maandag, april 15

België-Japan: Duivels staan uit het graf weer op

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De Rode Duivels staan vrijdag in Kazan tegen Brazilië in de kwartfinale van het WK. De Belgen speelden een dramatische partij en leken nog voor het uur al begraven. In de laatste twintig minuten stond de Gouden Generatie in een echte Hitchcock-thriller echter uit het graf weer op. Het is 48 jaar geleden dat een ploeg op een WK ( Duitsland tegen Engeland in 1970) een 2-0 achterstand ombuigt in een zege. Tegen de Goddelijke Kanaries moet echter veel beter gespeeld worden om een afgang te vermijden.

Aad de Mos, René Vandereycken en Eddy Snelders kregen gisteravond overschot van gelijk. Met dit systeem ben je tegen een goede ploeg kansloos. De Duivels bungelden zelfs tegen een bescheiden ploegje als Japan ( 61ste op de Fifa Ranking) op de rand van de afgrond.

Roberto Martinez werd tactisch afgetroefd door zijn onbekende Japanse collega, die voor 4-4-1-1 had gekozen. Witsel moest zich met de uitstekende Kagawa onledig houden en de drie centrale verdedigers stonden tegen één diepe spits met de vingers te draaien. Niet dat dit betekende dat ze secuur verdedigden. Vooral Kompany en Vertonghen waren zeer matig. Op het middenveld kwam België daardoor een mannetje tekort door de Japanners, die zelden zoveel vrijheid kregen..

Aan de rust leek er nog geen man overboord, maar al snel ging het van kwaad naar erger. Vertonghen verkeek zich compleet op een diepe bal en Harachugi liet Courtois met een fraaie trap kansloos.

Hazard,, die tot dan afwezig had gegeven, trapte een minuut later op de paal. Nog drie minuten later luidden de doodsklokken op de Houba de Strooperlaan. Niemand zette druk op Inui, die heel knap in de benedenhoek besloot.

De bondscoach stond als versteend aan de zijlijn. Alsof hij vermoedde dat zijn C4 al op de bus was gedaan. Het duurde nog bijna een kwartier vooraleer hij ingreep. De Spanjaard opteerde voor rampenplan Z. De adept van het tikitaka-voetbal koos voor de hoge bal.

De goals moesten uit de lucht vallen en dat gebeurde ook. Een kopbalvoorzet van Vertonghen viel tot ieders verbazing achter Kawashima in doel. Vier minuten later liet Hazard zich eindelijk opmerken en Fellaini kopte de center binnen.

Het leek op verlengingen uit te draaien, maar in de slotfase moest Thibaut Courtois nog twee goede reddingen uit zijn handschoenen schudden. De Japanners werden overmoedig en hadden te veel volk voor de bal bij de laatste hoekschop. De Belgen zetten een schitterende counter op met De Bruyne en Meunier en Chadli als afwerker. Twee goals van de invallers, maar dat niemand ons komt vertellen dat het gouden wissels waren.

De Rode Duivels schaarden zich bij de laatste acht, maar dat gebeurde met meer geluk dan wijsheid. Het hele team leverde een wanprestatie af. Er moet een wonder gebeuren om in vier dagen tegen Brazilië voor een volledige ommekeer te zorgen. Het blijft echter voetbal en op dit WK vallen de mirakels als roebels uit de lucht.

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

1 reactie

  1. Pingback: see this here

Leave A Reply