zaterdag, november 23

De nieuwe competitie: een alternatieve pronostiek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bij het begin van een competitie vind je vaak bij “ervaren” journalisten de prognose voor het volgende seizoen of kampioenschap. Zoals laatst nog bij het EK in Duitsland. Zo herinner ik me wat de verzamelde journalisten van Het Laatste Nieuws vooraf hadden voorspeld. De resultaten zouden in het onderwijs een dikke buis hebben opgeleverd, maar het zijn natuurlijk slechts voorspellingen. En toch. Wanneer “kenners” hun licht laten schijnen op een sport die ze dagelijks volgen, dan zou je toch net iets meer mogen verwachten.

Zo maakte Spanje – volgens HLN – absoluut geen enkele kans, terwijl België toch weer als belangrijke outsider kon worden gecatalogeerd. In ieder geval, de pronostiek kwam niet uit. Nu ja, zo belangrijk is dat ook weer niet. En trouwens … we zitten al op het puntje van onze stoel voor het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League. Mij zul je in ieder geval niet betrappen op een kampioenen- en dalerslijstje. Doe ik niet aan mee. Trouwens, hoe doe je dat, als je nu niet weet hoe pakweg de ploeg van AA Gent er in september en zelfs in december zal uitzien? Ik begin er dus niet aan. Wat ik wel kan, is voorspellen waarover het in deze competitie ook nu weer zal gaan. Een poging.

  • De competitievorm
    Elke rechtgeaarde voetbalsupporter kan moeilijk begrijpen dat de profploegen er ook nu weer niet in geslaagd zijn om het format van de competitie te wijzigen. Er zijn verschillende opties. En voor elk van de opties valt wel iets te zeggen. Maar niet voor de optie stilstand, waarvoor nu is gekozen. Dat wordt zeker weer een gespreksonderwerp in het volgende seizoen.
    Mede daarom begint de competitie in ons land al dit weekend. Veel te vroeg, naar mijn oordeel. En dan maar klagen dat de fysieke belasting van de spelers veel te hoog ligt.
  • De halvering van de punten
    Uiteraard is dit gelinkt aan het vorige punt, maar het is nog moeilijker te begrijpen dat de profploegen hiermee geen komaf hebben gemaakt. Blijkbaar gaat het telkens weer om de spanning, maar ondertussen zijn we stilletjes aan de risee van Europa. De kwaliteit van een ploeg wordt opgeofferd aan de spanning van de competitie. Wees gerust, de gesprekken hierover zullen niet stilvallen.
  • De VAR
    Als er één zaak is, waarover er nu weer elke week zal worden “gezeverd”, dan wel over de Video Assistant Referee. Nochtans heeft het afgelopen EK net bewezen dat de VAR wel degelijk zijn werk doet. En goed doet. Voorwaarde: investeren in een 3D-VAR en een degelijke (technische) begeleiding van de VAR-refs. Dat kost centen. Natuurlijk. En die centen geven ploegen liever uit aan een speler van het zevende knoopsgat.
    Eén raad: bij beslissingen van de VAR, denk dan even na of de mogelijke fout bij de VAR ligt, dan wel bij de voetbalregels die voor interpretatie vatbaar zijn.
    Met 3D is het zonneklaar: één teennagel is genoeg. Erg, jawel, maar verander dan de reglementen. Van Basten en Wenger hebben allang voorstellen gedaan.
    Handspel blijft een heikel punt, maar ook daar hangt de beslissing af van interpreteerbare regels. Veeleer dan van een slecht functionerende VAR.
    En ja, ze zullen nog wel eens fouten maken, die refs. Maar toch net iets minder dan dat er voorspelers onbesuisd meters over of naast het doel schieten en dan vinden dat dit pure pech is.
  • De scheidsrechter
    Ook dit seizoen ga ik ervan uit dat een scheidsrechter niet naar een stadion rijdt met het idee om de wedstrijd kapot te fluiten. Maar ook dit seizoen ga ik eveneens ervan uit dat die ref het niet altijd bij het rechte eind zal hebben. Maar als de analisten op Extra Time na tien keer vertraagd te kijken het nog niet eens zijn over een fase, wat zouden we dan over de ref klagen die in een fractie van een seconde moet beslissen?
  • De regels
    Hierboven hebben we het al gehad over buitenspel en handspel. Hieraan mag men dringend werken. En dat aanpassingen van een reglement wel degelijk functioneren, heeft dit EK duidelijk aangetoond. Enkel de kapitein spreekt nog met de scheids, alle anderen krijgen desnoods onmiddellijk een gele kaart onder hun neus. Goede en duidelijke reglementen werken.
    Het is daarom echt wel belangrijk om het steeds weerkerende en altijd maar erger wordende geduw en getrek bij hoekschoppen een halt toe te roepen. Onmiddellijk geel en desnoods rood. En ook zowel verdedigers als aanvallers bestraffen. Wedden dat we er snel vanaf zijn?
  • Effectieve speeltijd
    Dit zal nu nog meer aan de orde van de dag zijn, nadat tijdens dit EK is vastgesteld dat het verschil in effectieve speeltijd tussen twee wedstrijden meer dan twintig minuten kan bedragen. Voer zo gauw mogelijk 2 x 30 minuten effectieve speeltijd in. En we zijn ineens verlost van alle mogelijke vormen van tijdrekken, belachelijke vervangingen in minuut 89 en extra speeltijd. Zo’n wedstrijdklok, dat kan toch niet veel kosten?
  • Hooliganisme
    Wanneer zal men eindelijk durven hooligans bestraffen door puntenaftrek voor de bewuste ploeg. Klinkt hardvochtig, maar ook nu weer geldt: zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Ineens amputeren (puntenaftrek): ook hier zul je snel verandering aantreffen. Want met lege stadions tref je nooit de hooligans?
  • Bestuurskamers
    Ook nu zullen trainers worden ontslagen die het levende bewijs zullen leveren van de incompetentie van de bestuurskamers. Een goede en doordachte keuze spaart centen en trainerslevens.

Uiteraard zullen er steeds weerkerende gespreksthema’s zijn, maar we willen onze prognoses hierbij laten. Op het einde van dit seizoen wil ik wel eens kijken, hoever ik er – al dan niet – naast zit. Misschien ben ik dan ook wel gebuisd.

Maar laten we dan vanaf dit weekend opnieuw genieten van het begeesterend spelletje dat voetbal heet. En waar we ondanks alles nooit genoeg van krijgen.

En o ja, ik heb voor mezelf nog een wens en een vraag.

  • Kunnen de kranten niet eens komaf maken met het toekennen van punten na de match: 22 spelers + scheids + reservespelers? Een bovenmenselijke prestatie die al te makkelijk leidt tot scorebordjournalistiek.
  • Zou Union er opnieuw in slagen om met een alweer serieus vertimmerd elftal tot aan de halvering van de punten helemaal bovenaan te staan?

Geniet van dit seizoen en moge de kampioen dezelfde club zijn die na de gewone competitie de meeste punten heeft behaald.

Share.

About Author

Paul Catteeuw (1956) bekijkt voetbal vanuit de tribune achter het doel. Hij houdt zo de vinger aan de pols voor wat naast de zijlijn gebeurt en probeert om er dwars doorheen te kijken. Soms vol nostalgie, soms vol verwondering, maar meestal met een vleugje ironie.

Leave A Reply