maandag, december 23

Al ruim vier jaar een belofte

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vijftien jaar en 254 dagen jong was Martin Odegaard toen hij op 27 augustus 2014 de status van Noors international bereikte. Drie maanden later kwam hij in de boeken als de jongste speler aller tijden in EK-wedstrijden. Nóg jonger zelfs was Lucas Knecht toen hij in 2007 als 14-jarige (plus twee dagen) tot international werd bevorderd op de Noordelijke Marianen. Hij speelde verder nog tien interlands, maar de laatste jaren is vanaf de voetbalvelden niets meer van deze Lucas Knecht vernomen.

Martin Odegaard (19 jaar nu) blijft wél belangstelling oproepen, en met name in Noorwegen complete krantenpagina’s vullen. Bij Real Madrid is zijn laatste contractjaar ingegaan, maar ook dit seizoen staat zijn podium in de subtop van de Nederlandse Eredivisie. Na anderhalf jaar sc Heerenveen probeert Odegaard zijn carrière én ontwikkeling als huurling bij Vitesse in Arnhem een lift te geven.

Op de overgang van middenmoter naar subtopper is in Noorwegen sceptisch gereageerd, vooral op de sociale media waarop hij in zijn eerste jaren als een nieuwe wereldster was bejubeld. ‘Zo maakt Odegaard opnieuw geen stap omhoog, maar een stapje zijwaarts’, was de teneur. ,,Wat de mensen denken, dat ze zo ongeduldig zijn, is niet belangrijk. Ik heb mijn gedachten over mezelf. Ik weet dat ik nog in ontwikkeling ben. Ik ben nog maar 19 en ik zou nog steeds jong zijn als ik nu zou debuteren in de Tippeliga (de hoogste divisie in Noorwegen)”, reageerde Odegaard.

TRAGE PROGRESSIE

Zestien competitiewedstrijden, met drie goals en zes assists, had Odegaard pas voor Stromsgodset IF in zijn geboorteplaats Drammen gespeeld toen hij tot het nationale elftal doordrong. ‘Als je goed genoeg bent, ben je ook oud genoeg’, verdedigde vader Hans Erik, zelf oud-speler, de keuze voor een vroeg interland-debuut. Vier jaar later is  de teller niet verder gevorderd dan twaalf. Door blessures en een trage progressie is de belofte nog altijd niet tot volle bloei gekomen.

Het moet een tegenvaller zijn, zowel voor hem als zijn vader die in 2014 met zijn zoon een roadtrip maakte langs een tiental vooraanstaande Europese clubs, voornamelijk clubs die met flinke regelmaat de kwartfinales van de Champions League bereiken. ‘Om sfeer te proeven’, luidde het argument van al die stages. Odegaard kwam ook langs bij Ajax. Baltouches, passing en dribbels waren prima ontwikkeld, maar tijdens een wedstrijd in het A2-jeugdelftal viel ook op dat het Noorse talent maar matig kon koppen.

NAAR REAL MADRID

In januari 2015 viel de keus op Real Madrid. Circa drieënhalf miljoen euro betaalde Real maar de tevens afgesproken bonusregeling van 3,6 miljoen heeft zijn vroegere club nog nauwelijks kunnen verzilveren. Eén keer slechts, op 23 mei 2015, aan het eind van de competitie mocht Odegaard  meespelen in de Primera División, als invaller voor Cristiano Ronaldo.  ,,Een pr-stunt van de president’, noemde toenmalig coach Carlo Ancelotti dat later in zijn biografie.

Nieuwe hoop op méér roem voor Odegaard kreeg voetbalminnend Noorwegen toen hij tijdens de zomer van 2018 in de selectie van Real Madrid werd opgenomen voor een reeks wedstrijden in de Verenigde Staten. Hij speelde mee maar moest snel weer wijken toen de vroeg uitgeschakelde WK-gangers zich eerder dan verwacht terug meldden bij de club. Vervolgens kon hij weer op zoek naar een club die hem wilde huren.

