeugdselecties, maar kwam nooit voor de keus te staan: Oranje óf Marokko. Dit jaar hád hij het WK kunnen beleven, hij hád ook Oranje nieuwe hoop kunnen bieden. Tien jaar geleden kreeg Nouri de vraag al eens voorgelegd door een Nederlands-Marokkaanse journalist. ‘Oranje’, wist hij toen heel pertinent, als 11-jarige.

Tien jaar geleden was dat – 2008, toen haalde Oranje nog met sprankelend spel de halve finales van het WK.

Twitter: @hmees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.