Domenico Tedesco heeft zijn spelersgroep bekendgemaakt voor de interlands van volgende week in Ierland en Engeland. Zijn laatste selectie, voor de lijst begin juni naar Uefa wordt gestuurd. De Italiaanse Duitser is alvast duidelijk. Thibaut Courtois, Toby Alderweireld en Axel Witsel zijn er – tenzij een aantal jongens uit de keurgroep een been breken – op Euro 2024 niet bij.
De bondscoach en de bond zitten op dezelfde golflengte: de kwalificatiefase voor het EK was ‘ a walk in the park’ en daarom doen we verder zoals we bezig zijn. Tedesco gaat verder met de kern van de voorronde en de bond verlengt het contract van de dertiger. Twee keer mis, als je het mij vraagt.
Eerst de bondscoach zelf. Op Sporza noemde Peter Van den Bempt de contractverlenging ‘overbodig’. Heel juist. Ik ga nog een stap verder: het is pure dwaasheid die de bond (lees de clubs) alleen een smak geld kan kosten.
Tedesco heeft het niet slecht gedaan en er is geen reden om de samenwerking stop te zetten, maar er was hoegenaamd geen haast om te verlengen. De voorronde was pure spielerei. Ploegen als Azerbeidzjan, Estland, Oostenrijk en Zweden zijn allesbehalve hoogvliegers. De kwalificatie was niet meer dan logisch. De echte test volgt: het EK. Zo’n toernooi is meestal alles of niets en niemand kan voorspellen wat er gebeurt als zo’n bende ego’s enkele weken op elkaars lip leven. Vooral omdat de meeste spelers (en de bondscoach) dit nog nooit hebben meegemaakt.
Het was dus veel slimmer geweest om te wachten met een contractverlenging tot na het EK. Risico’s houdt dat niet in. Topclubs zitten niet (meer) te wachten op bondscoaches. Zij gaan voor trainers die elke dag van het seizoen met de voeten in de modder staan en dan presteren. De kans dat Tedesco zou/zal weggeplukt worden na een succesvol toernooi is minimaal. En als een topclub hem toch wil weghalen, is hij straks toch riebedebie. Die krabbel zal hem heus niet tegenhouden.
Laat ons ook niet vergeten dat Tedesco er, ondanks de goede resultaten, in geslaagd is om de beste keeper van de wereld kwijt te spelen. Thibaut Courtois is geenszins vrij van schuld, maar de bondscoach evenmin. Elke fout van zijn doelman op het EK zal Tedesco aangewreven worden. Met Koen Casteels, Matz Sels en Thomas Kaminski moet hij kiezen tussen keepers die de voorbije maanden flink wat goals om de oren hebben gekregen.
Meunier
Zo komen we bij het selectiebeleid terecht. Tedesco wil doorgaan met de groep die voor de kwalificatie heeft gezorgd. Bijna allemaal nieuwe en jonge jongens die maar al te blij zijn dat ze erbij zijn. Behalve Courtois zal dus ook Alderweireld en Witsel ontbreken. Toby is dit seizoen niet de Gouden Schoen van vorig jaar, maar zou op zijn minst kunnen dienen als stand-in voor Jan Vertonghen, de routinier in de defensie.
Axel Witsel is een ander geval. Ik heb jaren geroepen dat Witsel een drama was geworden op ‘de zes’, omdat hij nog alleen breed speelde terwijl een moderne ‘zes’ de eerste spelmaker is geworden. Witsel speelt intussen echter centraal in de defensie bij één van de drie topclubs van Spanje en plaatste zich deze week, na een sterke wedstrijd, voor de kwartfinales van de Champions League. Dat hij 35 is, zou geen rol mogen spelen. Alleen de prestaties moeten tellen. Witsel zou bovendien de bondscoach de flexibiliteit geven om, naargelang de tegenstander, voor een driemansdefensie te kiezen.
Vreemd is dat Tedesco wel Thomas Meunier terughaalt. De ex-Bruggeling zat de voorbije jaren in Parijs en Dortmund vooral op de bank, onder andere vanwege blessures, en krijgt weer positieve kritieken. Maar wel bij Trabzonspor, derde in de Turkse competitie maar met 29 punten achterstand op Galatasaray en 27 op Fenerbahçe. Rechtsachter is een knelpuntberoep bij de nationale ploeg, maar dat is linksachter en centrale verdediger ook. Het alternatief voor Witsel is Wout Faes, van de Engelse tweedeklasser Leicester City. Een nieuwkomer in de selectie voor die positie is Koni De Winter van Genoa CFC, twaalfde in de Serie A, een speler zonder internationale ervaring. Als dat allemaal maar goed komt.
Kuifje
Tot slot nog dit over de nieuwe (uit)uitrusting van de Rode Duivels. Geïnspireerd door Kuifje, de reporter! Die bruine broek is één ding, maar die twee witte lappen op de pijpen. Hoe dan ook, bij de Belgisch-Nederlandse kandidatuur voor het WK 2018 was, Nick Rodwell (de man van de weduwe van Hergé) bereid Kuifje als ambassadeur voor de bid in te zetten. Tot veler verbazing, want Rodwell hield Kuifje overal van weg en was bovendien Engelsman, één van onze concurrenten voor de organisatie van het WK. De Nederlanders wilden echter niet van Kuifje weten, vanwege ‘Kuifje in Afrika’.
Als de Rode Duivels het maar niet te bruin maken in Duitsland.