vrijdag, maart 29

Wat te onthouden van het weekeinde? Topclubs? Tobclubs!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: KAS Eupen, dat voor de eerste keer in de geschiedenis van Club Brugge won

SPELER VAN DE WEEK: Cyriel Dessers, die twee keer scoorde tegen Standard

BELGIE

Wat is er aan de hand met onze topclubs? Ieder seizoen weer missen ze (de jongste jaren) hun competitiestart. Na nauwelijks twee speeldagen hebben Club Brugge en Anderlecht al verloren en heeft AA Gent nog niet gewonnen. De transferperiode is nog volop aan de gang en in het achterhoofd zit ergens dat de prijzen in de play-offs worden verdeeld. Door de vervroegde competitiestart zullen er al zes speeldagen afgewerkt zijn als de mercato sluit. Wie nu tegen de ‘grootmachten’ aantreedt, is in het voordeel? Eigenlijk is dat competitievervalsing.

Dé verrassing van de speeldag is uiteraard de nederlaag van Club Brugge in Eupen (2-1). Het voetbal van de landskampioen deed pijn aan de ogen. Carl Hoefkens had zijn defensie danig herschikt, maar Hendry en Sobol bleken al even grote brokkenpiloten als Mechele en Mbamba vorige week. Op het middenveld liep nieuwkomer Nielsen al even verloren als Vanaken en Balanta en voorin waren er alleen wat flitsjes van Olsen.

Gelukkig was er nog Simon Mignolet, met ruime voorsprong weer de beste man bij blauw-zwart. Hij hield Club nog lang in de match en toen Eupen halfweg de tweede helft met tien viel, leek dat de kampioen nog te gaan redden. Maar zelfs met een man meer slaagde Club er niet in te scoren, ook al beeldde Nuredeen een parodie van een doelman uit.

Club kreeg vorige week twee punten te veel tegen Racing Genk, dat zaterdag in de eerste helft weer het beste voetbal in onze competitie bracht. Standard was al aan de rust geklopt door onder andere twee doelpunten van Cyriel Dessers (3-1).

Behalve Club leed ook Anderlecht al zijn eerste nederlaag van het seizoen. Het voetbal van paars-wit was bij Cercle Brugge even waardeloos als dat van Club. Na de rust, met een man minder, werd het zowaar iets beter. Cercle begaf echter niet (1-0).

Club en Anderlecht hebben drie op zes. AA Gent moet het met twee puntjes stellen. Na het gelijkspel op Standard kon in de Ghelamco Arena geen afstand worden genomen van STVV. De Buffalo’s scoorden vroeg via aanwinst Cuypers en leken op weg naar een gemakkelijke zege. In het laatste halfuur mochten de bezoekers echter komen opzetten en het was niet eens een verrassing dat de gelijkmaker viel (1-1), na een blunder van de overigens goed keepende Roef. Tot overmaat van ramp viel Tissoudali geblesseerd uit. Hij leek de voorbije dagen op weg naar het Nabije Oosten, maar een zware blessure zou pas echt een ramp zijn: geen Tissoudali en geen transfergeld.

Na twee speeldagen zijn er maar twee ploegen meer met het maximum der punten: OH Leuven, dat Westerlo versloeg (2-0) en Antwerp dat het haalde tegen Zulte Waregem (1-0). Seraing en KV Mechelen staan nog met lege handen.

EUROPA

*’Football came home’. Eindelijk. De Engelse mannen slaagden er vorig jaar niet in om op Wembley de Europese titel te bemachtigen, maar de vrouwen wonnen zondag wel de EK-finale. Duitsland werd na verlengingen verslagen (2-1).

Het was geen hoogstaande finale, maar net zoals vaak bij de mannen maakte de spanning veel goed. Vergelijkingen met het mannenvoetbal zijn overigens irrelevant. De Jupiler League kan ook niet optornen tegen de Champions League. Belangrijker is dat het vrouwenvoetbal de jongste twee decennia enorme stappen vooruit heeft gezet en dat zal de komende jaren nog meer het geval zijn. Het vrouwenvoetbal wordt een groot succes. 87.000 toeschouwers waren naar Wembley afgezakt. Dat moet ongeveer het dubbele zijn van alle matchen dit weekeinde in de Jupiler League samen.

*In zowat alle beschaafde voetballanden stond dit weekeinde de Supercup op het programma. Bij ons was is dat al iets van twee weken terug. Het gevolg van competitiematchen in volle zomer is op zowat alle tribunes te merken: lege stoeltjes. Veel mensen zijn dezer dagen nog met vakantie en sommigen nemen geen abonnement omdat ze sowieso een paar wedstrijden missen, maar we houden hardnekkig vast aan de dwaasheid. Een rode lijn in het Belgisch voetbal.

Maar de Supercup dus. In Nederland werd het een geweldig spektakelstuk. PSV haalde het van Ajax met 5-3. Met dank aan PSV-aanwinst Guus Til (hattrick) en Ajax-doelman Jay Gorter, die het een paar keer echt wel gortig maakte. Werk aan de winkel voor Alfred Schreuder met zijn flink vertimmerd team.

In Duitsland is spektakel wekelijkse kost. Kampioen Bayern München en bekerwinnaar RB Leipzig deden niet onder voor Ajax en PSV: ook hier werd het 5-3. Geen Lewandowski meer in Beieren, maar veel is er niet veranderd. Sadio Mané eiste meteen een hoofdrol op.

In Duitsland stond er ook bekervoetbal op het programma. Clubs uit lagere reeksen hebben steeds thuisvoordeel en dat werd twee teams uit de eerste Bundesliga fataal. FC Keulen werd na strafschoppen gewipt door tweedeklasser Regensburg. Bayer Leverkusen ging onderuit bij derdeklasser Elversberg (4-3).

In Engeland staat de Supercup bekend als het Community Shield. Manchester City tegen Liverpool, een topaffiche maar dit keer niet op Wembley. Daar speelden een dag later de vrouwen. In Leicester toonde Liverpool zich de sterkste (3-1). Aanwinst en invaller Darwin Nunez scoorde meteen, Erling Haaland daarentegen miste vrolijk. Het wordt een ‘survival of the fittest’. De Noor kreeg al meteen flink wat kritiek. Op dit niveau mag je niet falen. Overigens kreeg ook Kevin De Bruyne aardig wat kritiek van de eigen fans voor zijn matig optreden.

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply