Met inspirerende filmpjes op de social media wil Memphis Depay de Nederlandse voetballiefhebbers laten geloven dat het tijdig goed komt met hem. In Dubai, in een speciaal ultramodern topsportcentrum, werkt de zwaar geblesseerde aanvaller zich de hele dag door in het zweet. Een Italiaanse specialist, trots op wat hij met al zijn bekende patiënten heeft bereikt, voedt het optimisme met bijna ongeloofwaardige beloftes.
Begin december scheurde Depay de voorste kruisband in zijn linker-kniegewricht, wat volgens de gebruikelijke prognoses tenminste zes tot wellicht negen maanden herstel vergt. Zó lang wil Depay niet wegblijven van het internationale front. Hij is gebrand op Euro 2020 en gelooft rotsvast in de haalbaarheid daarvan. Ronald Koeman bewondert zijn vastberadenheid en opofferingen, maar waagt zich verder aan geen enkele bespiegeling.
De blessure van Depay is een forse streep door de rekening van Oranje. De 26-jarige aanvaller van Olympique Lyon vervult een cruciale rol in de aanvalspatronen van het Nederlands elftal. Hij is daarin de magneet die de bal aanzuigt, hém vrezen de vijandelijke verdedigers het meest. Met die centrale rol voor Depay, nieuw voor hem bij Oranje, kreeg de herrijzenis onder Koeman gestalte.
OOK MALEN EN BERGWIJN
Niet alleen Memphis Depay zorgt wellicht voor een vacature in de aanvalsposities van Oranje voor Euro 2020. Ook de aanvallers Donyell Malen (PSV) en Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur) moeten vrezen het EK te missen. Áls ze al op tijd hersteld raken, dan nog blijft het de vraag of de drie spelers fit genoeg zijn én voldoende ritme krijgen voor een EK vanaf 12 juni tot en met mogelijk 12 juli.
De blessuregolf heeft het aanvankelijke optimisme in Nederland stevig gedempt. Donyell Malen (21) baarde in het najaar opzien in Oranje, maar liep half december een zware knieblessure op. Hij onderging een operatie in het Amerikaanse Pittsburgh, in de kliniek waar professor Volker Musahl eerder andere cliënten van Malen’s zaakwaarnemer Mino Raiola opereerde.
Steven Bergwijn (22) maakte dit seizoen als aanvaller zoveel indruk bij zowel Oranje als PSV, dat Tottenham Hotspur hem tijdens de winter-window voor 31 miljoen euro wegkocht uit Eindhoven. Of hij tijdig fit is voor Euro 2020 moet worden afgewacht. De enkelblessure die Bergwijn zaterdag tegen Burnley opliep, schakelt hem volgens Spurs voor langere tijd uit. ‘Een significante verstuiking van de linker-enkel’, luidt de eerste diagnose van Spurs, die door José Mourinho nog eens werd aangedikt met: ‘Dit seizoen reken ik niet meer op hem.’
KANS VOOR ZIRKZEE
Wie eind deze maand in de oefeninterlands tegen Verenigde Staten en Spanje de voorkeur krijgt in de aanval, heeft Koeman nog niet laten doorschemeren. Ná de mogelijke afvallers stonden Ryan Babel (Ajax), Luuk de Jong (Sevilla) en Myron Boadu (AZ) het hoogst genoteerd in de pikorde van Koeman. Voor Calvin Stengs (AZ) gloort een plaats op de vleugel. Maar ook blijven er vragen open staan die in de eerste helft van dit seizoen nog geen antwoord kregen. Bijvoorbeeld: krijgt Wout Weghorst (Wolfsburg) nu wel het volle vertrouwen van Koeman? En ligt er voor Steven Berghuis (Feyenoord), uitgegroeid tot zowat de beste speler van de Eredivisie, intussen een belangrijker rol in het verschiet?
Of komt er met zoveel blessuregevallen in de aanval vanzelf plaats vrij voor Joshua Zirkzee.
Joshua Zirkzee is bij Bayern München de pas 18-jarige vervanger van de voorlopig nog geblesseerde Robert Lewandowski. ‘Ik zag bij Bayern hoe Thomas Müller met hem aan de slag gaat. Hij speelt Zirkzee aan, laat hem echt groeien. Zirkzee verdient al een kans bij Oranje. Ik denk dat het snel zal gaan met hem’, orakelde Willem van Hanegem vorige week in zijn wekelijkse column in het Algemeen Dagblad.
