Wat te onthouden van het weekeinde? Radja is terug
CLUB VAN DE WEEK: hoe kan het ook anders? Union
SPELER VAN DE WEEK: Radja Nainggolan, die Antwerp weer tot leven wekte
BELGIË
Club Brugge-Standard was nog niet zo heel lang geleden doorgaans een van de hoogtepunten van het seizoen. Dit keer was het een draak van een wedstrijd met twee flaterende doelmannen, veel strijd en nog meer balverlies en een mooie goal van Charles De Ketelaere, die helaas in de algemene malaise deelde. Dat Balanta de beste man op het veld was, zegt alles over het spelpeil.
Wie deze wedstrijd zag, begreep waarom onze clubs in de Europese bekers weer een belabberde week achter de rug hebben: twee op twaalf. Gelukkig hebben we een deelnemer aan de Conference League, de bekercompetitie voor de kleine voetballanden waarin nog wat punten te sprokkelen zijn.
De verklaring voor de sombere tijden voor ons clubvoetbal kon je vinden in het interview met Pierre François vrijdag in Het Nieuwsblad. De CEO van de Pro League is gespecialiseerd in achterhoedegevechten en probeerde tegen beter weten in de fiscale voordelen voor het voetbal te verdedigen. Een bedrijfstak die bijna veertig miljoen euro per jaar aan makelaars betaalt, heeft weinig recht van spreken.
Het had wellicht heel anders kunnen lopen als de voetbalwereld tijdig had beseft dat de manier waarop overheidsgeld werd gebruikt niet langer houdbaar was. Voorstellen om het jeugdbeleid daadwerkelijk te ondersteunen hadden mogelijk succes opgeleverd, maar zoals in de jaren ’90 met het Bosman-arrest werd gedacht dat het voetbal de politiek (toen het gerecht) om de vingers kon winden.
Het wordt de hoogste tijd dat het voetbal leiders krijgt met nieuwe ideeën. François deed me schateren van het lachen toen hij beweerde dat de fiscale voordelen onze clubs opstuwden op de Europese ranglijst. De werkelijkheid is dat ze naar de dertiende plaats zijn afgezakt en achter landen als Oekraïne, Oostenrijk, Servië en Schotland staan. Landen waar de tv-contracten (de belangrijkste inkomstenbron) veel lager zijn.
Na Club-Standard moesten we nog Seraing-AA Gent krijgen. De lege tribunes en het abominabele voetbal konden niet de indruk wekken dat dit profvoetbal was. Wat een tristesse.
Antwerp-Anderlecht was in de tweede helft gelukkig van een ander kaliber. De kritiek na de Europese blamage en de terugkeer uit blessure van Radja Nainggolan inspireerde de Great Old tot een overtuigende prestatie, zij het meer met karakter dan klasse. De winst was hoe dan ook verdiend (2-0). Het was de eerste nederlaag van paars-wit in negen matchen. Daar zaten echter veel gelijke spelen bij, zodat Sporting nu tien punten achterstand telt op de leider.
Racing Genk was de enige Belgische club die een goed rapport in Europa kreeg, maar twee goede wedstrijden op rij lijkt onhaalbaar voor onze clubs. De Limburgers waren ondermaats tegen Cercle Brugge en mochten blij zijn dat de in ongenade gevallen Theo Bongonda in de laatste minuut nog een puntje uit de brand sleepte (1-1).
Gelukkig hebben we nog Union. De Brusselaars wervelden alweer in het Dudenpark. Charleroi, dat toch vijfde staat, kreeg vier goals om de oren (4-0). Indrukwekkend. De jongens van Felice Mazzu tellen nu vier punten voorsprong op Antwerp en Club Brugge en dat betekent dat ze minimaal tot 27 november op kop staan.
Fantastisch dus, maar de vraag is of dit echt goed is voor ons voetbal. Union heeft een Engelse eigenaar en we weten dat dergelijke heren niet naar hier komen uit clubliefde maar om geld te verdienen. De kans is dus groot dat dit elftal in de zomer leeggekocht wordt en helemaal moet herbeginnen.
EUROPA
*Bayern München diende Freiburg zijn eerste nederlaag van het seizoen toe (2-1) en loopt uit op Borussia Dortmund, dat verloor bij RB Leipzig (2-1). De fans van Bayern München zijn desondanks ontevreden en maakten met een grote tifo duidelijk dat ze het niet waarderen dat de club gesponsord wordt door Qatar. Christian Streich, de trainer van Freiburg, zei na de wedstrijd dat de overname van Newcastle United door de Saoedi’s een schande is voor de Premier League. ‘Clubs zouden geen eigendom mogen zijn van individuen’, aldus Streich, ‘maar van de mensen die de club lief hebben.’ Zo is het.
*Eden Hazard mocht zeven minuutjes opdraven en zag dat Real Madrid blij mocht zijn met de winst tegen het bescheiden Rayo Vallecano (2-1). Barcelona liep in Vigo 0-3 uit, maar kon de volle buit niet binnen halen (3-3). Alle heil wordt nu verwacht van Xavi, maar hij moet het doen met het spelersmateriaal dat er is.
Barça blijft slachtoffer van het eigen wanbeleid. Sinds het ontslag van Ernesto Valverde in januari 2020 gooide Barcelona 37 miljoen weg aan trainers. Het wegsturen van Valverde kostte de club elf miljoen euro, het ontslag van Quique Setién vier miljoen, de afkoopsom voor Ronald Koeman aan de KBVB vijf miljoen, het vertrek van Koeman twaalf miljoen en de afkoopsom voor Xavi aan Al Sadd nog eens vijf miljoen euro.
Kampioen Atletico Madrid kreeg in de toegevoegde tijd nog twee goals tegen in Valencia en moest alweer vrede nemen met een gelijkspel (3-3). Real Sociedad staat opnieuw eerste na een 0-2 overwinning bij Osasuna. Adnan Januzaj stond nog eens in de basis en opende de score van op elf meter (0-2).
*Manchester United ging nog maar eens met de billen bloot tegen buur City (0-2). De thuisploeg bakte er niets van en bij gelijk welke andere topclub zou Ole Gunnar Solskjaer al een tijdje op straat staan. United blijft echter een speciale club, waar de nostalgie voor een ex-coryfee als de Noor zwaar doorweegt. Bij Norwich City springen ze heel anders om met een trainer. Daniel Farke werd weggestuurd na de eerste zege van het seizoen (0-1 bij Brentford).
Leider Chelsea werd op Stamford Bridge in bedwang gehouden door degradatiekandidaat Burnley (1-1). West Ham stopte de ongeslagen reeks van Liverpool (3-2) en staat nu derde. Hadden ze op Old Trafford David Moyes maar gehouden.
*Dries Mertens mocht nog enkele minuten opdraven met Napoli en trof de paal. Zo bleef het 1-1 tegen Hellas Verona, dat de partij in de golf van Amalfi met negen spelers beëindigde. Napoli behoudt de leiding samen met Milan, dat slechts een punt puurde uit de derby tegen Inter (1-1).
José Mourinho verloor nog maar eens met AS Roma. Dit keer bij Venezia, met het winnende doelpunt van David Okereke (ex-Club Brugge): 3-2. En dat na weer een ontluisterend gelijkspel tegen Bodo Glimt.
*Paris Saint-Germain won in Bordeaux, maar mocht zich in de handen knijpen. Mbappé en Neymar zorgden onder hen beiden voor een 0-3 voorsprong, maar de Girondins konden aanspraak maken op een punt (2-3). Het voetbal van PSG blijft ondermaats voor dit sterrenensemble.