PLOEG VAN DE WEEK: net niet STVV (gelijk tegen Club Brugge), maar KV Mechelen dat op Union won
SPELER VAN DE WEEK: Benito Raman, steeds nadrukkelijker de man die het behoud van KVM in de topklasse aan het verzekeren is
BELGIE
Dit was de week dat het Belgisch voetbal van zijn roze wolk donderde. Het begon nochtans geweldig met de zege van Club Brugge tegen Atalanta, maar de dag nadien zakten Anderlecht, AA Gent en Union door het ijs. Paars-wit kon nog wat schuld bij de arbitrage leggen, maar Gent en Union gingen voor eigen volk met de billen bloot.
Ach, het is hier al vaker aangekaart: de goede resultaten van onze clubs in Europa de jongste jaren zijn vooral te danken aan de geboorte van de Uefa Conference League, een competitie met bijna alleen teams uit competities die zwakker zijn dan de onze. Daar is ook de achtste plaats op de Uefa Ranking aan te danken, nadat we begin dit decennium naar de 13de rang waren afgezakt. Een verband leggen met de play-offs is intellectueel ronduit oneerlijk. De play-offs bestaan immers al vijftien jaar. Bovendien hebben alle landen die voor ons staan een normale competitie en geen circustoestanden als play-offs en vooral een halvering van de punten.
Club Brugge won als enige in Europa, ook al had het op papier de zwaarste opdracht, en dat was niet de enige winst deze week. De afgang van Anderlecht, Gent en Union in Europa is immers ook goed nieuws voor blauw-zwart. Een tweede deelnemingsbewijs voor onze clubs in de Champions League is geen goede zaak voor Club. Het betekent immers dat de miljoenen uit de commerciële pot van het kampioenenbal moeten gedeeld worden. Het zou Club miljoenen kosten.
Op voorwaarde dat het opnieuw kampioen wordt, maar hoeveel mensen twijfelen daar nog aan. Juist, Club mocht zich zaterdag in de hand knijpen dat het op de valreep nog een punt versierde op de versleten kunstgrasmat van Stayen (2-2). Racing Genk loopt daardoor twee punten verder uit en de voorsprong bedraagt toch al acht punten. Daar blijven er straks maar vier van over en dat is een peulschil vergeleken met de achterstand waarmee Nicky Hayen en zijn spelers een jaar terug aan de eindronde begonnen. De enige hoop die Racing Genk mag koesteren, is dat Club voorbij Atalanta geraakt en grossiert in puntenverlies in eigen land omdat de focus op het grotere werk blijft liggen.
De toekomst van ons voetbal ziet er daarom niet zo best uit en dan heb ik het niet eens over de nieuwe rode cijfers: 160 miljoen euro! Hoe krijg je dat bij elkaar? Of beter gezegd: niet bij elkaar. Een paar weken geleden vertelde een Nederlandse collega me dat een expert van bij hen op verzoek van een Belgische club (een team dat nog voor het behoud vecht) de boekhouding had doorgenomen. De man sloeg achterover van de lonen: meerdere spelers met een jaarsalaris van één miljoen euro. Bij een, in het beste geval, middenmoter.
Maar welke andere keuze hebben veel clubs dan overbetalen als degradatie zo goed als gelijk staat met een faillissement. De clubs uit 1B krijgen immers peanuts en de toppers eisen nog meer geld.
Niet alleen het Belgisch maar heel het Europees voetbal moet zich bezinnen. In Frankrijk, Duitsland en België pakt de laatste tien jaar bijna elk jaar dezelfde ploeg de landstitel. In Engeland, Spanje, Nederland, Portugal en Italië gaat het tussen altijd dezelfde twee, drie teams.
Club Brugge zal bij ons de komende jaren de kampioenschappen blijven opstapelen. Tenzij het plots de dwaasheden aan elkaar begint te rijgen. Zoals Anderlecht dat eerder deze eeuw deed. Anderlecht stond waar blauw-zwart nu staat: eenzaam aan de top. Maar de eigen zakken vullen, werd het belangrijkste doel van de vorige bestuursploeg.
