zondag, december 22

Het moreel kompas bij Heracles

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Wie nog aanneemt dat voetbalsupporters alles voor lief nemen zolang hun club succesvol meespeelt op het hoogste niveau, moet niet bij Heracles Almelo aankomen. Zaterdagavond laat rukte een grote groep fans uit om de spelersbus op te wachten. Niét om ergernis te uiten over een nederlaag, nee, ze ageerden tegen het morele standpunt van de clubleiding. ‘Jullie hebben ons beschadigd’, klonk het.

Aanleiding was het besluit van coach Frank Wormuth om na 65 minuten Rai Vloet het veld in te sturen. Met hem stortte de walging zich uit over Heracles. Op social media, op tv, radio en de krantensites werd er schande van gesproken. Op de tribune bij de uitwedstrijd tegen NEC in Nijmegen (0-0) waren ook bij de delegatie uit Almelo gemengde gevoelens tastbaar.

Twee maanden was Rai Vloet afwezig geweest. Half november verdween de beste speler van Heracles achter de coulissen nadat hij, met drank op, in volle vaart op een auto was ingereden waarbij een 4-jarig jongetje de dood vond. De rechtszaak moet nog komen, maar vorige week was Vloet alvast terug als lid van de spelersgroep op het veld. Voor een rentree in de competitie was het nog wel  te vroeg suggereerde Wormuth, zonder zich nadrukkelijk daarover uit te spreken.

TERUG IN GEZICHTSVELD

Niemand rekende daarom op zo’n snelle terugkeer van Rai Vloet in het gezichtsveld van het voetbalpubliek. De tribunes zijn nog leeg, voor spreekkoren hoefde niet te worden gevreesd, maar er was géén rekening gehouden met de afkeer van de voetballiefhebbers én de pijn bij de nabestaanden van het 4-jarig joch. Vloet scoorde niet, anders had hij  zomaar met het tv-programma Studio Sport de huiskamer binnen kunnen vallen van het gezin van het jonge slachtoffertje. Extatisch juichen had het leed daar nog eens kunnen versterken.

Met Rai Vloet als frisse gangmaker had Wormuth geprobeerd de wedstrijd tegen NEC nog te winnen, gaf de coach van Heracles na afloop toe. De clubleiding zweeg. Orders van bovenaf had de Duitse coach kennelijk niet gekregen. Wormuth: ,,De club vond dat Rai Vloet weer kon aansluiten bij de groep. Tijdens de wedstrijd dacht ik: hoe kan ik winnen? Op dat moment dacht ik niet, wat zijn de consequenties hiervan? Ik sta achter mijn besluit  omdat ik vind dat we hem een kans moeten geven. Ik heb vooraf niet de indruk willen wekken dat hij nog zeker niet zou spelen, dat is dan mijn fout.”

APARTE ROUTE VOOR VLOET

Bij de supporters bleek het moreel kompas beter afgestemd. Ze voelden zich overvallen door de verschijning van Vloet. Onacceptabel was het voor een grote groep dat hij had mogen invallen. Daarom wachtten ze de spelersbus op waarin Rai Vloet ontbrak. Voor hem was snel een afzonderlijke route naar huis uitgestippeld.

De spelers lieten zich niet uit over de situatie. ,,Het is zo lastig, alles wat je zegt kan verkeerd worden uitgelegd. Ik vind het verschrikkelijk voor de familie, dat boven alles. Als teamgenoot van Rai ben ik blij dat hij er weer is, hij is onze beste speler”, zei Lucas Schoofs, ex-speler van Lommel, AA Gent en OH Leuven.

VERVOLGACTIES

Te midden van de supporters beluisterden directeur Rob Toussaint en voorzitter Hans Bredewoud wat er leefde bij de aanhang. Er werd gedreigd seizoenabonnementen in te leveren, de fans wilden uitleg. Maandag werden afgevaardigden van drie verschillende groeperingen daarvoor uitgenodigd. In een verklaring na afloop wekte Heracles de indruk het standpunt met betrekking tot Vloet te herzien. ‘Nog deze week zal het eerdere besluit opnieuw worden beoordeeld en hierna kijken we wat de vervolgacties zijn’, luidde de korte verklaring.

Voor de hand liggend lijkt nu dat Heracles en Vloet samen tot de conclusie komen dat hij beter in het buitenland een nieuwe wending aan zijn carrière kan geven. Waar kan hij nog terecht? Eerder maakte Vloet  weinig indruk bij het Italiaanse Frosione en Sint-Truiden waar hij nauwelijks aan bod kwam. Bij Heracles etaleert hij wel bovengemiddelde passing en schotkracht, dribbels en inzicht.

GESCHOOLD DOOR LUC NILIS

De 26-jarige spelmaker is geschoold bij PSV. Luc Nilis leerde hem hoe de bal het best te raken bij afstandsschoten. In Eindhoven groeide hij op met Memphis Depay, met wie hij nog vrijwel dagelijks chat-contact heeft. Rai Vloet is een kind van deze tijd.

Bij wat Rai Vloet de familie van het jongetje (én zichzelf) heeft aangedaan, komt de herinnering op aan Patrick Kluivert. De toenmalige speler van Ajax en Oranje, 19 jaar destijds, reed in 1995 binnen de bebouwde kom zo roekeloos hard, 89 kilometer per uur, dat hij een andere auto ramde met de 56-jarige bestuurder als dodelijk slachtoffer.

Twee weken later al voetbalde én juichte Kluivert weer, op de dag van de (uitgestelde) begrafenis nog wel. Ajax-voorzitter Michael van Praag en coach Louis van Gaal reageerden gepikeerd op vragen van journalisten daarover. Social media waren er nog niet. De ophef in de media luwde snel. ‘Ik rijd ook te hard, ik moet mijn bek houden. Half Nederland moet zijn bek houden’, zei  cabaretier Youp van ’t Hek.

Verlaten gingen de nabestaanden gebukt verder onder hun leed. De zoon van het slachtoffer, net als zijn vader fervent fan van Ajax, meed twee jaar lang alles wat op voetbal leek. Zijn moeder zette de tv af als Patrick Kluivert plotseling in een spelletjesshow met Linda de Mol verscheen.

HERMAN FINKERS

Anno 2022 hebben de  supporters met de social media hun eigen podium. Daarmee zijn ze ook mondiger dan de aanhang van Ajax die in 1995 Kluivert bleef toejuichen terwijl hij in de stadions buiten Amsterdam steevast werd uitgejouwd voor ‘moordenaar’. Almelo heeft een eigen cabaretier, zijn eigen Youp van ’t Hek, die ook buiten het oosten van Nederland al tientallen jaren lang waardering geniet.

Sinds 1985 al wordt deze Herman Finkers geassocieerd met zijn ironie over Almelo: ‘Een stoplicht springt op rood, een ander op groen. In Almelo is altijd wat te doen.’

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply