woensdag, januari 15

‘Vuurwerk’ van ‘Airforce Jan’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

‘Airforce Jan’, is zijn bijnaam bij NAC Breda. Wanneer Jan Van den Bergh naar voren komt, om te koppen of in te werpen, ronkt de adrenaline over de altijd volle tribunes. De 30-jarige Vlaming voegt een specialiteit toe aan het spel van NAC, dat dit seizoen na vijf jaar terug is in de Eredivisie. Zijn verre inworpen veroorzaken schrik bij de tegenstander en laten de aanhang van de thuisclub hunkerend  opveren.

Twee verre inworpen van Van den Bergh resulteerden zondag in twee treffers. Het was ditmaal niet genoeg voor succes tegen sc Heerenveen. De ploeg uit Friesland die speelt in de geest van Robin van Persie, manoeuvreerde zich knap naar de bovenste helft van de Eredivisie: 2-3.

In de achttiende ronde van de Eredivisie vielen de treffende inworpen van Jan Van den Bergh in het niet bij de ophef die omstreden hands-penalty’s voor PSV en FC Twente losmaakten. Het ging ook over het kille systeem-voetbal van Ajax waarmee het op nog maar vier punten van PSV is gekomen. Warm deed de bewondering aan voor de Ivoriaan Sébastien Haller, terug als publiekslieveling bij FC Utrecht en als invaller meteen in staat een flinke bijdrage te leveren aan de nieuwe nederlaag die Feyenoord in de eigen Kuip kreeg aangesmeerd: 1-2.

VUURWERK

Veel minder aandacht bleef er over voor het vuurwerk dat als onuitroeibaar kwaad twee wedstrijden ontregelde. In Almelo lag Heracles – Sparta zaterdagmiddag bijna drie kwartier stil, maar op zondagavond waren alle ’analisten’ het alweer vergeten, zo gewoon is deze vorm van ongewenste ‘supporters-interventie’ geworden. Anti-propaganda voor het ‘product’ voetbal moet kennelijk zoveel mogelijk worden vermeden in de gecommercialiseerde NV Eredivisie, die vanaf volgend seizoen de naam VriendenLoterij-Eredivisie wil laten uitdragen.

Vrienden heeft Jan Van den Bergh al volop gemaakt onder de supporters van NAC. Niemand in Nederland kende hem als voetballer toen hij anderhalf jaar geleden de Keuken Kampioen Divisie binnenstapte. In België had hij onopvallende jaren achter zich liggen bij KFC Baal, Lierse SK, Westerlo, Heist, Beerschot, AA Gent en OH Leuven. Hetzelfde lot lag voor hem beschoren bij NAC, dat vorig seizoen als achtste (!)  eindigde op het tweede niveau van Nederland.

DEUNTJE

Aanvankelijk beperkte zijn populariteit nog tot het voetbalgekke Breda. Op de klanken van Berenklauw van Pap en Pudding daverde wel snel een deuntje over hem door het stadion:

Aaaairforce Jan!
Kop die bal dan
Scoren dat ie kan
Ja das onze eigen Airforce Jan!

Populairder nog maakte hij zich in de play-offs, resulterend in de promotie naar de Eredivisie. Inworpen van Jan Van den Bergh droegen nadrukkelijk bij aan het succes van NAC, dat met Carl Hoefkens als coach vooralsnog wegblijft van de degradatiezone. Dit seizoen werd hij ook landelijk snel een bekende verschijning, onder meer door zijn inspirerende rol bij de zege op Ajax.

DEENSE SPECIALIST

Onlangs belichtte de Volkskrant het handelsmerk van de centrale verdediger, de verre inworp. Van den Bergh blijkt te zijn geïnspireerd door de lessen die hij bij AA Gent kreeg van Thomas Grønnemark, de Deense specialist in dit genre. Grønnemark (49) is een voormalig atleet en bobsleeër die zijn vak heeft gemaakt van het trainen op inworpen. Hij schermt zelf met een afstand van 51.33 meter, opgenomen in het Guinness Book of Records.

De power jump-worp, noemt hij het. Als inworp-coach was hij vijf jaar actief voor Liverpool FC, dat in het seizoen 2019/2020 13 keer scoorde na assists vanaf de zijlijn. Met die reputatie liet hij zich vervolgens door onder meer AA Gent inhuren. ‘Hij filmde onze werptechniek en maakte aanpassingen die we moesten proberen. Dat werkte. Ik ben van 32 naar 36 meter gegaan’, vertelt Van den Bergh in de Volkskrant.

LENIGHEID EN TECHNIEK

Wanneer de verdediger van NAC aanzet voor een inworp, oogt hij niet als bijvoorbeeld een speerwerper. ‘Ik heb niet de breedste armen en borst. Maar bij testen blijkt dat ik wel stootkracht heb. Het is denk ik vooral lenigheid en techniek. Van belang is ook hoe de tegenstander gepositioneerd staat. Ik merk al dat tegenstanders erop anticiperen. Als ik ga ingooien, komt vaak iedereen terug.’

Van den Bergh proeft de hoop bij de fans van NAC Breda als hij binnen de twintig meter van de achterlijn mag gaan ingooien. ‘Als ik de bal pak, dan zwelt het enthousiasme van het publiek aan. Heerlijk gevoel’, zegt Jan Van den Bergh in de Volkskrant.

Inworpen van Jan Van den Bergh geven zo een extra dimensie aan het spel van NAC, het is figuurlijk vuurwerk dat wel een verrijking is in het Nederlandse voetbal.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply