Godgeklaagd was het, hoe supporters van NAC Breda de spelers van Go Ahead Eagles zaterdagavond ongeremd mochten manen om zich in te tomen, negen dagen vóór de finale om de KNVB-beker. Op twee spandoeken in Breda vielen teksten te lezen die (als Britse humor) goedbedoeld kunnen klinken maar door Go Ahead Eagles toch niet zo werden geïnterpreteerd:
- Go Ahead break a leg
- Wil je de finale halen, of geblesseerd op de tribune balen?
De hele wedstrijd door bleven ze hangen. De clubleiding van NAC liet het toe. Scheidsrechter Yoeri Kooy greep niet in. Afkeuring van de KNVB bleef uit. In de media kregen de spandoek-teksten slechts summiere aandacht.
De ‘aanmoedigingen’ van de NAC-aanhang kregen een extra lading toen er massaal applaus volgde na een rode kaart van Mathis Suray, die daardoor de bekerfinale zou moeten missen. Gelukkig greep de VAR in en kwam scheidsrechter Kooy terug op zijn sanctie. ‘Die twee minuten wachten waren de langste minuten van mijn leven’, bekende de middenvelder uit Charleroi.

Supporters van NAC Breda roepen de spelers van Go Ahead Eagles op zich in te houden in Breda.
SYMPATHIE
Waaraan heeft Go Ahead Eagles deze bejegening te danken? Zijn de supporters van NAC in de hunkering naar Eredivisie-behoud zo verblind geraakt dat ze naar zulke vuige middelen moeten grijpen? Go Ahead Eagles heeft zich dit seizoen ontwikkeld tot de sympathiekste ploeg in de Eredivisie. Het circulatievoetbal van de Eagles zit vol beweging, met elan, steeds gericht op de aanval.
De club uit Oost-Nederland (Deventer) verfrist niet alleen de Eredivisie. De finaleplaats in het bekertoernooi geeft extra glans aan de prestaties. In de halve finale schakelde het PSV uit, in Eindhoven nog wel. In de competitie is het als nummer 7 in punten gelijk gekomen met AZ, op Tweede Paasdag de tegenstander in de bekerfinale.
EAGLES
Een stabiele Eredivisieclub is Go Ahead Eagles lange tijd niet geweest. Vanaf 1963 speelde het 24 jaar op het hoogste niveau. Het was de tijd waarin het aloude Go Ahead (van 1902) Eagles vanaf 1971 aan de clubnaam toevoegde en het stadionnetje, middenin een volkswijk, de Adelaarshorst ging heten. Een garantie voor meespelen in de hoogte klasse was het niet. Vanaf 1987 speelden de Eagles pas elf jaar op het hoogste niveau waarin drie keer werd gedegradeerd.
Met Alex Kroes, de huidige technisch directeur van Ajax, als eigenaar vond Go Ahead Eagles de weg omhoog. In 2021 volgde promotie naar de Eredivisie, een jaar later verkocht Kroes zijn aandelen aan de vorig jaar plotseling overleden Kees Vierhouten. Onder leiding van technisch directeur en 24-voudig international Paul Bosvelt kreeg de scouting meer durf en inhoud en vond Go Ahead Eagles vooral in Scandinavië spelers die het elftal sterker maakten. Voor het vertrek van bepalende spelers is steeds afdoende compensatie gevonden.
In de winterse transferperiode raakte het de Noor Oliver Edvardsen kwijt aan Ajax en liep de Deense spelmaker Jakob Breum een langdurige blessure op. Go Ahead Eagles raakte er niet door van streek. Met name de Fin Oliver Antman stond op als de nieuwe smaakmaker.
TRAINERS
Ook trainerswisselingen zijn de laatste jaren soepel verlopen. Na de nu bij Schalke 04 actieve Kees van Wonderen (2020-2022) kwam René Hake, dit seizoen bij Liverpool de naaste assistent van Arne Slot, naar Deventer. Zijn assistent Paul Simonis (40) nam vorig jaar het stokje over en wordt nu al geëerd als een nieuwe kroonprins in het Nederlandse trainersgilde.
Op de negende plaats in de Eredivisie van vorig seizoen volgde winst in de play-offs om een Nederlandse deelnemersplaats in het voorportaal van de UEFA Conference League. Het Noorse SK Brann Bergen bleek daarin meteen nog net te sterk. Nu heeft Go Ahead Eagles met de bekerfinale en de play-offs in de Eredivisie twee ijzers in het vuur om ook in Europa verder te komen dan vorig jaar.