vrijdag, mei 3

Het is niet de schuld van Mazzu – Eddy Vercammen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ik weet niet hoe de reacties waren in de Waalse pers maar door de Vlaamse pers werd Felice Mazzu al een tijdje “weeral” heftig bestookt en werd hem de schuld gegeven van “al” wat bij Anderlecht fout liep. De trainer van het jaar die er plots niets meer van kent. Hoe leg je dat uit? Alle dagen in de media “hoe lang blijft Mazzu nog”, “hebben ze al een opvolger” en nog van alle prietpraat. Er werd meer plaats besteed aan Anderlecht en zijn trainer dan aan commentaar van alle andere clubs samen. Vinden ze dat nu plezant om iemand te kelderen? Soms vraag ik me af of die schrijvers of sprekers wel voetbalverstand hebben en of ze weten hoe dat het er in dat wereldje aan toe gaat.

Wat kan Mazzu er aan doen dat de kern van Anderlecht begin dit seizoen weeral verzwakt was. Het is geen geheim dat Anderlecht niet meer over het grootste budget beschikt. Voorheen konden ze in België overal de beste spelers weghalen en in het buitenland konden ze spelers halen waar andere Belgische ploegen geen budget voor hadden.

En ligt de grote fout wel bij de trainer? Blijkbaar snapt de pers nog altijd niet dat de kern niet wordt samengesteld door de trainer. En als een club dat wel laat doen, dan zijn het dommeriken. Want een club moet dat zelf beslissen en daar de gepaste capabele mensen voor aanduiden en goed betalen, want zij zijn de sleutel naar het succes. Maar tegenwoordig werken de kranten met watchers. Die schrijven maar voor één club en volgen alles van kortbij. En durven natuurlijk niemand aanvallen van binnen de club, want dan zullen de deuren gesloten worden voor hen en krijgen ze niet langer informatie. Dus worden geen andere namen genoemd dan de trainer. Van Peter Verbeke, de sportief verantwoordelijke die de transfers doet, wordt niet gesproken in deze voor Anderlecht slechte tijden. En de nog hogere bestuurders worden ook niet genoemd. Ja, dan blijft er maar één “zondaar”meer over, de trainer.

En ze hebben al een voorlopige overnemer want de trainer van de “RSCA FUTURES”, RobinVeldman, wordt even T1. Veldman heeft alleen nog maar jeugdploegen getraind. En of die in vorm is weten we niet, want hij verloor de twee laatste matchen met zijn beloften.

Maar wat is de huidige spelersgroep waard? Om het zacht uit te drukken, het zijn geen formidabele spelers die de laatste seizoenen aangetrokken werden. Dan doen Brugge, Genk en Union het veel beter.

Ik kan hier een waslijst van mindere transfers van Anderlecht van de laatste drie seizoenen opnoemen. Ik noem eenige: Bundu, Hahn, Takidine, Bruun Larsen, Tau, Mukariu, Olsson, Raman, Ashimeru, Tshibangu,Hoedt, Abdulrazak en er zijn er nog die maar meelopers waren.

Maar de voornaamste opmerking betreft het verschil tussen de kern van vorig en van dit seizoen. De drie beste spelers van vorig seizoen, Sergio Gomez, Kouamé en Zirkzee, zijn weg en niet waardig vervangen. En wat begin seizoen onopvallend gebeurde, in de eerste vier matchen speelde Trebel drie keer mee en daarmee haalde Anderlecht 6 op 9. De eerste vier matchen dat Trebel er niet bij was haalde paars-wit 1 op 12. Dat betekende dus dat vier kleppers er niet meer bij waren. Welke trainer had dan betere resultaten behaald?

Kortom, het bestuur had beter ingegrepen voor het seizoen en betere transfers gedaan in plaats van nu alles op Mazzu af te schuiven.

 

Share.

About Author

Eddy Vercammen heeft een ruime ervaring in het voetbal. Eddy was in het verleden werkzaam bij topclubs als Feyenoord en Racing Genk en mocht ook de Nederlandse voetbalbond tot zijn werkgevers rekenen. Zijn specialiteit ligt in het Belgische en Nederlandse voetbal, dat hij nog altijd tot diep in de kelderklassen volgt!

Leave A Reply