Wat te onthouden van het weekeinde? De ‘remontadas’
PLOEG VAN DE WEEK: nog maar eens het wonderlijke Union, dat tegen Seraing met tien man een 0-2 achterstand omboog in een overwinning
SPELER VAN DE WEEK: ik dacht dat ik hem vrijdag al had gevonden: Ruud Vormer, die zijn terugkeer in de Brugse hoofdmacht in de verf zette met twee goals, maar zaterdag kon ik niet meer naast Kaoru Mitoma kijken, de Japanner viel in en maakte een hattrick vol
BELGIË
Het was zaterdag de dag van de ‘remontadas’. KV Oostende zette tegen Cercle Brugge een 0-1 achterstand om in een zege (2-1). Zulte Waregem deed dat op hetzelfde moment ook tegen leider Antwerp (2-1). OHL scoorde in de toegevoegde tijd twee keer bij Standard (2-2). Toen had Union al voor de stunt van de dag gezorgd: van 0-2 naar 4-2 met tien. De Brusselaars kwamen daarmee opnieuw op kop naast Club Brugge, dat vrijdag al KV Kortrijk had verslagen (2-0).
Het meest opmerkelijke resultaat was wellicht de winst van Zulte Waregem. De fans eisten vooraf het ontslag van Francky Dury. Vooral jongetjes met zonnebrilletjes. Toen de bezoekers op voorsprong kwamen, leek de fusieclub voor een hopeloze opdracht te staan. Dat Zulte Waregem het toch nog haalde, toonde aan dat de spelers nog vertrouwen hebben in Dury. Het werd dan ook een dubbele overwinning voor de belaagde coach.
Dury kan weer wat vrijer ademen. Dat geldt niet voor Yves Vanderhaeghe. Hij verloor al zijn assistent Thomas Buffel en dreigt nu een gelijkaardig lot te moeten ondergaan. In Luik is de trainer al weggestuurd, maar de problemen zijn nog lang niet opgelost. De fans onthaalden Mehdi Carcela, die de Rouches de laatste jaren meer kopzorgen dan vreugde bezorgde, als een verloren zoon. De VAR had bijna zeven minuten nodig om, ondanks of is het juist door de 3D-technologie, de 3-0 vanwege buitenspel te annuleren. Ik blijf het herhalen: als je niet binnen de 30 seconden kan vaststellen dat er sprake is van offside moet de aanvaller het voordeel van de twijfel krijgen. Na 90 minuten was het nog 2-0 en leek er geen man overboord, maar na 99 minuten stond er een 2-2 gelijkspel op het bord. En als uitsmijter misdroegen de Luikse supporters zich nog maar eens. Het wordt tijd om, zoals in Frankrijk, punten af te trekken van clubs met supporters die zich niet kunnen of willen gedragen.
2-2 werd het ook tussen STVV en Anderlecht en daar mochten vooral de Brusselaars blij mee zijn. Sporting zette twee strafschoppen om waar heel wat om te doen is. Maar de aanvaller moet ook hier het voordeel van de twijfel krijgen en als een doelman in de voeten van een spits duikt en geen bal raakt, maar de aanvaller verplicht om te springen waardoor hij ten val komt dan mag de bal op de stip. Kompany had dan weer en punt bij de ultieme gelijkmaker vanwege een voorafgaand blok. Aan beide kanten fout is goed zeker?
Racing Genk ging andermaal de boot in. Het verloor in Charleroi na een openingsdoelpunt dat alweer na een spelhervatting viel. Doelman Kofi stopte tot twee keer toe een strafschop van Onuachu en zette zijn ploeg zo op weg naar winst (2-0).
Eupen kon alleen aan de leiding komen als het won in Gent. De Oostkantonners deden echter niet mee, maar Laurent Depoître miste een half dozijn kansen die zijn grootmoeder met de ogen dicht zou benut hebben. Scheidsrechter Laforge snelde de Buffalo’s dan maar ter hulp met een strafschop voor een schwalbe. Lepoître legde dan toch de eindstand vast (2-0), maar alweer met de medewerking van de ref. Hoe dan ook, de zege van Gent was ruim verdiend.
Deze week werd er alsnog in de fiscale voordelen van het profvoetbal geknipt. De schade viel mee: 30 van de 200 miljoen subsidies vallen weg. Desondanks stonden de sporteconomen op de eerste rang om te roepen dat we nu pas echt zouden overspoeld worden door derderangs buitenlanders. Gelukkig verkondigde Kompany, altijd iets slimmer dan de rest, dat het juist een voordeel zou zijn voor jonge, Belgische voetballers.
Onze clubs hebben in ieder geval geen reden om te klagen. Dit is een herhaling van het Bosman-arrest. Toen dacht het Belgische voetbal ook dat niemand aan hun privileges durfde tornen. Het fiscaal voordeel dat de voorbije jaren moest zorgen om het jeugdvoetbal te stimuleren werd misbruikt, ook omdat er nagenoeg geen controle was. En 30 miljoen is dat niet ongeveer het bedrag dat jaarlijks in de zakken van (vaak malafide) makelaars verdwijnt?
EUROPA
*Een matig Manchester City – wat Club Brugge misschien perspectieven biedt voor dinsdag – haalde het van Burnley (2-0). De Bruyne legde de eindstand vast. Chelsea blijft op kop na een moeizame zege bij Brentford (0-1). Lukaku werd een kwartier voor tijd gewisseld. Liverpool haalde Watford door de mangel: 0-5. Man United leverde opnieuw een wanprestatie af en verloor bij Leicester City, met een uitstekende Youri Tielemans die voor de 1-1 zorgde. Eindstand: 4-2. Ole Gunnar Solskjaer komt opnieuw onder druk.
*In Duitsland zette Bayern München nog eens de puntjes op de i. Het won de topper bij Bayer Leverkusen met 1-5. Borussia Dortmund haalde het van Mainz (3-1). RB Leipzig leed alweer puntenverlies in Freiburg (1-1).
*PSG had de VAR nodig om in de slotfase afstand te nemen van Angers (2-1). Kampioen Lille verloor alweer: 1-0 bij Clermont Foot. Lyon haalde het van Monaco (2-0).
*Inter verloor bij Lazio (3-1). Milan boog een 0-2 ruststand om in 3-2 winst tegen Hellas Verona. Napoli is na acht wedstrijden nog altijd foutloos. Het won zondag met het kleinste verschil van Torino en blijft uiteraard alleen aan de leiding. Juventus versloeg Roma (1-0).
*Julen Lobete, de vervanger van Adnan Januzaj, bezorgde Real Sociedad in de toegevoegde tijd de zege tegen Mallorca (1-0) en de koppositie. Real Madrid kwam niet in actie. Barcelona pakte drie punten tegen Valencia en nadert tot op twee punten van Real. Ter Stegen was wel de man van de match.