PLOEG VAN DE WEEK: Charleroi, met een fraaie zege op de Bosuil maar ook vanwege het – vooral voor de rust – ronduit wervelende voetbal
SPELER VAN DE WEEK: Patrik Hrosovsky, die met twee goals Racing Genk over de streep hielp tegen KVK
BELGIE
Standard heeft nog eens de krantenkoppen gehaald. Het boekte vorig seizoen een recordverlies van ruim 25 miljoen euro. Het is lang niet de enige club die op zoek is naar geld. Veel werd verwacht van het nieuwe tv-contract, maar dat wordt alleen minder. De Pro League zou nu overwegen zelf een tv-station op te starten. Bent u al bekomen van het lachen?
De tv-rechten van de Bundesliga gaan met twee procent omhoog en is daarmee de uitzondering die de regel bevestigt. Alleen de Premier League kon ook weer meer geld uit de markt halen, maar alleen door het aantal wedstrijden dat live wordt uitgezonden op te voeren.
Dan maar een eigen TV-kanaal, overweegt de Pro League. Het is ooit al geprobeerd: in Nederland. Het was de KNVB zelf die op 18 augustus 1996 met Sport 7 begon. Het was de grote droom van John de Mol jr (de man die onder andere The Voice wereldwijd lanceerde). Met zijn bedrijf Endemol strikte hij machtige aandeelhouders als Philips, KPN, De Telegraaf en ING. Koos Postuma, toen een van de bekendste tv-presentatoren van Nederland, was het gezicht van de zender. Samen met het jonge talent Wilfred Genee (de man van Voetbal Inside dat een paar jaar geleden de Televizier-ring won). Ik denk dat ook Carl Huybregts er voor gewerkt heeft. Analisten waren onder andere Willem van Hanegem, Wim Kieft en Hans Kraay jr. Vier maanden en 100 miljoen gulden (ongeveer 40 miljoen euro) verlies later werd de stekker uit Sport 7 getrokken.
VAR
Dat de clubs geen overschot hebben, werd de voorbije week nogmaals bewezen in de bekercompetitie. Geen enkele topclub nam risico’s. De beker is een prijs, kan in nauwelijks vier wedstrijden Europees voetbal opleveren en zeker de finale is lekker lucratief. De groten gaan dan ook naar de kwartfinales. Alleen AA Gent viel af, maar het was de enige grote naam die een echt zware opdracht had: uit naar Union.
Deze 1/8ste finales waren een promotiespot voor de VAR. De kans is meer dan reëel dat de videoref een Brussels doelpunt zou geannuleerd hebben vanwege buitenspel en de Buffalo’s een penalty gegeven voor handspel van Burgess. De VAR neemt soms vreemde beslissingen, maar je weet pas wat je mist als hij er niet is.
Vreemd ook dat er in deze fase van de bekercompetitie geen VAR is. Er wordt dan vaak gespeeld in stadions van clubs uit 1B, of lager, waar geen camera’s hangen. Maar is dat een reden om overal de camera’s uit te zetten? Omdat in alle matchen dezelfde regels moeten gelden? Je benadeelt toch niemand door zonder VAR te spelen in Eisden maar met videoref in het Dudenpark? Niemand zal het toch in zijn hoofd halen om geen camera’s in een bankkantoor op de Antwerpse Meir te gebruiken omdat er in een postkantoor in Zoutenaaie geen camera’s hangen.
Of was het omdat er op woensdagavond te veel matchen tegelijk waren? Waarom de duels dan niet beter verdelen over de drie speeldagen? Op die manier kunnen ook meer matchen uitgezonden worden. Het duel bij Union was een spektakelstuk met vijf goals, maar vreemd genoeg niet op tv te zien.
Gebeten hond
Zaterdag in Mechelen was de VAR terug en dus weer de gebeten hond. Hoewel, de videoref wilde de bal op de stip na handspel van Spileers. Het was de ref die er niet van wilde weten. Uitleg kregen de toeschouwers uiteraard niet, maar blijkbaar vond Bram Van Driessche het geen penalty omdat de speler ‘gedraaid’ stond.
Vroeger zou hier inderdaad nooit een strafschop voor gefloten zijn, maar we leven in andere tijden. Volgens de huidige regels is dit gewoon ‘hands’. Spileers maakt zich ‘breed’ en houdt zo een mogelijke voorzet tegen. Van Driessche kan het hiermee niet eens zijn, maar moet gewoon de regels toepassen.
Op het WK 2018 sprong Piqué met zijn rug naar de bal (hij stond dus 180 graden ‘gedraaid’) en stak zijn arm in de lucht. Die raakte de bal, die hij onmogelijk had kunnen zien aankomen. Penalty! Dat voorval moet iedere topref toch kennen? En toepassen. Anders wek je het vermoeden dat de regels voor de topclubs (vroeger Anderlecht, nu vooral Club Brugge) anders zijn.
