maandag, november 25

Tadić, voorbeeld bij Ajax, ook in Bačka Topola

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hij is een voorbeeld voor zijn medespelers, hij wordt geadoreerd in de Johan Cruijff ArenA. Dušan Tadić geniet gezag; als aanvoerder van Ajax en van het nationale team van Servië. Dušan Tadić is ook een inspiratiebron voor de voetballende jeugd in Bačka Topola, een plaatsje met krap 15.000 inwoners in de Servische provincie Vojvodina.

Tadić is allang weg uit zijn geboorteplaats, gelegen halverwege Belgrado en Boedapest. Zijn ambities en talenten brachten hem naar het nabije Vojvodina Novi Sad. Vandaar ging hij op zijn 21ste naar FC Groningen, het startpunt van een buitenlandse carrière die hem via FC Twente en Southampton FC in 2018 bij Ajax bracht.

Ajax zal vermoedelijk zijn laatste club als speler zijn. In november wordt Tadić 33, zijn contract loopt door tot medio 2024. In Bačka Topola, waar zijn ouders en overige familie wonen, rendeert de inspiratie van Dušan Tadić. In de Superlige van Servië doet TSC, Topolyai Sport Club, van zich spreken. De dorpsclub, spelend in een stadionnetje voor 5.000 toeschouwers, kwalificeerde zich vorig seizoen voor Europees voetbal en hijgt dit seizen als nummer drie in de nek van de twee traditionele topclubs uit Belgrado, Rode  Ster en Partizan.

VIKTOR ORBAN

Dušan Tadić heeft geen bemoeienis met de club in zijn geboorteplaats. Hij gunt zich geen tijd daarvoor, zo gedreven als hij bezig is bij Ajax; op het trainingsveld, in de kleedkamer, in de fitnessruimte. TSC Bačka Topola geniet wel zijn sympathie, en dat geldt opmerkelijk genoeg ook voor Viktór Orban, de premier van Hongarije die binnen  de Europese Unie vaak irritatie oproept met zijn politieke opvattingen en besluiten in eigen land.

Orban heeft zich opgeworpen als financier van het dorpsclubje. Op websites is te zien hoe hij, met een clubsjaal om, goede maatjes is met de voorzitter van de club. De steun van Orban past in zijn politiek om zieltjes te winnen in regio’s met Hongaarse roots. Toen TSC Backa Topola in 1913 werd opgericht,  lag de geboorteplaats van Dušan Tadić nog binnen het Oostenrijks-Hongaarse rijk.

CONTRACT AJAX

Wanneer Tadić terugkeert op zijn basis is nog ongewis. Zijn contract bij Ajax voorziet in een vervolg tot 2026 als trainer na het einde van zijn spelerscarrière in 2024. Om hem voor Ajax te behouden heeft de Amsterdamse club inmiddels al twee keer een nieuwe, nog lucratievere verbintenis met hem afgesloten. Deze zomer nog hengelde AC Milan naar de diensten van Tadić. De afwijzing van Ajax klonk onverbiddelijk. Tadić drong niet langer aan. Naar verluidt staat hij nu voor 4 miljoen euro per jaar op de loonlijst.

Met  het binnenhalen van Tadić verlegde Ajax in 2018 de grenzen, niet alleen financieel, ook sportief. Tegelijkertijd verruilde ook Daley Blind de Premier League voor de Johan Cruijff ArenA. Hun komst maakte Ajax volwassen en bleek een beslissend zetje in de hunkering naar aansluiting met de Europese top. In Engeland waren Tadić en Blind geen van beiden hoogvliegers, met Ajax stalen ze in de Champions League de show tegen onder meer Juventus, Real Madrid en Tottenham Hotspur. Op een handvol seconden slechts struikelde Ajax voordat in 2019 de finale zou zijn bereikt.

Op  zo’n soortgelijke hoofdrol vlast Ajax dit seizoen. Het kende al de meevaller niet de allerzwaarst mogelijke  tegenstanders in de poule te hebben getroffen met Borussia Dortmund, Sporting de Portugal en Besiktas. De start, een zege met 5-1 uit in Portugal, versterkte het elan. Met zijn routine, leiderschap én goals is Dušan Tadić voor Ajax een belangrijke gids op de Europese toernooivelden.

STATUS ALS TOPPER

In het NOS-programma Studio Voetbal werd zondag een staatje gepresenteerd met doelpunten in Europese wedstrijden. Tadić volgt daarin op korte afstand de scores van internationaal erkende toppers als Robert Lewandowski, Lionel Messi en Kylian Mbappé. Zoveel status heeft de Serviër in Europa niet. Met zijn land lukte het hem alleen op het WK van 2018 een rol te spelen, kortstondig en nauwelijks opgemerkt. Vervolgens bood Ajax hem op zijn 29ste een nieuw podium.

Dušan Tadić maakte snel indruk bij Ajax; door zijn tactisch inzicht, zijn mentaliteit, zijn passing, door de wijze waarop hij verantwoordelijkheid wilde dragen. Jongere Ajacieden spiegelden zich aan zijn opofferingen in het krachthonk, aan zijn discipline. Hij was hun voorbeeld, die omgekeerd ook zijn waardering uitsprak voor de talenten van de youngsters, ook voor spelers die nooit tot de vaste eerste keus behoorden. Carel Eiting bijvoorbeeld. ,,Een slimme jongen, een intelligente speler”, zei  Tadić over de middenvelder die nu op zijn 23ste bij Racing Genk speelt.

Tadić was van meet af aan de leider van het elftal, maar morrelde nooit aan de aanvoerdersband van Matthijs de Ligt. Sinds diens vertrek naar Juventus draagt hij, vanzelfsprekend, wél de band. Het heeft hem niet veranderd:  ,,Ook zonder band zou ik dezelfde persoon zijn, hetzelfde doen, hetzelfde eisen, van mezelf en van mijn medespelers.”

Van Appie tot Ziyech | Henk Mees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply