zaterdag, december 21

Slot op €uropean $uper £eague

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zullen we nu voorgoed verlost zijn van die telkens weer opduikende plannen voor een European Super League?  ,,In deze vorm, in een gesloten model, buiten de UEFA, komt zo’n Super League de komende 30 tot 40 jaar er niet meer”, zei Michael van Praag, net afgetreden bestuurslid van de UEFA, zondag 25 april in het tv-programma Goedemorgen Eredivisie op ESPN.

Van Praag klonk ferm, maar wát zijn z’n woorden nog waard na een week waarin glashelder werd hoe ver de Europese topclubs willen gaan in hun hebzucht naar financiële garanties?

Van Praag gaf ook hoe aan hoe een slot toekomstige wilde initiatieven kan blokkeren. ,,Het verzet van de andere clubs, van de bonden, van de overkoepelende leagues is zo heftig geweest dat de reglementen zullen worden aangepast. Het zal de clubs reglementair door hun eigen bonden onmogelijk worden gemaakt uit de Europese toernooien van de UEFA te stappen en tegelijk ook nog in de nationale competities te willen uitkomen. Voor de komende dertig tot veertig jaar zal die deur op slot gaan.”

WETGEVING

Volgens Van Praag heeft de Britse regering al toegezegd aan zo’n blokkade mee te werken. Of de wetgeving binnen de Europese Unie zo’n grendel zal toelaten, is nog de vraag. ,,Door de manier waarop die twaalf clubs het nu hebben aangepakt, hebben ze al hun kansen voor de komende jaren verspeeld”, aldus Van Praag. Hij wees er op dat het instellen van een salary cap vanwege de wetgeving onhaalbaar is binnen de Europese Unie. ,,In Engeland kan dat mogelijk wel, Boris Johnson wil zich daar kennelijk voor inzetten.”

Van Praag (73) – oud-voorzitter van Ajax, oud-bondsvoorzitter van de KNVB – trad vorige week na twaalf jaar af als bestuurslid van de UEFA. Hij werd tot erelid benoemd. Zijn plaats bij de UEFA zag hij ingenomen door Just Spee, zijn opvolger als voorzitter van de KNVB. Binnen twee jaar in de Nederlandse voetballerij wordt Spee al voldoende ervaring en knowhow in de voetbalwereld toegedicht om de UEFA op het hoogste niveau te dienen.

SUPPORTERS

Van Praag gaf zijn opvolger zondag alvast een idee mee. ,,Het wordt tijd dat de UEFA in het bestuur plekken inruimt voor vertegenwoordigers van spelers en supporters. Bij de ontwikkeling van nieuwe plannen moet ook spelers en supporters worden gevraagd wat ze ervan vinden.”  Van Praag ontweek de vraag of de spelers zomaar zouden instemmen met het ontwikkelen van een nieuw format voor de Champions League, vanaf 2024, waarin nog meer midweekse speeldagen de kalender nog voller proppen.

,,Wat er nu ligt is al een soort Super League, maar wel met een fantastisch model want ook Nederlandse clubs behouden de mogelijkheid hierin mee te doen. Dat was in het plan van de twaalf clubs nagenoeg onmogelijk geworden”, aldus Van Praag. De Champions League 2.0 is het resultaat van jarenlang overleg, opgedrongen door nota bene veelal dezelfde clubs die vorige week de Europese voetbalwereld overvielen. Zo constateert Van Praag.

VERDELING GELD

,,Het blijft bizar dat we als UEFA vorige week een akkoord hebben bereikt met de ECA, de overkoepelende organisatie van de grote clubs. En dat we twee dagen later door diezelfde mensen worden verraden met hun eigen plan”, aldus Van Praag. Volgens hem zijn vooral de grote clubs zelf verantwoordelijk voor toenemende ongelijkheid in het Europese topvoetbal. ,,De UEFA is een groot voorstander van een andere verdeling van de gelden uit tv-rechten en marketing. De verdeling wordt bepaald door de clubs binnen hun eigen ECA. Daar heeft bijvoorbeeld Real Madrid 13 stemmen en Ajax 7. Door die stemverhouding zorgen de topclubs ervoor dat de gelden ongelijk worden verdeeld. Van al die gelden die via de Europese toernooien binnenkomen, gaat er maar 6 procent naar de UEFA.”

KEERPUNT

,,Hopelijk zijn we door de ontwikkelingen van vorige week op een keerpunt gekomen”, aldus Van Praag. ,,Ik hoop oprecht dat er nu op een heel andere manier over de verdeling van geld gesproken gaat worden. De UEFA moet garanties eisen. Het moment is er nu. De  afspraken voor het nieuwe model van de Champions League met méér geld vanaf 2024 zijn gemaakt. Die stap is gezet, in samenspraak met de clubs. Over de verdeling van het geld moet nog gesproken worden.”

Nieuwe conflictstof ligt daarmee op de loer, nog voordat de bonden in de reglementen nieuwe blokkades kunnen opwerpen.

Van Appie tot Ziyech | Henk Mees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Comments are closed.