zondag, december 22

Wat te onthouden van het weekeinde?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: jammer voor Racing Genk, maar we moeten net de grens over. LOSC, de ploeg uit het schitterende Rijsel (een gebakje bij Meert is een must), diende Paris Saint-Germain de eerste competitienederlaag van het seizoen toe. Straffer: het gaf de miljardairs uit Qatar een pak voor de broek (5-1) 

SPELER VAN DE WEEK: Dat kan alleen Ruslan Malinovskyi zijn die de hele week de krantenkoppen haalde en met een strafschop de zege van Racing Genk in de topper tegen Club Brugge in een definitieve plooi legde.

BELGIE

Wat een week weer. Waar moeten we beginnen? Het sportieve toch maar. Eigenlijk was ik ervan overtuigd dat Club Brugge na dit weekeinde de leiding zou opgeëist hebben en niet meer afstaan. Ik vond Racing Genk toch niet echt overtuigend in de play-offs. Maar wat een prestatie zondagavond. Club Brugge zag gedurende lange periodes alle kleuren van de regenboog in de Luminus Arena.

De zege (3-1) was ruim verdiend, ook al was het met de hulp van het nieuwe reglement (waarover zo dadelijk meer). Fred Rutten wordt in onze pers al te vaak voorgesteld als een nobody, die geen kaas heeft gegeten van tactiek, en Ivan Leko (tot wanhoop van de Brugse bestuurstop) wordt al te vaak als een tactisch genie neergezet. In Genk had Eddy Snelders op de radio al na tien minuten door wat er fout liep bij de Bruggelingen: de drie centrale verdedigers speelden man tegen man en werden slag om slinger afgetroefd. Vooral Denswil wist van geen hout pijlen te maken.

Het had aan de rust 2, of 3-0 moeten staan, maar Club mocht met 1-1 gaan rusten. Na de pauze verminderde de druk van de thuisploeg, maar Club kon zelf Vukovic tot niet één save die naam waardig verplichten en de defensie bleef rammelen als een oude kar met vierkante wielen. Misschien was het anders afgelopen zonder de penalty van Malinovskyi (waarover zo dadelijk meer), maar de 3-1 eindstand was een billijke vertaling van de waardeverhoudingen.

Racing Genk is dus nog niet verloren. Na vier speeldagen behoudt het de voorsprong (vier punten) waarmee het aan PO 1 begon en deze overwinning zal ongetwijfeld voor een boost zorgen. Club moet buitenshuis beter voor de dag komen om een gooi te doen naar een verlenging van de landstitel.

Na vier speeldagen valt overigens op dat het geen toeval was dat twee ploegen pas op de valreep PO 1 haalden. AA Gent (onverdiend) en Anderlecht (verdiend) begonnen met 0 op 12. Nul op twaalf. We are Anderlecht!

Wat heeft Marc Coucke aangericht in het Astridpark? Het trotse instituut was al enkele jaren in verval, maar Couckenbak heeft er in minder dan een jaar een ruïne van gemaakt. Natuurlijk is het niet allemaal en alleen zijn schuld, maar – zoals de Engelsen zeggen – ‘the buck stops with him’.

Coucke Marc dacht dat hij, die het bescheiden KV Oostende, Europees voetbal had geschonken, Anderlecht naar de voetbalhemel zou loodsen. Met zijn geld en voetbalverstand was alles mogelijk. Helaas, hij bracht Musona en Milic mee uit Oostende, drukte de transfer van Sanne (acht miljoen euro voor een modale verdediger die door Genk negatief was gescout) door, bemoeide zich met de kleedkamer, ontsloeg zowat jan en alleman en haalde de ziel uit de club. Met als eindresultaat ‘de schande van Sclessin’.

Nee, ik kan – in tegenstelling tot Olivier Deschacht – het gedrag van de paars-witte fans niet begrijpen. Zoals We ik evenmin begreep waarom ze zich de voorbije maanden gedeisd hielden en niet op een beschaafde manier hun onvrede uitten. Het pleit ook niet voor Coucke Marc dat hij of zijn mensen niet wisten wat er bij de fans leefde. Het gesprek met de ultra’s, voorzien voor vanavond, had al weken geleden moeten plaatsvinden. Na de kwalificatie voor de play-offs waande Coucke Marc zich echter weer een topvoorzitter, die naar de tweede plaats en de voorronde van de Champions’ League lonkte. Hij wordt echter de eerste voorzitter van Anderlecht in 55 jaar die geen Europees voetbal haalt. Ooit zei een trainer van Anderlecht: ‘Hoe slecht moet je als Anderlecht zijn om niet tweede te worden in België’. Paars-wit staat vijfde! En moet voor die plaats knokken. Want er is nog hoop. Als KV Mechelen de bekerfinale wint en moet zakken vanwege geen Propere Handen geeft de vijfde plaats recht op barragewedstrijden tegen de winnaar van PO 2. En gelukkig voor paars-wit kan dat niet tegen Union zijn (remember de beker).

Union ging nochtans ook bij KV Kortrijk winnen. De Brusselaars hebben echter geen Europese licentie. De kans bestaat dus dat een ploeg die niet eens zijn poule in PO 2 kan winnen Europees kan gaan voetballen. Wie verzint zoiets?

