OFFSIDE
* De inkomsten van de Franse profclubs vallen danig tegen vanwege de discussies over de tv-rechten. Veel clubs overwegen volgens L’Équipe hun vrouwenafdeling te schrappen om de kosten te temperen. Na de breuk met DAZN zijn de Franse profclubs van plan hun eigen tv-kanaal op te starten.
* Mark Bullingham, de CEO van de Engelse voetbalbond, heeft een jaarsalaris van 1,32 miljoen pond. Meer dan honderd spelers verdienen dat per maand.
* Wat een ontgoocheling voor de speelsters van Wolves Women. Na het laatste fluitsignaal van de slotmatch vernamen ze dat ze als tweede achter Nottingham Forest niet naar tweede klasse konden promoveren. De club had geen licentie aangevraagd voor een hogere afdeling, omdat het meer kost om op dat niveau te voetballen.
* De nieuwe bijnaam van Ruben Van Gucht is Ruben Van Gerucht. Het kan altijd erger: Ruben Van Klucht.
* De kans is nu zeer reëel dat Engeland volgend seizoen zes ploegen naar de Champions League mag sturen. De Premier League versierde een vijfde ticket omdat het één van de twee landen is met de beste coëfficiënt dit seizoen. Het zesde gaat naar de winnaar van de Europa League, waar een finale Manchester United-Tottenham bijna onafwendbaar is geworden. Waarom laten ze uiteindelijk niet alle ploegen uit de Premier League deelnemen?
* Blijkbaar is het alweer hommeles met onze vriend Lamkel Zé. Jongens toch, stuur die man gewoon weg, wegens onhandelbaar.
* Relaas van een aangekondigd afscheid: Peter Maes moet nu ook in Nederland opstappen. De twee in de naam Willem II slaat op het aantal punten (2 op 39) dat hij na Nieuwjaar wist te verzamelen.
* Barcelona-Inter bewees nog maar eens dat er iets moet gebeuren met de buitenspelregel. Het maakt echt wel een verschil of je nu maat 39 dan wel maat 45 hebt, want bij het afgekeurde doelpunt van Inter ging het echt om die ene centimeter. Belachelijk.
Juist, regels zijn regels, maar als die regels slecht zijn, pas ze dan aan.
ONSIDE
* Voor zijn schandelijk gedrag in Spaanse de bekerfinale kreeg Antonio Rüdiger een schorsing voor zes wedstrijden. Geen wedstrijd te veel. In Antwerpen zouden ze zeggen: “Mag het wat meer zijn?”
En eigenlijk zou zijn straf maar pas mogen ingaan als hij weer aan het voetballen is, want niet mogen voetballen terwijl je van een meniscusoperatie aan het herstellen bent, is natuurlijk makkelijk.
* Van schlemiel tot superheld. De voorbije jaren was Harry Maguire het lachertje van de voetbalwereld. Hij was vooral slachtoffer van het feit dat zijn transfer naar Manchester United meer dan 80 miljoen pond kostte. Onder Erik ten Hag kwam hij niet meer aan voetballen op het hoogste niveau toe, maar dit seizoen is hij opnieuw de leider van de laatste lijn van de Mancunians. Meer dan dat, tegen Lyon kopte hij als spits de beslissende bal binnen en donderdag zette hij met een dubbele dribbel op de rechterflank en een gave voorzet zijn ploeg op weg naar een riante zege in Bilbao. Zijn nieuwe bijnaam in de Britse pers: Harrydinho, vrij naar Ronaldinho.
* Lamine Yamal, nog altijd pas 17, is op dit moment wellicht al de beste voetballer van de wereld. Als speler van Barcelona wordt hij uiteraard vergeleken met Lionel Messi. Is hij beter dan de Argentijn? Dat weten we pas over een jaar of twintig. De Spanjaard (13 juli 2007) is in ieder geval beter dan de 17-jarige Messi. In 2006, Messi was toen 18, was de Argentijn bankzitter op het WK in Duitsland. Yamal werd de dag dat hij 17 werd Europees kampioen. Misschien dringt een vergelijking met Pelé zich meer op. De Braziliaan werd als 17-jarige wereldkampioen.
* Inzaghi, de coach van Inter Milaan, was in ieder geval vol lof voor Yamal: ‘Een talent dat je maar elke 50 jaar ziet’, zei hij. Het halvefinaleduel in de Champions League tegen Inter was de 100e match van Yamal voor Barcelona. Hij scoorde in die partij zijn 22e goal en tekende voor zijn 33e assist. Ter vergelijking: toen Messi 18 werd, had hij slechts negen matchen gespeeld voor Barça en één goal en nul assists op zijn naam staan.
INSIDE
* Er is al vaker gelachen in deze rubriek met de punten die spelers krijgen in de kranten. Maar niet met die van L’Équipe. Vitinha werd door de UEFA uitgeroepen tot Man van de Match in Arsenal-PSG. Ten onrechte, zoals hij zelf aangaf. Van l’Équipe kreeg hij een 7, een hoge score voor de Franse sportkrant, maar er was een 8 voor Ruiz en doelman Donnarumma. Deze laatste was voor ons de Man van de Match.
* Rouwbandjes voor het overlijden van de paus? Moet dat? Of net niet?
* Ooit al van Francesca Brienza gehoord? Wij ook niet. Tot nu dus, want ze is nu getrouwd met Rudi Garcia. Vanaf nu meer Belgisch voetbal in haar verslaggeving?
* Manolo is op 79-jarige leeftijd overleden. Je weet wel, die Spaanse supporter met zijn grote trom.
* Alle lof voor Arne Slot, maar waarom half Nederland daarvoor op zijn kop staat, is ons niet duidelijk. Zou in België hetzelfde gebeuren met Vincent Kompany na dit weekeinde. We durven eraan twijfelen.
* Hebben we met Barcelona-Inter de match van het jaar gezien? In ieder geval, spektakel van de eerste tot de laatste minuut.
VARtaal
* “Financieel is geen Europees geen meevaller”: twee negaties in dezelfde zin, dat kan in het Afrikaans (en ook in het Frans), maar niet in het Nederlands. Ons neem nie daaraan deel nie.
* “En van zodra de eerste tegengoal viel, …”: het is gewoon ‘zodra’.
* “… van een schoonheid dat deze wedstrijd verdient”: een schoonheid die
* wat als zo’n investeerder enkel wil instappen als het een meerderheid van de club in handen krijgt? De Standaard schrijft vandaag dat het lidwoord het dreigt te verdwijnen, maar hier wordt het ten onrechte erbij gesleurd; een investeerder is mannelijk ook al kan het een vrouw zijn, dus schrijven we hij en niet het.
* “Nieuwer is dan weer de tabloidisering van de geschreven pers”: het is en blijft de schrijvende pers.
* “Antwerp doet beroep op een buitenlandse investeerder”: een vaak voorkomend gallicisme, want in het Nederlands doe je EEN beroep op iemand.
* We dachten dat er stilletjes aan een kentering was in het kadreren, maar neen hoor, deze week was het weer volop van dattum. Het is mooi weer en de schilders trekken massaal naar buiten.
Tekst: François Colin en Paul Catteeuw