Hemeltergend was ook dat elke ingreep van de VAR weer eindeloos aansleepte. Kan niet de regel ingevoerd worden dat als na één minuut er geen ‘clear and obvious error’ kan vastgesteld worden, de beslissing van de arbiter blijft staan?
Overigens wordt op het hoogste internationale niveau nagedacht om het voorbeeld van bijvoorbeeld het hockey te volgen en de VAR alleen te raadplegen op vraag van een van de coaches, die dit bijvoorbeeld twee keer zouden mogen aanvragen. Een slecht idee. In veel matchen moet de hulp van de videoman vaker ingeroepen worden. Wat als een flagrante beslissing gebeurt nadat de coach zijn aantal interpellaties al bereikt heeft? Zeggen we dan gewoon: jammer maar helaas? Een scheidsrechter die door de VAR geroepen wordt om een andere beslissing te nemen, zal die bijna altijd volgen. Van Driessche zaterdag dus uitzonderlijk niet. Maar als een trainer je aan de oren trekt, zal dan niet de automatische (en menselijke?) reflex ontstaan om hem indien enigszins mogelijk ongelijk te geven? Interpretatie is in geen enkele sport zo belangrijk als in het voetbal.
Nee, dan voel ik veel meer voor een ander idee dat leeft bij IFAB, dat de reglementen kan aanpassen. Een doelman zou de bal niet langer dan 8 seconden meer in zijn bezit mogen hebben. Indien dit toch gebeurt, zou de tegenpartij een hoekschop krijgen. Er bestaat al enkele decennia een reglement dat de aanvallende partij een indirecte vrije trap toekent als de keeper de bal langer dan zes seconden in de armen houdt. Die regel wordt echter al sinds dag één niet toegepast, omdat zo’n indirecte vrijschop heel wat heisa en doelgevaar voor gevolg heeft.
Slagzij
Racing Genk had dit weekeinde de handen vol met KV Kortrijk. Patrik Hrosovsky maakte het verschil met twee goals (3-2). Club Brugge werd rijkelijk beloond in Mechelen (1-2) en mocht, zoals hierboven aangegeven, niet mopperen over de arbitrage. De titelstrijd zou wel eens op een duel tussen de Limburgers en Club kunnen uitdraaien. Volgende zondag staan ze tegenover elkaar en dat zou heel leerrijk kunnen worden.
Anderlecht kon pas in blessuretijd voorkomen dat het opnieuw slagzij maakte tegen hekkensluiter Beerschot (2-1). AA Gent versloeg STVV, maar erg vrolijk werd je niet van het voetbal (2-0). Veel ploegen zitten op het tandvlees, maar een winterstop komt er nauwelijks. De schuld van Fifa en Uefa volgens de Pro League. Zij beslisten nochtans niet dat we hier de langste competitie van (West-)Europa hebben.
EUROPA
*De Liverpool-derby werd uitgesteld vanwege het stormweer. De Reds zagen desondanks de concurrentie nauwelijks dichterbij komen. Arsenal geraakte in de ‘kleine’ Londense derby bij Fulham niet verder dan een puntendeling (1-1). Manchester City leek midweeks met de terugkeer van Kevin De Bruyne weer helemaal terug, maar bij Crystal Palace moest het meer dan tevreden zijn met een gelijkspel (2-2). Chelsea wordt tweede na sensationele winst bij Tottenham: 3-4.
*Paris Saint-Germain liep opnieuw averij op: 0-0 bij het bescheiden Auxerre. Monaco nadert tot op vijf punten na winst tegen Toulouse (2-0).
*Charles De Ketelaere was met de openingstreffer de grote man bij Atalanta tegen Milan (2-1). De club uit Bergamo wordt zo koploper, want Napoli verloor van Lazio (0-1). Inter kende geen problemen tegen Parma (3-1). De ingevallen Mbangula redde een punt voor Juventus tegen Bologna (2-2).
*Barcelona kwam in Sevilla twee keer op voorsprong, maar Real Betis hield desondanks een punt thuis (2-2). Het was het eerste puntenverlies voor de Catalanen met Yamal in de basis. Real Madrid won overtuigend bij Girona (0-3) en kan mits winst in de inhaalmatch aan de leiding komen.
*Bayern München had de ingevallen Musiala nodig om Heidenheim van zich af te schudden (4-2), maar verhoogde zijn voorsprong tot zes punten. Eintracht Frankfurt geraakte immers niet voorbij Augsburg (2-2).
*Boavista, een van de traditieclubs van Portugal, staat op de rand van de financiële afgrond. De clubs is in Luxemburgse handen en dreigt Bordeaux en Deinze achterna te gaan.