dinsdag, maart 5

België, de eerste wereldkampioen voetbal 1920: presentatie Boekenbeurs op 10 november 2019 om 16 u 30 op podium Woordenhoek.

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Raf Willems spreekt over de ‘België, de eerste wereldkampioen voetbal 1920’ in een organisatie van Voetbalbibliotheek De Witte Duivel. Plaats van handeling: Auteurspodium Woordenhoek, van 13 u 30 tot 14 u 30. 40 pagina’s, te koop aan 5 euro. Enkel op de Boekenbeurs van 29 oktober tot en met 11 november. Of te bestellen via raffe.willems@telenet.be.

Net geen honderd jaar geleden dansten Belgen ook op het ritme van de Rode Duivels. Die wonnen in de zomer van 1920 in Antwerpen – tussen 28 augustus en 2 september – het Olympisch voetbalgoud. De internationale pers doopte hen tot ‘wereldkampioenen’. Het zou de eerste ‘voetbalzomer’ uit de geschiedenis worden, die door duizenden mensen werd gevolgd. Maar er kleefde een zeer merkwaardige story aan vast.  De smaakmaker van het elftal heette Armand Swartenbroeks, speler van landskampioen Daring Brussel, geneeskundestudent én humanist. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog spoorde Swartenbroeks vanuit Brussel naar de ‘Flanders Fields’ rond Ieper. Als beginnende dokter redde hij duizenden soldaten het leven of hielp hen over de grens naar de dood. Hij stichtte mee ‘The Front Wanderers’, een team van internationalen dat in Groot-Brittannië benefietwedstrijden speelde ten voordele van…Belgische oorlogsvluchtelingen en van de frontsoldaten in de loopgraven. Drie jaar later kroonden de Rode Duivels, met de basis van de Front Wanderers, zich tot Olympisch kampioen. Maak kennis met het meest unieke verhaal uit de geschiedenis van het voetbal. Over de dag dat België werd uitgeroepen tot ‘eerste wereldkampioen’.

Share.

About Author

Leave A Reply