zaterdag, juli 31

België-Rusland 3-0: dit is slechts het begin

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De kwalificatie voor de tweede ronde kan de Rode Duivels eigenlijk al niet meer ontsnappen. Drie punten volstaan wellicht om door te gaan en een saldo van drie goals kan ook al tellen. De meest hoopvolle vaststelling is echter dat de Belgische ploeg veel beter kan. En veel beter moet om een rol van betekenis te spelen op dit EK.

Geen buitenspel

De Russen waren een ideale sparring-partner op weg naar het echte werk. De twee eerste goals die het resultaat bepaalden, waren weggevers. En neen, het was geen buitenspel bij de 1-0 van Lukaku. De buitenspelsituatie werd opgeheven door de ingreep van verdediger Semenov. Hij werd bovendien niet gehinderd door de nabijheid van Lukaku. Filip Joos heeft dit vorig seizoen, toen de spelregel aangepast werd, tot vervelens toe uitgelegd in Extra Time.

Ook de 2-0 van Meunier kwam er na mistasten in de Russische defensie en van dan af viel het doek over de partij. De Belgen wisten dat de drie punten hen niet meer konden ontsnappen en kozen voor controlevoetbal. Dat er in de slotfase nog een goal viel, was aardig meegenomen. Na een fraaie inspanning van Lukaku dit keer, maar de doelman zag er toch weer niet best uit.

De enige echte tegenvaller van de avond was het uitvallen van Timothy Castagne, die we niet meer terugzien op dit toernooi. Ook de enkel van Jan Vertonghen zou nog zorgen kunnen baren. Youri Tielemans bleef flink onder de verwachtingen en Dries Mertens speelde heel bleekjes.

Hoopvolle Hazard

De defensie kwam echter nooit in de problemen en Thibaut Courtois beleefde een zorgeloze avond. Een meevaller was het optreden van Dedrick Boyata, die out of the blue in het elftal verscheen en bijzonder goed zijn man stond. Misschien zitten we toch nog breder in de verdedigers dan we dachten.

Hoopgevend was ook de invalbeurt van Eden Hazard, die flitsen van betere tijden liet zien. Misschien is het ook niet zo slecht dat de ploeg nog niet op z’n best is. Zo’n toernooi, vooral in coronatijden, is een marathon. De topvorm hoeft er nu nog niet te zijn. De matchen tegen Denemarken en Finland zijn ideaal om de motor van het elftal te ‘finetunen’ en straks kunnen de Duivels Kevin De Bruyne en misschien ook Axel Witsel recupereren. Dit is slechts het begin.

Maradona (60) en de Belgen | François Colin

Share.

About Author

François Colin (68) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Sinds zijn pensioen in 2014 is hij columnist voor Sport/Voetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Comments are closed.