dinsdag, januari 26

Axel Witsel: Mist de verbindende man van de Rode Duivels het EK?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Axel Witsel scheurde in de topper tussen RB Leipzig en Borussia Dortmund zijn achillespees. Door deze blessure is hij bijzonder twijfelachtig voor het EK 2020 tijdens de maanden juni en juli 2021. Witsel is de man van de verbindingslijnen in het elftal. Hij haalde 105 caps voor de Rode Duivels.

Club van 100

Axel Witsel behaalde in het treffen om de derde plaats tijdens de wereldbeker zijn 96ste interland. Daarmee evenaarde hij het aantal van Jan Ceulemans, recordhouder tussen 1991 en 2017. Enkel Jan Vertonghen staat hoger genoteerd inzake aantal interlands voor de nationale ploeg. Witsel werd enkele maanden later de tweede Belg in de legendarische ‘Club van Honderd’. Vraag: was er iemand die het wist?

Die honderd hadden reeds veel eerder op zijn naam kunnen staan, mocht hij in 2009 geen schorsing van vier duels hebben opgelopen na een rode kaart tegen Bosnië-Herzegovina. Is er iemand die dit weet?

De media stonden er niet bij stil. Witsel zelf ook niet. Zowel publieke opinie als de pers stelden hem vaak in vraag en toch bouwden de bondscoaches Wilmots en Martinez – zeer uiteenlopend qua stijl en voetbalvisie – hun team steeds rond hem. Witsel fungeerde als bindmiddel tussen de linies. Men ziet hem zelden maar toch stelt hij zich vrijwel steeds aanspeelbaar op. Hij poneert zich als het rustpunt in de aanvalsdrang van de Rode Duivels. Zijn vader noemt hem om die reden ‘de mutualiteit’ want ‘op hem kan men altijd rekenen en hij verlegt met twee baltoetsen het spel.’

Enigma met engelengezicht

Achter het ‘engelengezicht’ – ooit verkozen tot Waalse baby van het jaar – verbergt zich soms een verwoestende woede. Die ontbrandt om de zoveel jaar, zoals bij de affaire Wasilewski – hij tackelde te wild en brak het been van de Pool tijdens Anderlecht – Standard in 2009 – of bij het totaal onnodig van het veld schoppen van een speler van Gibraltar in 2017. In het algemeen vertoont hij volwassen leiderschap, een kenmerk dat hij al vroeg ontwikkelde. Van zijn vader Thierry – zaalvoetbalinternational – leerde hij de beheersing over de bal.

Zijn grootmoeder maakte de tocht over de oceaan vanuit Martinique en vestigde zich bij een Belgische vriend in Luik nadat haar man het vaderschap weigerde in te vullen. Thierry trok naar het naburige Vottem en stichtte een gezin met drie kinderen. Axel werd genoemd naar Axel Foley uit Beverly Hills Cop, naar een vertolking van Eddie Murphy. Daar stopt elke vergelijking want een gekkebekkentrekker zoals Murphy is Witsel op het veld allerminst. Hij blijft in tegendeel vaak ‘onzichtbaar’ maar snijdt de aanvallen van de tegenpartij af op het juiste moment. Het ‘enigma’ laat zich zelden doorgronden. Intussen haalde Witsel wel 105 interlands. Is er iemand die dit weet?

O Belgisch voetbal | Raf Willems

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

Comments are closed.