woensdag, november 20

De bandana past bij nieuw gezicht van PSV

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Denzel Dumfries, de meest opvallende speler van Oranje op het EK, zit nog altijd zonder nieuwe club. Zijn contract met PSV loopt nog twee jaar door, maar in Eindhoven maakt hij zijn trainingsuren op de velden waar de jeugd wordt opgeleid. Coach Roger Schmidt heeft hem niet nodig om kwalificatie voor de Champions League af te dwingen. Het is wachten op afronding van de transfer van Romelu Lukaku, van Internazionale naar Chelsea, een deal van 115 miljoen. Dan  kan Inter zich veroorloven 15 tot 20 miljoen voor Dumfries uit te geven en heeft het eveneens geïnteresseerde Everton het nakijken.

Dumfries (25) kreeg zijn prijskaartje enkele maanden geleden al omgehangen. Vorig seizoen was hij nog aanvoerder van PSV. Tevens was Dumfries de scherpste aanvaller wanneer hij, als rechtsback, zijn rushes over de flank inzette. In die rol deed Dumfries ook op het EK van zich spreken. Zo speelde hij zich in de belangstelling van meer kapitaalkrachtige clubs. Eerder al had Dumfries met PSV de afspraak gemaakt deze zomer op zoek te kunnen gaan naar een nieuwe club. Hetzelfde gold voor Donyell Malen, die voor 30 miljoen ‘op de markt’ werd gezet en voor die prijs bij Borussia Dortmund is geland.

INVESTERINGSPROJECTEN

In de filosofie van PSV zijn Dumfries en Malen transferobjecten die nodig zijn om de huishouding financieel op orde te houden en de selectie met nieuwe investeringsprojecten te verfrissen. In het geval van Dumfries en Malen heeft het er alle schijn van dat hun vertrek het voetbal en de resultaten van PSV ten goede komt. Het is een pikante vaststelling, zeker nadat Dumfries op het EK zoveel indruk heeft gemaakt.

In het vorig seizoen vaak onbegrepen systeemvoetbal van Roger Schmidt bij PSV waren de twee backs de meest dominante aanvallers;  Dumfries op rechts, de Duitser Philipp Max op links. Voorin klikte het lang niet altijd tussen Eran Zahavi, de Israëlische spits die wel is gebleven, en Donyell Malen.

NIEUW GEZICHT PSV

In de kwalificatierace naar de Champions League hanteert Schmidt geheel nieuwe wapens, die het voetbal van PSV zowel aantrekkelijker als effectiever maken. De wijze waarop de Eindhovense ploeg zondag met klinkende cijfers (0-4) Ajax weghield van de Nederlandse Super Cup, de Johan Cruijff Schaal,  vormt de eerste getuigenis van PSV’s nieuwe gezicht.

De score kreeg een vertekend beeld, mede omdat Ajax-verdediger Nico Tagliafico al in de eerste helft, bij 0-2, na een woeste frustratietackle werd weggestuurd. Maar veel wijst er op dat Ajax dit seizoen niet opnieuw met zestien punten voorsprong de finish gaat halen, zeker nu PSV met Marco van Ginkel, Davy Pröpper en de Braziliaan Ramalho verrijkt is met leiderschap en routine.

In de nieuwe PSV-versie krijgen de vleugelaanvallers Noni Madueke (19) en Cody Gakpo (22) de ruimte en voelt Mario Götze (29) zich als nummer 10 zichtbaar beter thuis. Gakpo trekt de lijn door van vorig seizoen, dat hij afsloot met zijn debuut voor Oranje op het EK. Hij bezit bovendien zoveel persoonlijkheid dat Roger Schmidt hem al tot reserve-aanvoerder heeft benoemd.

