zaterdag, juli 27

België voor 13de keer naar WK

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De Rode Duivels hebben zich gisteren voor de dertiende keer en als eerste Europese land geplaatst voor de eindronde van het WK. Romelu Lukaku besliste een armzalige prestatie. Winnen en zo slecht spelen, zo word je geen wereldkampioen.

 

Het wervelend voetbal tegen Gibraltar had weer een onterecht verwachtingspatroon gecreëerd. Dat een kenner als Jan Mulder na een doelpuntenfestival tegen een veredelde caféploeg roept dat de finale wenkt, is niet meer ernstig.

De Belgen speelden gisteren traag, slordig en inspiratieloos. De Grieken loerden op de counter en hielden tegelijk de deur op slot. Opnieuw bleek dat de Rode Duivels zich geen blijf weten met een tegenstander die geen ruimte laat. De conclusie kan alleen zijn dat de ploeg in het eerste jaar onder Roberto Martinez geen progressie heeft gemaakt.

Gisteren bleef zowat iedereen onder de maat. Met uitzondering van Thibaut Courtois, die de ploeg in de eerste helft rechthield; Romelu Lukaku, die zijn eerste kans fraai benutte; en met veel goede wil willen we ook Jan Vertonghen aan het korte rijtje toevoegen vanwege het knappe openingsdoelpunt.

De spoeling blijkt veel dunner dan velen geloven. Na het uitvallen van de breekbare Kompany moest Martinez teruggrijpen naar Vermaelen, die dit seizoen nog geen minuut competitievoetbal speelde en tegen Donis de grootste moeite van de wereld had om overeind te blijven. Centraal op het middenveld waren Dembélé ( die twee keer geel had kunnen/moeten krijgen) en Fellaini geen alternatieven voor Witsel en Nainggolan. Al moet vooral aan De Bruyne gedacht worden voor die rol. Op rechts viel hij in Athene tegen, net als Carrasco op links. Ook Mertens zat nooit in de match.

Kortom, een schrale balans. Vooral omdat op een WK in de tweede ronde sterkere tegenstanders worden voorgeschoteld dan een B-ploeg als Griekenland.

MARTINEZ WIL NA WK TERUG NAAR ENGELAND

Roberto Martinez krijgt nu nog twee kwalificatiewedstrijden ( in Bosnië en thuis tegen Cyprus) waarin hij kan experimenteren. Hoewel, valt er veel te experimenteren? De kwaliteiten en gebreken van de meeste spelers zijn bekend en de vraag is of het veel zin heeft jongens die bij hun club niet of bijna niet aan voetballen toe komen speelminuten te geven. Bovendien zijn de komende resultaten niet onbelangrijk om alsnog als reekshoofd te fungeren bij de loting op 1 december in het Kremlin.

Experimenten worden beter doorgeschoven naar november, wanneer de bond hoopt een paar interlands in Azië ( Japan, China) te kunnen afwerken. Dat levert een paar miljoenen euro’s op en je moet geen insider zijn om te voorspellen dat verscheidene basisspelers zullen bedanken voor zo’n trip, waarmee je ook de clubs geen diensten bewijst.

Roberto Martinez en zijn staf krijgt hoe dan ook de gelegenheid in alle rust naar het WK 2018 toe te werken. Vooral nu de premieperikelen van de baan zijn. Een regeling met dank aan Vincent Kompany, die de ploegmaats kon overtuigen wat water bij de wijn te doen. De Duivels moeten flink inleveren als ze de knock-outfase niet overleven in Rusland, maar laat ons eerlijk zijn: in dat geval zouden ze eigenlijk geld aan de bond moeten geven in plaats van een premie te krijgen.

In geval van een wereldtitel leveren de spelers elk zo’n 150.000 euro in. Alles bij mekaar zo’n 3,5 miljoen euro. Een mooie som voor de bond, maar de WK-premies blijven onfatsoenlijk hoog. 850.000 euro voor een wereldtitel is obsceen als je weet dat een veel grotere bond als de Duitse in 2014 voor het behalen van de wereldtitel een premie van 300.000 euro aan de spelers van de Mannschaft uitdeelde.

Intussen werd ook duidelijk dat het WK in Rusland het eindstation is van Roberto Martinez als Belgisch bondscoach. Hij liet de bondstop weten dat hij volgend seizoen weer in de Premier League aan de slag hoopt te gaan. Technisch directeur Chris Van Puyvelde liet vorige maandag weten dat er over een contractverlenging zou gepraat worden zodra de kwalificatie binnen is, maar hij was blijkbaar niet op de hoogte gebracht door zijn bazen.

Bart Verhaeghe liet de toekomst van Martinez nog open door te stellen dat er na het WK zou gesproken worden. Maar dat is larie uiteraard. In geval van een mislukt WK gaat de bond niet met de Spanjaard door en in geval van een succesrijke Wereldbeker wordt Martinez niet alleen onbetaalbaar maar zal de poort naar de Engelse elite wellicht weer opengaan. En dat is ook wat hij wil.

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.