HEERENVEEN

Sc Heerenveen, de club die Odegaard in januari 2017 naar Friesland lokte, wilde hem best terug halen. Er was een nieuwe trainer gekomen, een opvolger voor Jurgen Streppel die hem meestal vanaf rechts liet opereren terwijl Odegaard veel liever een centrale rol vervulde. Een warme band was zelden zichtbaar tussen coach en speler. Het bevestigde de indruk dat Jurgen Streppel geen trainer is onder wie jonge talenten de kans krijgen te gedijen. Eerder al smeekten de fans van Willem II regelmatig tevergeefs om Frenkie de Jong, nu een veelbelovend Ajax-talent en inmiddels opgenomen in de voorlopige sectie van Oranje. Maar Streppel liet De Jong liever lange warming-ups doen dan hem in te laten vallen: twee keer slechts, opgeteld nog geen halve wedstrijd. Eind 2015, nadat Ajax hem al had gecontracteerd en voor een jaar terug verhuurd aan Willem II, was De Jong het beu. Eerder dan afgesproken verhuisde hij definitief naar Amsterdam waar De Jong nu wel glorieert.

Martin Odegaard liet zich nooit uit over de verhouding met zijn coach bij sc Heerenveen. Jan Age Fjörtoft, oud-international voor Noorwegen en spelend in diverse landen, deed dat in bedekte termen wel als analist in Noorwegen. ,,Wanneer een speler voor een club kiest, onderschatten we vaak hoe belangrijk het is wie daar de coach is. Het was verstandig van Martin Odegaard om, voordat hij voor Vitesse koos, eerst met Tore André Flo te praten. Flo gaat bij Chelsea over de huurspelers. Hij kent Vitesse, hij kent de coach daar.”

RUSSISCHE COACH

Vitesse heeft onderhand veel weg van een satellietclub van Chelsea. De club uit Oost-Nederland kan al jarenlang beschikken over spelers van Chelsea. Vitesse is eigendom van vermogende Russen die  connecties hebben met Chelsea-eigenaar Roman Abrahamovic. Dit seizoen is bovendien met Leonid Slutsky (47) een Russische coach in Arnhem gestald. Slutsky (47) is voormalig bondscoach en was clubcoach bij onder andere CSKA Moskou en Hull City. In Nederland ontpopte Slutsky zich snel als toegankelijk maar viel ook nadrukkelijk op hoe nerveus hij steeds loopt te ijsberen langs de lijn.

Met zijn vriendelijke woorden, in goed verstaanbaar Engels, lukte het Slutsky ook Martin Odegaard voor zich te winnen. ,,De coach heeft mij duidelijk gemaakt wat voor plan hij heeft met mij. Ik heb een goed gesprek gehad, dat is het belangrijk voor een huurspeler. Het is belangrijk een trainer te hebben die in je gelooft, ik heb het gevoel dat dat hier het geval is”, zei Odegaard, die zondag met rugnummer 18 een kwartier voor het einde debuteerde in de uitwedstrijd bij AZ (0-0).

Bij Vitesse neemt Odegaard de plaats in van de nu aan Derby County verhuurde Mason Mount (19), die zich vorig seizoen als huurling van Chelsea geliefd maakte in Arnhem. Het Engelse talent scoorde ook nog eens negen goals, een veelvoud van de twee die Odegaard in 39 competitiewedstrijden voor sc Heereveen liet noteren.

MEER GOALS

Méér goals moeten nu zijn status gaan verhogen. ,,Real Madrid heeft nog altijd hoge verwachtingen van Martin Odegaard”, weet Marc van Hintum, technisch directeur van Vitesse. ,,Toen we bij de besprekingen aangaven Martin niet alleen te willen huren maar ook een optie op koop wilden bedingen, viel daar niet over te praten met Real.”

Of die weigering van Real is ingegeven door nog altijd niet opgegeven verwachtingen óf met het oog op een zo hoog mogelijke transferopbrengst in de toekomst, zal de tijd moeten leren.

Twitter: @hmees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.