maandag, december 23

Het Andere Oranje – een vleugje Volendam, een vleugje Cruijff

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De Eredivisie krijgt volgend seizoen het Andere Oranje terug. FC Volendam, de club uit een vissersdorp met 22.000 inwoners, is na veertien jaar afwezigheid voor de tiende keer naar de hoogste klasse gepromoveerd. De promovendus, traditioneel spelend in het oranje, brengt ditmaal een vleugje Cruijff mee, uitgedragen door zijn adept Wim Jonk, een rasechte Volendammer.

In het spoor van Cruijff nam Jonk (55), 49-voudig international, eind 2015 afscheid van Ajax. Hij bracht daar de principes van zijn voorbeeld in praktijk bij de jeugd van de Amsterdamse club. Nadat Jonk vervolgens enkele jaren met het erfgoed van Cruijff onder de naam Cruyff Football de wereld had gekruist, keerde hij in 2019 als coach terug bij de club waar hij opgroeide.

Drie jaar later is de missie van Wim Jonk voltooid. FC Volendam promoveert als de superieure nummer twee van de Keuken Kampioen Divisie. Het kampioenschap is voor FC Emmen, vorig jaar gedegradeerd, dat de provincie Drenthe terugbrengt in de Eredivisie.

WEINIG WEEMOED BIJ ZULTE WAREGEM

De prestatie van FC Volendam wordt op het veld belichaamd door Robert Mühren, de enige originele Volendammer in het team, die in 35 wedstrijden 28 keer scoorde. De bijna 33-jarige topscorer is een zoon van een broer van Arnold Mühren en Gerrit Mühren, die beiden voor Ajax en Oranje uitkwamen. Vijf jaar geleden speelde Robert Mühren een jaar bij Zulte Waregem. Niemand zal hem daar met weemoed herinneren. In de twaalf wedstrijden waarin hij meespeelde, scoorde Mühren slechts twee keer. Ook bij Sparta en NAC lukte hem dat nadien maar moeizaam op het hoogste niveau.

Een divisie lager vlotte het veel beter met Mühren. Met liefst 38 goals leidde hij vorig seizoen Cambuur Leeuwarden naar de Eredivisie. Dat maakte zoveel indruk in zijn geboorteplaats dat een rondje langs de ondernemers in Volendam voldoende opleverde om hem tot een terugkeer te bewegen, voor een jaarsalaris van 350.000 euro. Of Mühren in de Eredivisie aan de verwachtingen kan blijven voldoen, mag worden betwijfeld.

VRIJGEVOCHTEN

De spontane collecte ten behoeve van Robert Mühren symboliseert de handelsgeest in Volendam. Een vrijgevochten leven kenmerkt het van oudsher oer-katholieke toeristenplaatsje aan het Markermeer, twintig kilometer boven Amsterdam. Drank en drugs worden er niet geschuwd. De sterk nationalistisch georiënteerde Partij voor de Vrijheid  (PVV) van Geert Wilders is de populairste politieke beweging. Voetbal en muziek brengen veel talent naar boven in Volendam.

Jan Smit, in Nederland bekend als zanger en tv-persoonlijkheid, is een van de drijvende krachten achter de voetbalclub. Op 1 januari 2022 werd hij gepresenteerd als de nieuwe commerciële directeur. Deze week volgde de aankondiging dat Jan Smit voorzitter wordt van FC Volendam. Hij heeft zich voorgenomen zijn club verder te leiden nu terugkeer op het hoogste niveau na veertien jaar is gerealiseerd.

VOLENDAMSE NAMEN

In de planning zit een nieuw stadion, ‘t Skip, dat plaats moet bieden aan zo’n 15.000 toeschouwers, het dubbele van de huidige accommodatie. Op korte termijn al moet er aan de spelersgroep worden gesleuteld. De tijd is voorbij dat Volendam kon vissen in een rijke eigen vijver. Typisch Volendamse namen als Tol, Plat, Jonk, Sier, Smal, Vlak, Bond, Tuijp. Steur, Kras, Mühren, Keizer, Veerman, Kwakman en Schilder waren jarenlang steevast vertegenwoordigd. In het elftal dat afgelopen weekeinde promoveerde, overheersen buitenlands klinkende namen – zonder zoveel kwaliteit dat behoud van de eredivisiestatus is gegarandeerd.

In het karakter van de Volendammer ligt verankerd dat de aanhang niet zomaar een snelle degradatie zal accepteren. De nogal eens heetgebakerde  aanhang droeg dit seizoen een spandoek mee waarmee men zich afficheerde als Heksidemaffia. Toen Volendam onlangs een thuiswedstrijd tegen het laag geklasseerde TOP Oss van Bob Peeters verloor, drongen supporters tot de kleedkamer door om de spelers persoonlijk even hard getaald  toe te spreken.

BONUS BIJ TRANSFERS

Gangmakers als Wim Jonk en Jan Smit zullen niet zomaar genoegen nemen met een kortstondig nieuw avontuur in de Eredivisie. Jonk – kampioen met Ajax, Inter Milaan en PSV – stelt ook op het hoogste niveau hoge eisen. Bij Volendam heeft hij een contract geregeld waarin bonussen zijn voorzien, afhankelijk van de totale omzetstijging inclusief transferopbrengsten van onder hem gegroeide spelers. Zijn eerste uitkering heeft Jonk al binnen want vorig jaar ging verdediger Micky van de Ven (21) voor 3,5 miljoen euro naar Bundeligaclub VfL Wolfsburg waar hij intussen drie keer aan bod kwam. De KNVB onderzocht nog wel of de constructie botst met het verboden Third Party Ownership, maar uitsluitsel daarover kwam er niet.

Wim Jonk is een van de vijf internationals die Volendam heeft voortgebracht. Naast Jonk en de broers Mühren zijn dat ‘Pier’ Tol (AZ) en Keje Molenaar (Ajax en Feyenoord). Bij PSV etaleert Joey Veerman zich dit seizoen (af en toe) als een mogelijk toekomstig international uit Volendam. Het wachten is nog op nieuwe talenten. Of FC Volendam ze een podium in de Eredivisie kan bieden, wordt de vraag.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply