De Kuip trilde, opnieuw, nadat Cyriel Dessers zich zondag voor de derde keer op rij in de slotfase als matchwinnaar van Feyenoord had opgeworpen. De winnende goal tegen AZ bracht spelers, staf en aanhang van Feyenoord in extase. Niemand maakte zich zorgen over de gesteldheid van het trillende staal.
Bij elk zuchtje opwinding begint de Kuip te schudden. Dat is al jaren het geval in het Rotterdamse stadion dat van 1937 dateert. Aanleiding tot massaal gehos hebben de supporters van Feyenoord, vorig seizoen nummer 5 in de Eredivisie, de laatste jaren niet vaak gehad.
Afgelopen zondag kreeg de vreugde in Rotterdam een extra dimensie toen later op de avond Ajax thuis tegen het bij verrassing gepromoveerde Go Ahead Eagles op 0-0 bleef steken. Daardoor is Feyenoord nu virtueel koploper in de Eredivisie. In het verschiet ligt een inhaalwedstrijd, op 1 december thuis tegen Heracles, waarmee Feyenoord één punt voorsprong op Ajax kan nemen.
FEYENOORD CITY EXIT
Het succes op het veld volgde zondag op de aankondiging dat Feyenoord geen heil meer ziet in Feyenoord City, een grootschalig stedenbouwkundig project dat voorziet in woningbouw in combinatie met een nieuw stadion voor 62.000 toeschouwers aan de oever van de Nieuwe Maas, op slechts zo’n 150 meter van de huidige Kuip. Een modern stadion moet Feyenoord aan substantieel hogere commerciële inkomsten moet helpen.
Opeenvolgende directeuren van Feyenoord hebben de laatste jaren betoogd dat de club qua inkomsten en commerciële faciliteiten tegen een plafond aan botst, en dat daarom een nieuw stadion noodzakelijk is. Een mondige groep fans verzet zich al jarenlang tegen die stadionplannen. Ze dwepen met de vertrouwde Kuip (goed voor 51.000 toeschouwers), waar veel comfort ontbreekt en alles ruikt naar de vorige eeuw.
GOLDMAN SACHS
Het verzet heeft niet alleen vertragend gewerkt, maar ook veel animo weggenomen. Ondertussen blijven de kosten oplopen. Het laatst vastgestelde plan staat voor 444 miljoen euro genoteerd. Aangenomen wordt dat de investering nu al ruim boven de 500 miljoen zou uitkomen. Feyenoord acht de investering niet langer verantwoord en moet nu in overleg gaan met de gemeente, die mede-initiatiefnemer is. Het afblazen van het project brengt risico’s met zich mee, vooral voor de aparte stadion-bv die bij de Amerikaanse bank Goldman Sachs in het krijt staat en dreigt het in onderpand gegeven stadion kwijt te raken.
Supporters van Feyenoord hielden zaterdagavond een vreugdemars toen ze vernamen dat Feyenoord City van de baan zou zijn. Het alternatief is zeker zo mistig, nu Feyenoord zich afvraagt hoe de huidige Kuip nog kan worden gerenoveerd. Een investering die ook al gauw enkele honderden miljoenen aan investering gaat vergen.
NIEUWE DIRECTEUR
Over het stadion-dossier mag zich nu een nieuwe directeur gaan buigen. Mark Koevermans had onlangs nog maar nauwelijks dreigementen van supporters aangevoerd als verklaring voor zijn vertrek, of zijn opvolging bleek al geregeld. Alex te Kloese (47) is de nieuwe directeur met ervaring als algemeen directeur van de Mexicaanse voetbalbond en van de Amerikaanse club LA Galaxy, waar hij nu vertrekt.
Te Kloese zal zijn hoop mede baseren op de vlucht waartoe Feyenoord nu plotseling op het veld in staat is. Niet alleen in de Eredivisie baart Feyenoord opzien, ook in de European Conference League met onder meer twee zeges op de Duitse Bundesliga-subtopper Union Berlin.
ARNE SLOT
Aan de basis van de herrijzenis staat Arne Slot (43), een oud-speler van PEC Zwolle, NAC Breda en Sparta Rotterdam. Als trainer maakte Slot naam bij AZ waar hij John van den Brom opvolgde. Hoewel de financiële mogelijkheden bij Feyenoord beperkt waren, slaagde technisch directeur Frank Arnesen erin een selectie samen te stellen waarmee Slot aanzienlijk beter presteert dan Dick Advocaat die doorlopend zeurde over het gebrek aan kwaliteit in de spelersgroep van Feyenoord.
Opvallend is vooral de versterking waarvoor vrijwel anonieme buitenlanders als de Oostenrijker Trauner en de Noren Pedersen en Aursnes zorg dragen. Daarnaast kwamen twee oud-spelers van AZ naar de Kuip (aanvaller Jahanbakhsh en de veelvuldig scorende middenvelder Guus Til). Het vertrek van aanvoerder Steven Berghuis (naar Ajax) lijkt daardoor al goeddeels vergeten, zijn invloed binnen de spelersgroep zeer zeker. De vernieuwing verloopt zo gesmeerd dat Feyenoord met doelman Bijlow, verdediger Malacia en Til ineens met drie spelers in de nationale selectie van Louis van Gaal is vertegenwoordigd.
CYRIEL DESSERS
Meest opvallende nieuweling, zeker de laatste weken, is Cyriel Dessers. De bijna 27-jarige Belg, sinds vorig jaar international voor Nigeria, bereikte bij Racing Genk nooit de schotvaardigheid die hij in Nederland bij NAC, FC Utrecht en Heracles etaleerde. Feyenoord haalde hem binnen als huurling van Genk, niet eens direct als eerste spits. Die positie is voor Bryan Linssen, een woelwater van 1.70 meter die al zijn tegenstanders op de huid zit en ook met het hoofd weet te scoren.
Als de energie bij Linssen opraakt, en ook de tegenstanders vermoeid worden, is het de beurt aan Dessers. Hij gaat niet gebukt onder zijn rol als invaller. De lach is niet weg te slaan van zijn gezicht. Zo maakt de Belg zich geliefd bij zowel medespelers als fans. Hij kent ook de geschiedenis van veel voorgangers in de Kuip, waar elke spits wordt vergeleken met de trefzekerheid van Ove Kindvall, de Zweed die met zijn winnende goal Feyenoord in 1970 de Europa Cup voor landskampioenen schonk.
LACHERIG
Dessers is zich bewust van de druk die op de centrumaanvallers van Feyenoord wordt gelegd. Dessers: ,,Bij Feyenoord worden er snel vraagtekens achter een spits geplaatst, zelfs als je hebt gescoord. Ook over Cyriel Dessers werd wat lacherig gedaan toen ik hier naar toe kwam, maar hopelijk heb ik nu een uitroepteken achter mijn naam gezet.”