Drie maanden geleden pas debuteerde Zirkzee in zowel de Bundesliga als de Champions League. In zijn eerste twee competitiewedstrijden brak hij in een laat stadium de ban voor Bayern, dat leek te blijven steken op een gelijkspel. Uit tegen Freiburg lukte Zirkzee dat 104 seconden nadat hij was ingevallen; enkele dagen later thuis tegen Wolfsburg na 149 seconden. ‘You need a late winner? Bring on Zirkzee’, twitterde Jérôme Boateng, gevolgd door een andere tweet uit de Bayern-kleedkamer van David Alaba: ‘Santa Zirkzee is in town’.
DEBUUT IN BUITENLAND
Met Joshua Zirkzee ontluikt een nieuw talent uit de Hollandse School in het buitenland. Van de spelers in de huidige Oranje-kern beleefden eerder al Patrick van Aanholt (Crystal Palace) en Nathan Aké (Bournemouth) hun debuut op het hoogste niveau bij een buitenlandse club.
Zirkzee, de 1.93 meter lange zoon van een Nederlandse vader en een Nigeriaanse moeder, doorliep al vrijwel alle Nederlandse jeugdselecties. Hij was al 14 jaar toen ADO Den Haag hem wegplukte bij amateurclub Spartaan ’20 in Rotterdam. Pas op zijn zestiende zag Feyenoord welk talent Zirkzee met zich meedroeg.
Één jaar slechts speelde hij bij Feyenoord. Zowel Everton als Bayern München lonkte. Een stage bij Everton kon hem zelf niet overtuigen. Bij Bayern twijfelden ze nog nadat ze Zirkzee weer eens hadden gezien in de nationale onder 17-ploeg. ‘Laat me drie keer meetrainen en oordeel dan of ik goed genoeg ben’, hield hij de scouts van Bayern voor. Anderhalf jaar later al mocht Zirkzee met het eerste elftal op winterstage in Qatar, een half jaar verder speelde hij mee in een benefietwedstrijd tegen het noodlijdende FC Kaiserslautern.
‘VERTROUWEN IN MEZELF’
Achteraf is Joshua Zirkzee blij met de keuzes die hij heeft gemaakt, en met zijn geloof in zichzelf. ‘Mijn gevoel zei dat ik hiervoor moest gaan, ik vertrouw mezelf en mijn instinct. Ik was niet bang om al vroeg naar het buitenland te vertrekken. Het was eerder een mooie uitdaging, bijvoorbeeld ook om op mezelf wonen’, vertelt Zirkzee op de website voetbalzone.nl. ‘Niemand weet of ik me bij Feyenoord op dezelfde manier had kunnen ontwikkelen. Ik denk het wel, ik heb vertrouwen in mezelf. Feyenoord wilde me graag houden, maar ik koos voor Bayern. Het leven gaat zoals het gaat.’
De trainerswissel Flick voor Kovac versnelde in november 2019 de carrière van Zirkzee bij Bayern München. Hij won snel het vertrouwen van de stakeholders binnen de selectie. ‘Na een tijdje gaat het een gewoonte worden. Ze nemen jonge spelers goed mee, proberen altijd het beste uit je te halen op de training. Daardoor ben ik me redelijk snel thuis gaan voelen bij het eerste’, zegt de jongeling op voetbalzone.nl, als collega van Manfred Neuer, Thomas Müller en al die andere vedetten bij de Duitse club.
LEWANDOWSKI INSPIRATIEBRON
Met name Robert Lewandowski inspireert hem, referend naar de periode dat de Pool nog niet door blessures moest verzaken. Zirkzee daarover in het weekblad Voetbal International: ‘Elke training kijk ik naar hem. Naar zijn loopacties bij voorzetten bijvoorbeeld. Of hoe hij zich laat zakken tussen de linies. Maar ook zijn timing, hoe hij een bal afschermt en meegeeft. En zijn sprints naar de goal, ook heel mooi om te zien.’
De lessen van Lewandowski blijken welbesteed aan Joshua Zirkzee. Het wachten is nog op zijn entree in Oranje, die nu misschien wel sneller komt dan Ronald Koeman had gewild.
TWITTER: @hmees
2 reacties
Pingback: casino play
Pingback: aksara178