woensdag, januari 22

Vernieuw contract Tedesco (nog) niet

Pinterest LinkedIn Tumblr +

‘Het is niet de intentie Domenico Tedesco met een aflopend contract aan het EK te laten beginnen’, vertelde Manu Leroy, interim-CEO van de voetbalbond een paar weken terug in De Standaard. Dat zou nochtans een wijze beslissing zijn. De kans dat het op een eindronde voor een bondscoach misloopt, is altijd reëel en dan zit je met een trainer die je nog twee jaar moet doorbetalen.

De Rode Duivels oefenen woensdag in Brussel tegen Servië en spelen zondag, ook in het Koning Boudewijnstadion, tegen Azerbeidzjan hun laatste partij in de voorronde van Euro 2024. De Rode Duivels hebben zich onder Tedesco fluitend geplaatst voor de EK-eindronde. In een groep met Oostenrijk, Zweden, Azerbeidzjan en Estland. Een poule waarin minstens twee ploegen automatisch gekwalificeerd waren. So what? Het is nauwelijks een overdrijving om te stellen dat u en zelfs ik daar wellicht ook zouden in geslaagd zijn.

Waarom zou je nu al een nieuwe verbintenis tekenen? Tedesco gaat heus niet weglopen. De topploegen zitten (nog) niet op hem te wachten en als het EK een onverwacht groot succes wordt, kan je hem toch niet houden. Zelfs niet met een riant contract.

Tedesco heeft het tot nu toe niet slecht gedaan, maar veel heeft hij ook nog niet bewezen. De grote test komt volgende zomer in Duitsland. Zo’n eindronde is helemaal nieuw voor hem. Tegenover de kwalificatie staat dat de nieuwe bondscoach erin geslaagd is de beste keeper van de wereld te verliezen door Romelu Lukaku als aanvoerder aan te wijzen. Thibaut Courtois is misschien zelf de hoofdschuldige van het incident, maar de bondscoach had een conflict gemakkelijk kunnen voorkomen. Even uitzoeken hoe gevoelig die aanvoerdersband lag bij bepaalde jongens (wie alles al heeft, wil misschien nog zo’n onnozel armbandje die slechts één speler van het team mag dragen) en zodra je enige spanning voelt, keer je terug naar ruim honderd jaar traditie: de speler met de meeste caps is de captain.

Voorlopig is dat Jan Vertonghen. Die keuze zou ook ongenoegen kunnen voorkomen als straks Kevin De Bruyne terugkeert. Hij is twee jaar ouder dan Lukaku en heeft een veel rijker palmares dan onze Romein. Romelu heeft echter meer interlands achter zijn naam staan. Ook meer dan Courtois en zou de logische opvolger van Vertonghen zijn als aanvoerder.

Witsel

Tenzij Axel Witsel terugkeert. Daar lijkt echter geen sprake van te zijn. Tedesco geeft de indruk dat zijn selectie min of meer vaststaat. Wie nog niet tot zijn keurgroep behoort, zal de komende maanden straffe prestaties moeten voorleggen om opgeroepen te worden.

Dat is een beetje vreemd, want deze ploeg is lang niet klaar om de strijd aan te gaan met de voetbalgrootmachten.

Ja, er is veel talent. Te veel voor bepaalde posities. Het is nog niet zo lang geleden dat er gejammerd werd dat dit land geen buitenspelers had. Straks gaan er echter grote talenten op de bank zitten of zelfs moeten thuisblijven: Jeremy Doku, Johan Bakayoko, Yannick Carrasco, Dodi Lukebakio, Leandro Trossard, Thorgan Hazard, Michel-Ange Balakwisha. Drie van hen gaan naast dit EK grijpen.

Hetzelfde geldt voor de posities centraal op het middenveld. Amadou Onana, Orel Mangala, Romeo Lavia (als hij eindelijk weer fit is), Youri Tielemans, Arthur Vermeeren, Mandela Keita. En dan vergeten we Kevin De Bruyne nog, die ook op die positie terechtkomt in een ploeg met een defensie met drie.

Waar is de tijd dat Roberto Martinez de naam van Axel Witsel zowat als eerste op het scheidsrechtersblad zette? Witsel was het anker van de zogenaamde Gouden Generatie. Onmisbaar, maar tegelijk ook een probleem. Een anker is onmisbaar om het schip vast te leggen, maar verhindert ook dat het vooruit beweegt. Vaak heb ik Witsel het (offensieve) probleem van het team genoemd. En nu hij al bijna 35 is, wil ik Tedesco oproepen zijn terugkeer te overwegen.

Neen, niet op ‘de 6’, zijn vroegere positie. De ex-Standard-speler is al het hele seizoen de vaste keuze als leider van de defensie van Atletico Madrid, nog altijd één van de topclubs van La Liga en gecoacht door Diego Simeone, een man die wat afweet van verdedigen.

En daar ligt de zwakte van de nieuwe generatie Rode Duivels. Defensief is het lang geen burcht. Ameen Al-Dakhil (Burnley), Alexis Saelemaekers (Bologna) en Olivier Deman (Werder Bremen) zijn niet zeker van een basisplaats bij bescheiden clubs. Arthur Theate stond vorig weekeinde weer aan de aftrap bij Rennes na drie wedstrijden als invaller. Wout Faes begon ook al eens in de dug-out bij Leicester, dat in de Engelse tweede klasse verzeilde. Zinho Vanheusden viel zaterdag op de Bosuil zwaar door de mand en van Zeno Debast (Anderlecht) wordt vooral zijn uitvoetballen geroemd.

Kortom, Jan Vertonghen (op het EK 37) is nog steeds onmisbaar en het is de vraag of hij op een EK-eindronde nog om de drie, vier dagen een match aankan. Een beurtrol met Witsel zou misschien geen slecht idee zijn.

 

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply