zaterdag, november 23

Charlie De Ketelaere stunt met Club Brugge tegen Zenit in Champions League

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Charles – Charlie – De Ketelaere. Matchwinnaar in Sint-Petersburg. Begonnen bij Varsenare. Een jongen met ‘echte Brugse roots’. Zou het van de ‘eeuwige blauwzwarte legende’ Raoul Lambert geleden zijn dat er nog zo’n talentvolle aanvaller uit Brugge zélf in het eerste elftal van Club zich meldde op het hoogste niveau? Al leunt zijn artistieke stijl meer aan bij die van Hans Vanaken.

De amper negentienjarige kan uit de voeten als zowel aanvallende middenvelder en centrumspits. Hij functioneert op zijn best ergens tussen beide posities in. Dergelijke voetballers zijn vaak ongrijpbaar. Opvallend voor een jongen met zijn technisch vermogen is zijn lengte. Met 1,92 cm bijna een dubbele meter. En tegelijk toch bijzonder snel en vooral soepel.

“Audacious dribbler”

De afwerking bij de 1-2 in Sint-Petersburg bewees dit: de juiste positionering én zelfbeheersing om de driehoek met Vormer en Vanaken in blessuretijd in te schuiven. Dat bevestigt zijn mentale sterkte. Het befaamde maandblad World Soccer – met als ondertitel Global football since 1960 – nam hem deze maand op in de lijst van ‘Breakout Stars’ voor de toekomst.

Hij kreeg de terechte omschrijving: ‘He plays with the soul and instincts of an artist, exemplary in his close control, able to threat a needle with a clever final ball and an audacious dribbler. Aware that he will come off second-best in direct duels, he has worked out another way to prosper – taking advantage of his great first touch, heads-up awareness and ability to sneak unobtrusively into the red zone.’

Voetballen met het hoofd omhoog: het brein dirigeert de benen

Laten we deze analyse even doorgronden. Hij bezit dus niet enkel de ‘ziel’ en de ‘instincten’ van de artiest, beter gezegd: de intuïtie. Hij wordt ook geëerd om zijn gedurfde dribbels en zijn zuiverheid bij de ‘verstandige lange bal, waarmee hij in staat is om een naald te raken’. Daarnaast bezit hij de vaardigheid – naast zijn uitstekende eerste baltoets om zich onopvallend vrij te lopen in de zone van de waarheid. Zijn belangrijkste kenmerk: voetballen met hoofd omhoog, vanuit zelfbewustzijn.

De Johan Cruijffregel: een aanvaller dient het overzicht te houden, het brein dirigeert het benenspel. Het brein weet intuïtief vooraf wat de benen zullen doen. Zonder naar de grond te kijken, maar met de blik op de vrije zone. Charles De Ketelaere toonde zich eerder al op grote momenten: hij verving tot ieders verbazing de geschorste Ruud Vormer in de Champions Leaguetopper tegen Paris Saint-Germain, precies een jaar geleden. Hij verliet het veld na een uur en bij een 0-1-achterstand.

Dertig minuten later flikkerde de 0-5 op het scorebord. In februari 2020 legde hij de winnende treffer voor de voet van Hans Vanaken in de klassieker op Anderlecht (1-2) en enkele maanden later schoot hij zelf Club naar de finale van de Beker van België met een doelpunt bij Zulte Waregem. Sterke momenten van een talentvolle voetballer. Wordt ‘Zenit’ het eerste referentiepunt van zijn loopbaan?

Men zal alvast het begrip blijvend verbinden met zijn naam: Charles – Charlie – De Ketelaere. Van Varsenare tot Sint-Petersburg.

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.