zaterdag, september 28

Wat te onthouden van het weekeinde? Derby geen feest voor Antwerpse politie

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: AA Gent, dat Club Brugge in eigen huis versloeg, ook al was het op een diefje

SPELER VAN DE WEEK: Toby Alderweireld met zijn twee goals als verdediger voor de Great Old in Westerlo

BELGIE

Wellicht de laatste warme week van het jaar, met een koude douche voor het Belgische voetbal. Club Brugge kreeg in de Champions League een flinke mep om de oren van Borussia Dortmund (0-3). Gelukkig wordt er de komende dagen in de kleinere Europese bekers gevoetbald. Dat is meer het niveau van onze clubs.

Voor Club Brugge werd het een doffe week. Na Borussia Dortmund (drie goals) legde AA Gent zondag de bal vier keer in het mandje (2-4, twee keer Gandelmann). De landskampioen was de betere ploeg, maar miste weer kans op kans en bleek achterin nog maar eens al te broos. Een mooie opsteker voor de Buffalo’s, maar behalve de drie punten levert dit niets op. Het is geen enkele garantie voor succes de komende dagen. De inhaalmatch tegen Cercle Brugge, dat helemaal van slag lijkt, kan de Gentenaars echter naar een fraaie tweede plaats tillen. Die wordt nu nog gedeeld met verscheidene ploegen.

De winnaar van het weekeinde is opnieuw Racing Genk. De Limburgers legden Dender over de knie (4-0) en tellen zes punten meer dan de net genoemde achtervolgers (Antwerp en Gent). Plus Charleroi en … Anderlecht. Je zou het zowaar vergeten bij de crisissfeer in het Astridpark. Met David Hubert in de dug-out bleek ook tegen Charleroi het grote manco van dit paars-wit: creativiteit. De Karolingers hadden weinig te bieden en waren niet weinig blij met het 0-0 gelijkspel.

De Anderlecht-fans hebben het nog steeds moeilijk met de nieuwe realiteit. De tijd van het champagnevoetbal is voorbij. Helaas. Dat wordt alleen nog in de grootste voetbaltempels van Europa gespeeld. De tijd dat kanjers als Rensenbrink, Haan en Van Himst in Brussel rondliepen, behoort tot het verleden. Resultaat en goed voetbal is het onmogelijke verwachten. Coach Riemer werd al verbaal aan de deur gezet en dit weekeinde lag voorzitter Vandenhaute weer in de vuurlinie. Je kan iedereen buitenwerken, maar iemand zal voor de centen moeten zorgen.

Het gedrag van de Sporting-supporters is echter voorbeeldig vergeleken met dit van de fans van die andere paars-witte club. Beerschot werd nog maar eens met de harde feiten geconfronteerd: 0-3 tegen STVV, dat met zes op zes weer bij de mensen staat. Het kan echter niet door de beugel dat de spelers nadien in de kleedkamer belaagd werden. Deze jongens kunnen de hoogste afdeling niet aan. Dat is niet hun schuld.

De verantwoordelijken zitten echter in Saoedi-Arabië en zullen niet zo dom zijn zich hier te laten zien. Ze waren welkom toen ze Beerschot in leven hielden, maar keer op keer blijken buitenlandse eigenaars geen garantie op langere termijn. De voetbalbond moet dringend werk maken van een beter toezicht bij overnames van clubs.

Het praat echter op geen enkele manier het gewelddadige protest van de Kielse supporters goed. Zoals in Frankrijk punten aftrekken voor wangedrag van de aanhang is de enige oplossing om dergelijke incidenten te voorkomen. Het laatste wat de fans willen, is dat hun club punten verliest door hun schuld.

Vooral de Antwerpse politie kijkt nu vol zorgen naar de Antwerpse derby van komende zondag. Je mag er niet aan denken dat de Mannekens op de Bosuil een pak voor de broek krijgen. Echt verbazen zou het echter niet. Rood-wit werd met een zege (1-2) rijkelijk beloond in het Westelse Kuipje, maar is aan een goede reeks bezig.

Dat kan niet gezegd worden van Union, dat lijkt te moeten afhaken als topclub. De Brusselaars verdienden meer dan een scoreloos gelijkspel bij Standard (0-0), maar mochten blij zijn dat Burgess bij zijn rentree geen rode kaart kreeg.

EUROPA

*De topper tussen Manchester City en Arsenal eindigde onbeslist (2-2). De Bruyne was er dus niet bij en Doku kon zich niet doorzetten. Trossard was de schlemiel van de avond: hij kreeg op slag van rust een tweede gele kaart bij een 1-2 voorsprong voor de Gunners. Een vrij zware sanctie, vergeleken met veel andere overtredingen. Het verpestte de tweede helft. Arsenal speelde bij balverlies in een 6-3-0-opstelling. De diepste man stond vaak vlak voor de eigen backlijn. Het werkte tot minuut 98, toen tekende invaller Stones voor de gelijkmaker.

Liverpool had geen kind aan Bournemouth (3-0).

*Een owngoal van Thibaut Courtois en bondscoach Tedesco had er niets mee te maken. Maar geen nood, Real Madrid had weinig problemen met Espanyol (4-1). De andere club uit Barcelona haalde nog forser uit bij Villarreal: 1-5, twee keer Lewandowski en Raphina.

*Vincent Kompany beleeft heerlijke weken in de Bundesliga. Bayern München kende opnieuw geen medelijden met de tegenstander: 0-5 bij Werder Bremen. Kampioen Bayer Leverkusen had in eigen huis de handen vol met Wolfsburg, dat 2-3 voor kwam. In minuut 93 zorgde Boniface (ex-Union) echter voor 4-3 winst. En nog een resultaat dat Club Brugge niet meteen plezier zal doen: Borussia Dortmund verloor in Stuttgart met 5-1! Twee goals van Undav (ook al ex-Union).

*Paris Saint-Germain leed in Reims zijn eerste puntenverlies van het seizoen (1-1).

*Juventus en Napoli kwamen niet tot scoren (0-0).

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply