PLOEG VAN DE WEEK: Dender, de leider in de Jupiler Pro League
SPELER VAN DE WEEK: Loïs Openda, die met twee goals Bayer Leverkusen zijn eerste nederlaag in meer dan een jaar Bundesliga bezorgde
BELGIE
Amoura, Puertas, Fernandez-Prado, Stassin, Nusa, Thiago, El Khannouss, Keita, Hyunseok-Hong, Vandevoordt, Ekkelenkamp, George Ilenikhena, Yusuf, Schmeichel, Delaney, de Sart, enz, enz. Het lijstje lijkt eindeloos. Onze clubs hielden de voorbije weken uitverkoop. Inkomende namen zijn vooral onbekende soldaten (op Leander Dendoncker na). Er zal hier en daar wel een pareltje tussenzitten, maar de enige conclusie moet zijn dat de Jupiler Pro League alweer (danig) verzwakt is.
De transfermarkt is nog open tot 6 september (6 december zou meer passen) en dat geeft onze zwakte weer. De Big 5 (Engeland, Duitsland, Italië, Spanje en Frankrijk) zijn vorige vrijdag al dichtgegaan, samen met Zweden en Finland. Nederland, Portugal en Noorwegen gaan maandagavond op slot. België volgt dus nog vier dagen later met Oekraïne, Polen, Bosnië en Slowakije. Voetballanden waarmee je niet wil vergeleken worden. Alleen Turkije, Israël en Saoedi-Arabië volgen nog later.
Vooral onze topclubs zijn verzwakt. Dat geldt voor Antwerp, Union, Racing Genk en AA Gent. Play-off 1 halen lijkt voor hen het hoogst haalbare. Titelkandidaten zijn het niet echt meer. Zo blijven alleen Anderlecht en Club Brugge over. Hoewel die allebei ook minder sterk ogen dan in de vorige jaargang. En voorlopig alles behalve excelleren.
Er is dus sprake van een algemene nivellering en dat opent perspectieven voor de kleinere clubs. Cercle Brugge dwong in de vorige campagne een verdiende plaats af bij de beste zes en ook andere clubs mogen daar van dromen. Hoewel hun succes toch vooral zal afhangen van het al dan niet falen van de grootmachten, die vaak nog meer Europese duels moeten uitvechten dan vroeger.
Maar in onze competitie weet je nooit. Het zwaartepunt ligt in de lente en jonge talenten die doorbreken of de wintermercato kunnen het verschil maken.
Lachwekkend
Dender staat zowaar aan de leiding na de zege bij Beerschot (1-2), blijkbaar de zwakste ploeg van het land. Hoewel de ploeg van het Kiel vorig seizoen kampioen werd en Dender als tweede promoveerde.
Anderlecht staat op gelijke hoogte, met een match minder, na het gelijkspel bij Union. De thuisploeg miste immers een strafschop: een lachwekkende panenka van Rodriguez (0-0). Club Brugge volgt ondanks de zorgwekkende start al op één punt. Het legde dit weekeinde buur Cercle over de knie (3-0). Het begin van de wederopstanding? Ook Genk, OHL en Westerlo volgen op één punt.
Union heeft nog een punt minder, maar twee meer dan AA Gent en Antwerp die gelijk speelden in wat wellicht de leukste partij van het weekeinde was. De Buffalo’s misten een strafschop, de Great Old zag drie goals (terecht) afgekeurd worden (1-1).
Bollebozen
Er is deze week geloot voor de groepsfase van de Europese bekers. De vijf Belgische clubs zijn er nog bij. Zelfs Cercle Brugge, dat wellicht probeerde de topclubs een hak te zetten. Anders is het pas echt zorgwekkend. De Vereniging dankt zijn Europees ticket aan de prestaties van onze topclubs in de vijf voorbije seizoenen en bedankte daarvoor door wat punten voor de nationale coëfficiënt te grabbel te gooien. Na 1-6 winst in de heenmatch werd de return tegen de Poolse tweedeklasser Wisla Krakau met 1-4 verloren door een veredelde B-ploeg. Schandelijk. Europees voetbal neem je ernstig. Of je blijft thuis.
De loting leverde volgens onze media weeral vooral haalbare opdrachten op. Ach, wie vier goals om de oren krijgt van een Poolse tweedeklasser of slechts met de kleinste score – en heel matig voetbal – kan winnen van Dinamo Minsk (Anderlecht) en Partizan Belgrado (AA Gent) moet met elk punt blij zijn. Gelukkig zitten er nog zwakkere ploegen bij hun tegenstanders. Vooral de Buffalo’s ontmoeten vooral minkukels.
Club Brugge gaat ook voor de tweede fase, maar dat wordt heel moeilijk. Hun opdracht is nergens ‘haalbaar’ genoemd en terecht. Volgens allerlei wiskundige bollebozen zijn vijftien misschien wel zeventien punten nodig om bij de top acht te eindigen. En acht, wellicht negen, punten om tussen de negende en 24ste plaats te eindigen en de tussenronde te spelen. Tegen Sturm Graz kan en moet gewonnen worden, maar verder? Er zal altijd wel één topclub zijn die er tegen een Belgische ploeg met de pet naar gooit, maar je hebt er dus minstens twee nodig. En die tweede zal dus verwittigd zijn.
EUROPA
*Haaland tekende nog maar eens voor een hattrick voor Man City bij West Ham (1-3). Buur United blameerde zich alweer tegen Liverpool (0-3). Arsenal geraakte na de discutabele uitsluiting van Rice niet verder dan een gelijkspel tegen Brighton (1-1). Newcastle haalde het van Tottenham (2-1) en Chelsea geraakte niet voorbij Crystal Palace (1-1).
*Barcelona zorgde voor een zevenklapper tegen Real Valladolid (7-0). Atletico Madrid won met het kleinste verschil in Bilbao (0-1). Mbappé maakte tegen Real Betis zijn eerste goals voor Real Madrid.
*Paris Saint-Germain haalde het in Rijsel (1-3). Marseille voert de achtervolgers aan na winst in Toulouse (1-3).
*Romelu Lukaku werd in Napels prompt uitgeroepen tot man vande match. Niet helemaal terecht. Big Rom viel in en bracht Napoli in de toegevoegde tijd naast Parma, dat zelfs nog verloor (2-1). Beide goals zouden echter door een echte keeper wellicht voorkomen zijn. Parma moest na de uitsluiting van doelman Suzuki echter niet alleen met tien verder, maar ook met een veldspeler (Del Prato) in doel. De wissels waren immers opgebruikt. De rode kaart (tweede geel) was discutabel. Suzuki (ex-STVV) kwam veel te hard in, maar had wel de bal en de eerste gele kaart was voor tijdwinnen. Misschien een goede les. Wat heeft dit nog voor zin nu de scheidsrechters zo nodig tien minuten of meer langer laten spelen?
Milan kwam bij Lazio niet verder dan 2-2. Inter gaf Atalanta een pak voor de broek (4-0). Juve en Roma hielden elkaar in evenwicht (0-0).
*Het Bayern van Vincent Kompany won ook zijn eerste thuismatch: 2-0 tegen Freiburg. Bayer Leverkusen verloor dus in Leipzig (2-3).