vrijdag, april 26

BIJ DE VEERTIGSTE VERJAARDAG VAN LA MASIA, HET OPLEIDINGSINSTITUUT VAN FC BARCELONA (3) – RW

Pinterest LinkedIn Tumblr +

In oktober 1979 opende La Masia officieel zijn deuren. Het groeide uit tot het beroemdste opleidingsinstituut ter wereld. Met onder meer Messi, Xavi, Iniesta, Busquets en Picqué als bekendste ‘vormelingen’. Het bleef een tijdje stil de voorbije jaren met de zestienjarige Ansu Fati – uit Guinee-Bissau en sinds zijn twaalfde in Barcelona – leverde La Masia een nieuw toptalent af.

Deze week brengen we in vijf afleveringen een beknopte historiek en de filosofie van La Masia.

Camino de La Masia: de tocht naar La Masia (3)

Men kan zich moeilijk voorstellen dat er bij FC Barcelona iets belangrijkers zou zijn dan de bal? En toch: de studie staat voorop in La Masia! De macht van het getal is vaak veelzeggend: de selectie van het huidige Barça B telt niet minder dan elf voetballers die de universiteit volgen. Er is ook de anekdote rond Johan Cruijff, de coach: komt een jong van La Masia bij hem aankloppen met de mededeling dat hij wil stoppen met zijn studies. Omdat hij toch genoeg verdient met voetballen.

Antwoordt die Johan Cruijff: ‘Morgenochtend sta je hier elke dag om de schoenen van de andere spelers te poetsen. En van nu af aan elke dag want ik wil niet dat jonge voetballers rondlummelen.’

Twee dagen later zat de speler in kwestie opnieuw aan de cursussen. Een loopje met de waarheid? Een waarheid als een koe? Of ligt de waarheid ergens in het midden?

Ik heb de weg gelopen naar La Masia, met in het achterhoofd twee uitspraken.

Een van José Ramon Alexanco. Een man met adelbrieven: van 1980 tot 1993 in het eerste elftal; aanvoerder, vier keer La Liga, Europacup met het Dream Team van 1992. Een leven in ‘blaugrana’: hoofd van La Masia van 2004 tot 2010. Hij verklaarde lang zijn neus weg op bijeenkomsten met supporters weinig belang te hechten aan de lichamelijke paraatheid, des te meer aan technische kwaliteiten en snelheid van handeling. Met repetitief effect benadrukt ook Carles Folguera, de directeur ‘voetbalwerk’ op La Masia, dit refrein aan zijn medewerkers: ‘We zoeken altijd naar het type van de denker. Talent, techniek, beweeglijkheid en rijp genoeg om verantwoordelijkheid te nemen. Fysieke kracht is onbelangrijk en interesseert ons niet.’

Ik neem de bus van de oude naar de nieuwe Masia, van de oude naar de nieuwe wereld, en denk dus aan deze dubbele motivering. Nog wat wetenswaardigheden over de oude Masia, Wikipediagewijs: bezit van Barça sinds 1954, toen Camp Nou werd opgetrokken. Verblijfplaats van architecten en bouwvakkers. Van 1966 werd het een huis voor administratieve krachten en op 20 oktober 1979 kreeg het zijn ultieme bestemming, met als eerste directeur Orial Tort. Precies 22 jaar later, 20 oktober 2011, werd het Masia Centre de Formacio Oral Tort officieel geopend in de peperdure opleidingstempel – prijskaartje 8,8 miljoen euro – Ciutat Esportiva Joan Gamper.

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

3 reacties

  1. Pingback: check over here

  2. Pingback: Medicijnen bestellen zonder recept bij Benu apotheek vervanger gevestigd in Rotterdam

  3. Pingback: where to buy toxic cardarine

Leave A Reply