zondag, december 22

43. Offside & onside – 21 april 2023 – Van drie naar nul

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Offside

  • We hadden het natuurlijk allemaal gewild, maar het is niet anders. Anderlecht, Gent en Union ondergingen gewoon de wet van de sterkste en werden terecht uitgeschakeld. En dat is eigenlijk de logica zelve. Niks verkeerd mee natuurlijk, maar volgens heel wat scorebordjournalisten hadden we al drie halvefinalisten. Ze vergeten daarbij dat het parcours van Anderlecht en Gent helemaal anders had kunnen verlopen. Het volstaat om de namen Qarabag en Ludogorets te laten vallen.
  • Links en rechts las en hoorde ik weer dat Kevin De Bruyne onmisbaar was bij het Man City van gisterenavond. Ik heb naar dezelfde match gekeken en zag gedurende hele periodes een vrij onzichtbare KDB. Hoe goed Kevin ook moge zijn, af en toe zou een beetje objectiviteit toch niet misstaan.
  • Real Madrid en Manchester City staan voor de tweede keer op rij tegenover elkaar in de halve finales van de Champions League. De Spaanse sportkrant AS is al begonnen met de sfeerschepping. ‘Viene El Ogre’, luidde de kop. Als vertaling voor het Spaanse maar ook Engelse woord Ogre vinden we “boeman, gedrocht, monster, misbaksel, lelijkerd, wanschepsel”.
  • Barcelona-voorzitter Laporte weert zich als een duivel in een wijwatervat naar aanleiding van de beschuldigingen van corruptie tegen zijn club. Hij beschuldigde er Real Madrid van de club ‘van het regime’ te zijn. Lees: van dictator Franco. De Koninklijke kaatste de bal terug. Barça zou de club van Franco zijn, maar we mogen echt wel aannemen dat dit Real Madrid was.
  • L’Equipe schreef dat het Franse gerecht de activiteiten van Mogi Bayat bij FC Nantes onderzoekt. The Guardian liet weten dat ook zijn inbreng bij Watford moet worden bekeken.
  • Deze week namen maar liefst 6.600 personen deel aan het nieuwe, zware makelaarsexamen van de FIFA. Bedoeling is het aantal zaakwaarnemers danig te verminderen.
  • De stemmingmakerij tegen de scheidsrechters neemt weer een hoge vlucht. Die scheidsrechters kunnen nu werkelijk niets goed doen. Het lijkt wel een aparte klasse mensen. Gelukkig hebben we nog het oogstrelende voetbal van voetballers die nooit een kans missen en tijdens de match zelfs tijd vinden om bijvoorbeeld te highfiven.

Onside

  • Ondanks de uitschakeling moeten we uiteraard ook blij zijn met de prestaties van onze drie vertegenwoordigers. En dan vooral met het parcours van Union. Al was het maar voor dat coëfficiënt, waardoor dan weer een ploeg rechtstreeks naar de Champions League mag. Om er dan weer met de neus op de feiten te worden gedrukt. Belgische – maar ook Nederlandse – ploegen hebben niks meer te zoeken in die competitie.
  • Een quote van Michel Louwagie in een interview in DM (20-4-23): “Ik vind het (…) zeer erg dat de politiek de betaalde sporten niet goed gezind is. (…) Het verbod op de gokreclame en de toegenomen sociale zekerheid zal het voetbal dwingen om de tering naar de nering te zetten.”
    Slecht nieuws? Neen, juist niet. Dit is net zeer goed nieuws. Misschien niet voor de clubs, maar voor al die mensen die het minder breed hebben. Of voor al die mensen die te kampen hebben met gokverslaving.
  • Het is in ieder geval goed nieuws dat minstens één landgenoot de Champions League op zijn palmares zal kunnen schrijven.
    Maar stel je eens voor dat AC Milan de beker met de grote oren wint en dat er vier landgenoten op de bank zitten. Het zou zo maar kunnen.
  • Inter kent in de Serie A een rampjaar, maar staat wel voor de eerste keer in dertien jaar in de halve finales van de Champions League. Inter neemt het op tegen buur Milan en de Milanese derby laat vermoeden dat het Italiaanse voetbal weer helemaal aan de top staat. Niets is minder waar. De waarschijnlijke reden van het succes is de afwezigheid van Italië op het voorbije WK, dat het seizoen in twee stukken hakte.
  • Goed nieuws uit het Belgisch voetbal. Onze clubs hebben vorig jaar 20 miljoen euro minder betaald aan makelaars. Minder goed nieuws is dat ze nog steeds 28,2 miljoen betaalden.
  • Alle profclubs krijgen hun licentie, maar driekwart van hen staat onder curatele van de licentiecommissie. De meest opmerkelijke vaststellingen: bij Union bedraagt de salariskost 137 procent van de omzet. In de ideale wereld zou dit maximaal 60 procent mogen zijn. En dan is er nog Antwerp, dat alweer diep in het rood (kan geen toeval zijn) duikt. De gebudgetteerde verliezen tot 30 juni 2024 bedragen 44,6 miljoen euro. Het wordt weer bijpassen voor Paul Gheysens, de Roman Abramovich van het Belgische voetbal.
  • *Er is al een klacht ingediend tegen het nieuwe makelaarsexamen van de FIFA.
Share.

About Author

Paul Catteeuw (1956) bekijkt voetbal vanuit de tribune achter het doel. Hij houdt zo de vinger aan de pols voor wat naast de zijlijn gebeurt en probeert om er dwars doorheen te kijken. Soms vol nostalgie, soms vol verwondering, maar meestal met een vleugje ironie.

Leave A Reply