Net als heel die competitie van de lege tribunes. Hebt u de beelden gezien van Beerschot-Wilrijk? Hallucinant. De camera moest van het ene doel naar het andere zwaaien om meer toeschouwers dan spelers in beeld te krijgen. Antireclame voor het voetbal. Wie laat het voortduren dat twee clubs (Lokeren en KV Mechelen) nu al weken geen inkomsten hebben en dat twaalf ploegen tien speeldagen afwerken waar geen mens in geïnteresseerd is. En dan vergeet ik nog die vier ploegen die voor de 24stekeer tegen mekaar spelen om degradatie naar de amateurs te voorkomen. 

Maar dit was natuurlijk toch vooral de week van Kris Wagner. De nieuwe bondsprocureur leverde meteen zijn visitekaartje af, maar verloor met 7-0. Niet dat hij niet alles uit de kast haalde. Een betoog van meer dan twee uur om aan te tonen dat Malinovskyi zijn voetbalschoen als een Kalasjnikov had gebruikt.

Wagner Kris sleepte er de gekste dingen bij en bewees vooral dat hij geen jota verstand heeft van voetbal. Wat een aanstellerij. De man beweerde zelfs dat voetballers al bij de miniemen leren hoe ze hun val moeten breken. Wellicht verwarde hij voetballers met parachutisten of judoka’s.

Ik wist genoeg toen ik in Het Laatste Nieuws las dat Anthony Scaramucci zijn idool is. Als CNN-verslaafde ken ik The Mooch, de Schooier. Een vriend van Trump, maar al na tien dagen ontslagen door The Donald als directeur communicatie. Een nog grotere windbuil dan The Donald zelf. Hoe kan deze man nog één seconde geloofwaardig zijn als bondsprocureur?

En dan hebben we het nog steeds niet gehad over het handspel van Brandon Mechele. Niet alleen penantie is penantie, maar ook hands is nu altijd penantie. De VAR en ref Boucaut pasten het nieuwe reglement toe en bewezen zo dat de nieuwe regel onzin is. Je kan niet iedere bal die de arm van een verdediger in de zestien raakt, bestraffen met een strafschop. Het zou betekenen dat als een verdediger die de bal wegtrapt (richting middellijn) en de arm van een ploegmaat raakt de bal op de stip moet. Zoals een paar weken geleden hier al aangegeven, heb ik geen probleem met de nieuwe regel op één voorwaarde: je kan alleen een strafschop voor handspel geven als de verdediger voordeel haalt uit een actie (een schot blokt of een voorzet van richting verandert). Bij Mechele was er werkelijk niets aan de hand. (Flauwe woordspeling)

EUROPA

*Laat ons voor één keer met Frankrijk beginnen. PSG geraakte bij Lille al vroeg op achterstand door een owngoal van Thomas Meunier. Bernat stelde al snel gelijk en er leek weinig aan de hand. Tot diezelfde Bernat 25 minuten na zijn doelpunt rood zag. Met tien kreeg PSG zowaar een pak rammel (5-1). Veel schiet Lille niet op met de sensationele zege. Het staat nog altijd op 17 punten van de ploeg uit Qatar (en die heeft zelfs nog een inhaalmatch), maar kon het titelfeest toch een weekje uitstellen.

*Dat gebeurde ook in Italië, waar Juventus verloor bij SPAL (2-1). Coach Allegri had maar liefst negen wissels doorgevoerd in vergelijking met de CL-match tegen Ajax. Je reinste competitievervalsing.

*Maar het kan nog erger. Zijn collega Valverde wisselde zelfs tien spelers en liet drie jongens debuteren bij Barcelona. Alleen doelman Ter Stegen behield zijn plaats. Het gevolg was een bloedeloze 0-0 bij bodemploeg Huesca. 

Geen man overboord echter. Ook al naderde Atletico Madrid tot op negen punten (met nog 18 te behalen). Het won tegen Celta de Vigo (2-0), ondanks het feit dat Diego Costa tot het einde van het seizoen geschorst werd door de Spaanse versie van Wagner.

*Borussia Dortmund herstelde zich moeizaam van de uppercut van vorige week in München (5-1) en versloeg Mainz met twee goals van Jadon Sancho (2-1). Bayern blijft op kop na een 1-4 zege bij Fortuna Düsseldorf.

*In Engeland wipte Liverpool weer over Manchester City (met een wedstrijd meer gespeeld), dat bij Crystal Palace won (1-3) dankzij twee assists van Kevin De Bruyne. The Reds wonnen enkele uren later de topper tegen Chelsea (2-0) met goals van Sané en Salah.

*In Zwitserland verlengde Young Boys Bern zijn titel. Het bewijs van het ongelijk van zij die beweren dat in een competitie met tien één ploeg (FC Basel) voor eeuwig de macht kan grijpen. In tegenstelling tot een competitie met 18 of 20 zoals Italië of Frankrijk.

LEES DEZE WEEK OOK MIJN COLUMN IN SPORT/VOETBALMAGAZINE 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.