donderdag, december 26

Blessures kunnen pret rond Oranje niet bederven

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De stemming zit erin bij het Oranje-legioen. Twee zeges met 4-0 tegen Canada en IJsland, sparringparters die Engeland en Frankrijk wél aan banden konden leggen, voeden het optimisme. Zelfs het late afhaken van Frenkie de Jong (Barcelona) en Teun Koopmeiners (Atalanta Bergamo) kan de pret niet bederven.

Met Frenkie de Jong (27 jaar, 54 interlands) verliest Oranje aan versnelling vanuit de middenlinie. Teun Koopmeiners (26 jaar, 9 interlands) is dit seizoen uitgegroeid tot hoofdrolspeler in de Serie A. Hij was de grote uitblinker in de door Atalanta overtuigend gewonnen finale van de Europa League. ‘Ik heb bange vermoedens’, zei Koeman maandagavond al over de liesblessure die Koopmeiners tijdens de warming-up voor het duel met IJsland opliep.

Frenkie de Jong haakte maandag af, vlak voor de laatste middagmaaltijd in Nederland. Drie keer al moest hij dit seizoen een pauze inlassen wegens zijn almaar voortzeurende enkelblessure. Tijdens de EK-voorbereiding van Oranje probeerde hij op tijd fit te raken. Bij elke serieuze test protesteerde het enkelgewricht. ‘Het is in zijn hoofd gaan zitten. Wij hebben besloten de gezondheid van de speler voorop te stellen. Jammer genoeg is dat bij zijn club niet gebeurd. Frenkie heeft bij Barcelona moeten spelen terwijl hij nog geen 100 procent fit was’, stelde  bondscoach Ronald Koeman na de zege op IJsland.

OVERBELASTING

Met Frenkie de Jong,  Teun Koopmeiners, Marten de Roon (Atalanta Bergamo)  en Quinten Timber (Feyenoord)  hebben vier middenvelders uit de voorlopige selectie van 30 spelers met blessures te kampen gekregen. Vorige maand viel daarom ook al Mats Wieffer (Feyenoord) af als EK-kandidaat voor de middenlinie. Dat bevestigt voor Koeman zijn kritiek op de overbelasting van spelers in het internationale voetbal. Niet alleen Oranje wordt er mee geplaagd. ‘Je ziet ze overal wegvallen, daar heb ik al vaak genoeg op gewezen. Nu maakt het de keuzes voor mij wel gemakkelijker.’

Als vervanger van Frenkie de Jong riep Koeman dinsdag Ian Maatsen (Champions League-finalist met Borussia Dortmund) op. Maatsen (22, nul interlands) moest met een privé-vliegtuig worden overgevlogen vanaf een eiland in Griekenland. Hij is een linker-wingback, die bij Oranje in die positie Nathan Aké (Manchester City), Mickey van de Ven (Tottenham Hotspur), Daley Blind (Girona) en wellicht ook nog de rechtsbenige Lutsharel Geertruida (Feyenoord) voor zich moet dulden.

PSV-DUO MAAKT INDRUK

Achttien van de 25 overgebleven Nederlandse EK-gangers spelen in een van de vijf Europese topcompetities. In de twee laatste oefeninterlands maakten twee Eredivisie-spelers de meeste indruk. De PSV’ers Joey Veerman en Jerdy Schouten compenseerden ruimschoots het gemis van Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners. De passing van Veerman was opnieuw voorbeeldig, Schouten dekte de gaatjes, pikte het afval op en gaf met snelle, korte tikjes vaart aan het spel van Oranje.

Of een middenlinie met Tiijani Reijnders (AC Milan) als meest offensieve kracht – spelend met het nog altijd magische rugnummer 14 – bestand zal zijn tegen machtsgeweld van zwaarder kaliber moet nog worden afgewacht. De verdediging, onder leiding van Virgil van Dijk (Liverpool) lijkt wel voor zijn taak berekend. Offensief speculeert Oranje op snelheid en drive.

HAARBAND MEMPHIS DEPAY

Bij Memphis Depay zit er weer snee in. Hij is nog op zoek naar een nieuwe club na een moeizaam seizoen bij Atlético Madrid.  In beide oefeninterlands maakte Depay zich niet voor het eerst tot onderwerp van discussie, ditmaal door een opvallende haarband te dragen. Het was een uiting die maandagavond prompt door menig Oranje-supporter werd overgenomen – als een nieuw symbool à la de rasta-pruik van Ruud Gullit bij het triomfantelijke EK in 1988.

Zowel tegen Canada als IJsland kwam Depay tot scoren, zijn treffer op maandagavond werd afgekeurd omdat de VAR op zeventig meter van het IJslandse doel een vage handsbal had geconstateerd. Zodoende werd Oranje de mooiste goal van de avond onthouden, tot stand gekomen na een soepele actie van Veerman, een ultrasnelle run plus magistrale voorzet van  invaller Jeremy Frimpong (Bayer Leverkusen) en perfecte afronding door Depay.

GHANESE ROOTS FRIMPONG

‘We hebben veel snelheid in ons spel. Dat kan een belangrijk wapen worden in Duitsland’, zei Koeman, die Frimpong tegen IJsland pas een kwartier voor het einde inbracht. Tegen Canada bleek al dat Depay en Frimpong elkaar goed aanvoelen. Allebei hebben Ghanese roots. Frimpong (23) is geboren in Amsterdam, vanaf zijn zevende opgegroeid in Engeland en opgeleid bij Manchester City. Hij spreekt niet eens Nederlands, wat in het multiculturele Oranje geen enkel probleem is. Na drie jaar Celtic kwam hij drie jaar geleden bij Bayer Leverkusen terecht. Pas vier keer speelde Frimpong in Oranje, maar zijn invalbeurt maakte maandag opnieuw duidelijk hoezeer het Oranje-publiek hem al in het hart heeft gesloten, met zijn aanstekelijke smile en geestdrift op het veld.

Het wordt nog dubben voor Koeman welke aanvalscombinatie de voorkeur zal krijgen op Euro 2024, dat voor Oranje zondagmiddag in Hamburg begint tegen Polen. Terug in Hamburg – dat herinnert aan de legendarische halve finale in 1988 waarin Oranje destijds afrekende met Duitsland en het trauma van het WK in 1974. Koeman: ‘Verder dan de eerste wedstrijd kijk ik nu nog niet. Als we van Polen winnen, kunnen we vrijuit gaan spelen in de tweede wedstrijd tegen Frankrijk. Een EK moet je van wedstrijd tot wedstrijd benaderen.’

 

 

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply