woensdag, januari 22

Blij met een dode mus?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Opluchting is het woord dat blijft hangen na de voorbije week in het Belgisch voetbal. Alleen Anderlecht is gesneuveld op de Europese velden. Ontluisterend, maar niet echt verrassend. ‘We are Anderlecht’ is een kreet uit het verleden en Vitesse was de enige tegenstander van de Belgische clubs van enig aanzien. Gelukkig brachten AA Gent en Antwerp troost, ook al was het respectievelijk slechts tegen Rakow uit Polen en Omonia uit Cyprus. Maar zijn we niet blij met een dode mus?

Ja, je moet goed zijn in aardrijkskunde of een atlas kopen om de strapatsen van de Belgische clubs op de internationale scène dezer dagen te kunnen volgen. Zeker in de nieuwe Conference League, die ervoor zorgt dat dit seizoen zeven landen meer betrokken zijn in de Europese poulefase dan vorig jaar. Uefa-voorzitter Ceferin heeft zijn doel bereikt: dit gaat hem stemmen opleveren van kleine voetballanden.

De loting van de poules van de Europese bekers heeft echter nog eens de gigantische verschillen blootgelegd. Club Brugge neemt het in de Champions League op tegen Manchester City, RB Leipzig en Paris Saint-Germain. Clubs met grote namen en uit steden die iedereen weet liggen. AA Gent in de Conference League trekt naar Belgrado, Tallinn en Famagusta. Partizan, Flora en Anorthosis, het klinkt exotisch maar het zal de kassa niet doen rinkelen.

AA Gent zal echter Europees overwinteren (het zou een onwaarschijnlijke blamage zijn als dit in deze groep niet lukt) en Club is eigenlijk bij voorbaat kansloos. Ja, er zal her en der wel een puntje uit de kast vallen, omdat wie de punten niet meer nodig heeft wel eens met een veredeld B-elftal naar Jan Breydel zal afzakken. Racing Genk en Antwerp zouden minimaal derde moeten kunnen worden en na nieuwjaar tenminste de knock-outfase van de Conference League halen. Ook al is de tegenstand sterker dan Omonia.

Spagaat

Fans van Club Brugge hopen na de loting op nog meer versterking. Laat ons realistisch blijven: wie zou Club kunnen kopen om in deze groep door te gaan? Een heel nieuwe basiself? Blauw-zwart zit in een spagaat: te groot voor België, te klein voor Europa. De bestuurstop wil bij de top-zestien van Europa geraken, maar dat kan niet meer voor een ploeg die verplicht is elk jaar zijn betere speler(s) te verkopen en moet leven van jonge talenten die met veel winst kunnen versjacherd worden.

Ja, occasioneel kan een Belgische club nog wel eens de tweede ronde van de kampioenenbeker bereiken. Zoals AA Gent enkele jaren terug. Daar is echter een perfecte loting voor nodig en tegenstanders die een tegenvallend seizoen kennen. Inderdaad, zoals AA Gent met onder andere Lyon en Valencia. Want desondanks was het een straffe prestatie.

Club moet niet naar de Europese top lonken. Toch niet op korte termijn. Het moet nu de rest van het Belgisch voetbal uit het slop trekken. Je bent als competitie zo sterk als je zwakste schakel. Het is toch niet normaal dat AA Gent pas twintig minuten voor tijd voorbij het Poolse Rakow geraakt en dat Antwerp strafschoppen nodig heeft tegen een ploeg uit Cyprus? Met Antwerp, AA Gent en Racing Genk hebben we er de voorbije tien jaar topclubs bij gekregen, maar zolang Standard en Anderlecht in het slop zitten gaat het niet goed met het Belgische voetbal.

Salary cap

Om enigszins aan te sluiten bij de Europese (sub)top is een schaalvergroting noodzakelijk, maar een BeNeliga zit er niet meteen aan te komen. De clubs en het publiek in Nederland zijn niet geïnteresseerd en dat geldt ook voor de Belgische fans. Vergeet deze piste dan (voorlopig) ook en ga op zoek naar een format om de eigen competitie te versterken.

Dit is het moment voor verandering. De UEFA is ook van plan is om het voetbal grondig te hervormen. Er komt straks een salary cap. Als de totale loonmassa van een team een bepaalde norm overschrijdt, volgt er een boete en dat geld wordt verdeeld onder de andere deelnemers. Zoals dat in Amerika gebeurt. Clubs zullen ook verplicht worden hun kern af te slanken en minder wedstrijden te spelen. Liga-bekers en terugwedstrijden in de reguliere bekercompetitie moeten al zeker geschrapt worden.

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply