woensdag, januari 22

David Elleray, de man van 178 reglementswijzigingen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vorige week had collega Henk Mees het hier over een artikel in het Nederlandse voetbalweekblad Voetbal International over de verantwoordelijke voor de verwarring over de spelregels. Volgens VI lag de schuld voor de chaos bij Fatma Samoura, de secretaris-generaal van de Fifa. Voor ex-voetballer Kees Kwakman maakte dat alles duidelijk. ‘Een vrouw’, zei hij in Fox Sports.

We hebben nieuws voor Kwakman: de schuldige is … een man: David Elleray, de Engelse ex-topscheidsrechter. Elleray is technisch directeur van de International Football Association Board. Afgekort Ifab, het orgaan dat verantwoordelijk is voor de spelregels van ’s werelds belangrijkste sport.

The Guardian en The Telegraph becijferden dat de gewezen schoolmeester, die in mei 2003 zijn laatste wedstrijd floot, sinds zijn aantreden in 2016 al verantwoordelijk is voor 178 (!) spelwijzigingen aan het reglement uit 1863 dat gedurende 153 jaar behoorlijk goed gefunctioneerd had. Vaak gaat het om onbenullige dingen, zoals de kleur van de tape of van de sokken. Of dat de bal bij de aftrap of bij een corner geen volledige omwenteling meer moet maken om in het spel te zijn, een ‘duidelijke beweging’ volstaat voortaan.

De Engelsman zorgde er ook voor dat de bal bij de aftrap niet meer vooruit moet getrapt worden. Waarna hij een jaar later aan de spelregels moest toevoegen dat een speler bij de aftrap op de helft van de tegenstander mag postvatten. Anders is het nogal moeilijk om de bal achteruit te spelen. Elleray is er ook verantwoordelijk voor dat de bal bij een doeltrap binnen het strafschopgebied door een verdediger mag aangeraakt worden. Hij zorgde er ook voor dat de VAR bij een strafschop moet toezien of de doelman zich geen millimeter van de doellijn bevindt als er getrapt wordt.

Elleray wil alle tegenstrijdigheden uit het reglement halen. In The Guardian werd hij echter vergeleken met ‘een machtshongerige despoot die met onpopulaire regels het voetbal onaantrekkelijker maakt voor fans en spelers en moeilijker voor de referees’.

De eerder aangehaalde wijzigingen zijn gelukkig vrij onschuldig. Een heel andere affaire is de nieuwe handspelregel. Die was al niet eenvoudig, maar Elleray slaagde er met brio in om het nog ingewikkelder te maken. Het werd zo gecompliceerd dat de reglementstekst over het deel van de arm die als ‘rode zone’ moet bestempeld worden niet overeenstemde met de daarbijhorende tekening.

Maar dat is nog niet eens het grootste probleem. Elleray probeerde het inderdaad lastige begrip ‘intentie’ uit het reglement te verwijderen en te vervangen door ‘het onnattuurlijk groter maken van het lichaam’. Het leverde al de meest belachelijke penalty’s op. Wedstrijden worden geregeld beslist door een strafschop die wordt gefloten op basis van de nieuwe regels, die volgens zowat iedereen die gevoetbald heeft een aanfluiting zijn. The Telegraph berekende dat dit seizoen na 26 wedstrijden in de Premier League de bal zes keer op de stip werd gelegd voor handspel. Vorig seizoen was dat na 30 wedstrijden 0 (nul) keer.

Elleray is ook de man van het VAR-protocol, dat hij nu al elf keer herschreven heeft. Keith Hackett, ook een Engelse ex-topref en een gewezen scheidsrechtersbaas van de Premier League, fulmineert in zijn column in The Telegraph bijna wekelijks tegen de lijnen die getrokken worden om doelpunten af te keuren omdat een speler een te grote schoenmaat heeft en daardoor buitenspel staat. Vooral omdat de technologie niet in staat is om kleine verschillen duidelijk te maken. Om een voorbeeld te geven: doellijntechnologie bevat 500 beelden per seconde, buitenspeltechnologie slechts 50 beelden.

Als je denkt dat David Elleray de handen vol heeft met al die spelregelwijzigingen dan vergis je je. De man uit Dover is in zijn vrije tijd ook nog scheidsrechtersbaas in België. Volgens Het Nieuwsblad strijkt hij daarvoor 300.000 euro per jaar op bij de KBVB. Sinds kort vertolkt hij ook nog diezelfde functie in Rusland. Onze andere scheidsrechtersbaas, de Fransman Bertrand Layec, die het volgens de krant met slechts 200.000 euro (toch nog zowat een ministersloon) moet rooien, is intussen ook technisch directeur en scheidsrechtersbaas van Cyprus. Zo wordt het allemaal wat duidelijker waarom onze arbitrage er niet echt op vooruit gaat.

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

8 reacties

  1. Pingback: ชีสเค้กทุเรียน

  2. Pingback: Bilad Alrafidain University College

  3. Pingback: We Might Be Tiny

  4. Pingback: 가입머니사이트

  5. Pingback: overwatch coin generator

  6. Pingback: Herbalife

  7. Pingback: useful reference

  8. Pingback: Albino Penis Envy Mushroom Psilocybin

Leave A Reply