zondag, december 22

‘Brothers’ weer samen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Geen enkele Nederlandse voetballer won zoveel prijzen als Clarence Seedorf. Vier keer, met drie verschillende clubs, liep hij de ereronde in de Champions League. Landskampioen in vier landen, meespelend bij liefst 23 teamtriomfen. In schril contrast daarmee verbleekt zijn nog relatief jonge cv in de vier jaren als trainer. Als bondscoach van Kameroen, de nog regerende kampioen van Afrika, krijgt Seedorf (42) nu een nieuwe kans.

In Kameroen gaat Patrick Kluivert hem assisteren. Ze komen beiden uit de Ajax-school, vanaf hun twaalfde al. Ze wonnen er samen in 1995 de Champions League en waren jarenlang maatjes in Oranje. ‘Let’s do this brother, new challenge’, hield Seedorf voor aan Kluivert toen het aanzoek uit Kameroen hem bereikte. Spoedig daarna al konden ze als vorsten worden gepresenteerd in Yaoundé, wel vergden de onderhandelingen over tal van (financiële) details zoveel tijd, tot een uur ’s nachts, dat een geplande tv-uitzending moest worden afgelast.

Officieel loopt het contract vier jaar, maar Seedorf kreeg al meteen te horen dat Kameroen snel resultaten wil zien. Hugo Broos weet er over mee te praten. Kampioen van Afrika in 2017, uitgeschakeld voor het WK voetbal in Rusland. Die klap dreunt na, ook bij Pierre Ismael Bidoung Mkpatt, de veeleisende minister van Sport en Lichamelijke Opvoeding.

Zijn woorden logen er niet om bij de presentatie van het Nederlandse duo: ,,Kameroenezen willen een nationaal team terugzien dat wint, strijdbaar is, ontembaar, uitgerust met de ziel vol vechtlust. Jouw missie is het  een sterke groep te bouwen want Kameroenezen houden niet van verliezen. Kameroenezen houden niet van mislukkingen.”

STAAT BEPAALT

Opmerkelijk was die rol van minister Bidoung bij de benoeming van Seedorf en Kluivert. De onderhandelingen hadden plaats op het ministerie. ,,De staat zal  garant staan voor een werkomgeving die bevorderlijk is voor sportprestaties”, benadrukte de bewindsman. De keuze voor Seedorf liet hij nog wel aan de voetbalbond, zij het dat het laatste woord aan de overheid was voorbehouden.

‘De voetbalbond heeft een ervaren trainer aanbevolen bij de hoogste regionen. Volgens de voorschriften is er van bovenaf toestemming gegeven om de heer Clarence Seedorf aan te trekken als hoofdtrainer van het nationale elftal en de heer Patrick Kluivert als assistent-trainer’, luidde de officiële verklaring.

PATRICK KLUIVERT

Behalve Seedorf maakt ook Patrick Kluivert (42) na zijn spelerscarrière een fase door waarin hij nauwelijks wapenfeiten van betekenis heeft kunnen realiseren. Als assistent-bondscoach van Louis van Gaal was hij actief op het WK van 2014 waar Oranje derde werd. Daarna was Kluivert bondscoach van Curaçao en technisch directeur van Paris Saint-Germain. Een bijzondere stap was dat, die gang naar Parijs waarvan nooit duidelijk is geworden wat de oliesjeiks heeft bewogen tot zijn aanstelling. Ook wat Kluivert in Parijs tot stand heeft gebracht is steeds mistig gebleven, hij heeft er wel de Franse taal geleerd, zo bleek bij de presentatie in Kameroen.

De moeizame aanloop van de trainerscarrière van Seedorf en Kluivert roept verbazing op bij Tonnie Bruins Slot, het toenmalige hoofd opleiding bij Ajax en nu nog actief als scout van de Amsterdamse club. ,,Clarence en Patrick staken niet alleen door talent en fysieke kracht boven hun leeftijdgenoten uit. Ook in de hiërarchie stonden ze al in hun jeugdteams bovenaan. Zij bepaalden de toon, zij waren de  mannetjes”, vertelt Bruins Slot in het magazine Voetbal International. 

MAGERE STATUS

Als bondscoach van de Ontembare Leeuwen krijgt Seedorf een nieuwe kans zijn magere status als trainer op te poetsen. Zijn teamgenoten vonden hem als speler altijd al een ‘trainer’. Want Seedorf had overal het hoogste woord, als tiener in het eerste elftal van Ajax al. Hij wist wel hóe het moest, hóe het beter zou kunnen dan de coach had bedacht.  Toen hij eenmaal zelf de verantwoordelijkheid droeg, raakte geen enkele clubleiding overtuigd van zijn kwaliteiten.

Vijf maanden slechts behield Seedorf het vertrouwen van AC Milan, als eerste Nederlandse trainer in de Serie A. Het missen van Europees voetbal kostte hem de kop. Nog geen half jaar mocht hij het volhouden bij het Chinese Shenzhen Xiangxue. Dit jaar mikte Deportivo La Coruna tevergeefs op een reddingsactie onder Seedorf. Hij kwam er binnen in februari en eind april bleek ook hij niet de verlosser die de Galicische club voor degradatie uit de Primera División kon behoeden.

77 SOLLICITATIES

Zal Seedorf in Kameroen dan wel naam maken als trainer? Liefst 77 sollicitaties kwamen er binnen bij de voetbalbond in Yaoundé. Onder de geïnteresseerden bevonden zich volgens Voetbal International grote namen als Raymond Domenech, Lothar Matthäus, John  Toshack, Carlos Quiroz, Philippe Troussier, Alain Giresse, Willy Sagnol, Marco Simone, Didier Six en Rigobert Song. De laatste die afviel was de Zweed Sven-Göran Eriksson, voormalig  bondscoach van Engeland.

,,Met Seedorf en Kluivert als technische staf hebben we niet gekozen voor een grote ervaring op dit gebied, maar ze beschikken allebei wel ongelooflijk veel historie als spelers en dat kan uitermate nuttig zijn voor onze selectie vooral de laatste tijd veel sturing te kort is gekomen”, verklaarde minister Bidoung Mkpatt de keuze voor Seedorf, de tweede Nederlandse bondscoach in Kameroen ná Arie Haan (2006-2007).

AFRIKA CUP

In Kameroen mogen ze snel aantonen of ze de hoge verwachtingen kunnen waarmaken. De eerste serieuze test is een uitwedstrijd tegen Marokko in november. Vanaf 12 januari (tot en met 3 februari) zal het menens worden in de 32ste editie van  Afrika Cup, waarin Kameroen het thuisspelende land is. ,,Het is nu tijd om Afrika, het continent van mijn voorouders, te geven wat ik hier nog schatplichtig ben”, beloofde Clarence Seedorf alvast.

TWITTER:  @hmees

 

 

 

 

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.