Vroeg of laat moet het huidige Europees voetbalmodel op de schop. Club Brugge vangt straks 50 miljoen euro van Uefa, terwijl al onze profclubs 80 miljoen aan tv-rechten moeten verdelen. En ook daar wil blauw-zwart nog een groter stuk van.
Heel het Europese voetbal staat op het punt te kantelen. In Frankrijk weigert de rechtenhouder (net als bij ons DAZN) de helft van de tv-rechten uit te betalen aan de clubs. In meerdere landen gaan de tv-rechten naar beneden. Stilaan wordt duidelijk dat de recettes weer belangrijker zullen worden. Maar is dat realistisch in sportief veel te voorspelbare competities?
En als dat de nieuwe trend wordt, staan we er echt slecht voor. De opbrengst van de ticketverkoop wordt in belangrijke mate medebepaald door de stadions. Nergens in het Europese topvoetbal staan er aftandsere voetbaltempels dan bij ons. Alleen AA Gent en Antwerp (als de vierde tribune er komt) hebben een modern stadion. Ook Anderlecht kan door de beugel, al is het ruim veertig jaar oud. Alle drie komen ze echter niet of nauwelijks boven de twintigduizend plaatsen uit. En dan zullen we maar niet beginnen over de grasmatten van de meeste stadions.
Sukkelaars
Hoe dan ook, Racing Genk loopt na een bijzonder lastige overwinning bij Standard (1-2) iets verder uit. Vooral op Union, dat op eigen veld gevloerd werd door KV Mechelen. Antwerp had de handen vol met het nog net niet veroordeelde KV Kortrijk (2-1) en Anderlecht was maar wat blij met de zege op Charleroi (0-1). Ook AA Gent lijkt zeker van een plaats in de Champions Play-off na de weinig glorieuze winst tegen rode lantaarn Beerschot (3-2). Standard (tegen Genk) en Charleroi (tegen Anderlecht) verloren en kunnen PO 1 zo goed als vergeten. Welke rol de Buffalo’s nog in de play-offs kan opeisen, is onduidelijk. Of de club van Sam Barro nog zijn plaats heeft bij de G5 of G6 is hoogst onzeker.
Spanning voor de top-6 lijkt er dit seizoen dus niet te komen. Hoewel dat ieder jaar weer werd toegeschreven aan het onvolprezen format van de play-offs. Onderin lijken al drie clubs (Kortrijk, Beerschot en zelfs STVV) zo goed als zeker op de play-downs af te stevenen. De gelijkmaker van Cercle tegen Westerlo kan de laatste reddingsboei betekenen, hoewel ook Westerlo, Dender, KV Mechelen, OHL en zelfs Charleroi nog niet uit de problemen zijn. Aan sukkelaars geen gebrek in onze competitie.
EUROPA
*Leider Liverpool had weinig overschot tegen de Wolves (2-1). Arsenal haalde het bij Leicester (0-2) en Man City herstelde zich tegen Newcastle overtuigend van de dreun tegen Real Madrid (4-0).
*Bayern München behoudt een kloof van acht punten dankzij puur defensief voetbal en flink wat geluk in de topper bij Bayer Leverkusen (0-0).
*Leider Napoli geraakte in Rome niet voorbij Lazio (2-2). Atalanta beleefde een slechte generale repetitie voor het duel van dinsdag tegen Club Brugge: 0-0 in Bergamo tegen Cagliari.
*Zuinige zege voor Paris Saint-Germain tegen Toulouse (1-0).
*Real Madrid had het weer aan de stok met de scheidsrechter en geraakte in Pamplona niet voorbij Osasuna (1-1). 1-1 was ook het resultaat van Atletico Madrid thuis tegen Celta de Vigo. Barcelona kan vanavond tegen Rayo Vallecano naast leider Real komen.