TRENDBREUK ENGELSE TALENTEN

Tegen Ajax imponeerde vooral Noni Madueke (19), een Engelse jeugdinternational die de eerste twee doelpunten voor zijn rekening nam; eerst met links, daarna met rechts.  Madueke kwam drie jaar geleden, op 16-jarige leeftijd, naar PSV. Hij staat model voor een trendbreuk met Engelse talenten, die hun club verlieten omdat ze daar het uitzicht misten op een snelle doorbraak in de Premier League. Ze zagen meer perspectief via een springplank op het vasteland van Europa. Daarom ging Jadon Sancho weg bij Manchester City en koos hij voor Borussia Dortmund, dat hem nu voor 85 miljoen heeft verkocht aan Manchester United. Zo ging Jude Bellingham van Birmingham City naar Borussia Dortmund en switchte Jamal Musiala van Chelsea naar Bayern München. Sancho (21) en Bellingham (18) zijn inmiddels Engels A-international, Musiala (18) is al tot de Mannschaft doorgedrongen.

Ook voor Noni Madueke gloort een toekomst op een hoger niveau dan PSV. Tottenham Hotspur, Leicester City, Borussia Dortmund en Bayern München tonen al belangstelling; de biedingen, vanaf 30 miljoen, lopen op. Drie jaar geleden hoefde PSV aan Tottenham Hotspur een opleidingsvergoeding van ‘slechts’ 120.000 euro te betalen om hem vrij te krijgen voor verhuizing naar Nederland.

VERLEIDINGSPROCES

Aan zijn keuze voor PSV ging een verleidingsproces van zeven maanden vooraf. Bij een jeugdinterland had een scout van PSV kennis gemaakt met de zaakwaarnemer en de vader van Madueke. Ze bleken oren te hebben naar een carrièresprong buiten Engeland, buiten de Spurs. Daarom was al een aanbieding van Manchester United afgewezen.

Noni Madueke en familie wilden geduld opbrengen. Ze kozen niet direct voor het snelle geld, niet voor de meest lucratieve aanbieding. Madueke is een zwarte jongen, geboren in Londen, in een welgesteld Engels gezin met Nigeriaanse roots. Vader Madueke, verkoop-manager bij Mercedes, liet zich grondig informeren door PSV. Eerst  volgden bezoekjes aan Eindhovens,  vervolgens werd ook de speler zelf rondgeleid. Ruud van Nistelrooij en Steven Bergwijn schetsten hem veelbelovende verhalen. De vader van Bergwijn vertelde Madueke senior hoe PSV omgaat met talenten. Toen vervolgens ook de aanbieding aantrekkelijk genoeg was, volgde het jawoord van speler en entourage.

BANDANA

Anderhalf jaar na zijn komst drong Madueke als 17-jarige al door tot het eerste elftal van PSV.  Hij overwon de teleurstellingen toen hij vorig jaar door Schmidt regelmatig werd genegeerd, in het nieuwe seizoen maakt Madueke nu indruk als meer gerijpte aanvaller.

Noni Madueke verenigt ook volop de kwaliteiten om tot publiekslieveling uit te groeien, met zijn dribbels, slaloms en vlammende schoten. Hij oogt als een onbevangen vrijbuiter die de fans aanspreekt met zijn bandana rond de zwarte krullen, zijn lach, zijn gebaartjes en gebeden.

YORBE VERTESSEN

Naast hem ontwikkelt zich ook Yorbe Vertessen voorspoedig. Vertessen (20) is Belgisch jeugdinternational. Hij komt uit Tienen en verruilde al op zijn achtste jaar Westerlo voor PSV. Vorig seizoen kwam hij 18 keer in actie voor het eerste elftal van PSV.  Het moment lijkt nabij dat Vertessen een serieuze concurrent wordt voor Eran Zahavi in de strijd om de spitspositie bij PSV.  Een belangrijke kwaliteit is zijn snelheid, weinig verdedigers hebben daarop al een antwoord  kunnen vinden. Tegen Ajax onderstreepte Vertessen ook dat scoren hem gaandeweg beter afgaat.

Met Vertessen, Madueke, Gakpo, Obispo en Teze beschikt PSV nu over vijf spelers die allen vanuit de jeugdopleiding zijn doorgestoten en direct inzetbaar zijn in het eerste elftal. Het is een luxe waarmee PSV ook de handels-carrousel draaiende kan houden.

@hmees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply