woensdag, november 20

Trek punten af voor hooliganisme

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De Pro League heeft nog maar eens zijn doortastendheid bewezen. Geen bezoekende fans meer in de stadions. Zelfs tot het einde van het kalenderjaar! Ocharmen, drie speeldagen! Nog maar eens toonde het voetbal aan niet in staat te zijn zichzelf te reguleren. Helaas is daadkracht ook niet meteen een eigenschap van onze politici.

Oorlog in de stadions

Het was dit weekeinde oorlog in een aantal stadions. Dat zijn niet onze woorden, maar die van de voetbalbond. De Pro League kon niet anders dan ingrijpen en heeft dat ook gedaan. Hoewel, er werd vooral voor gezorgd dat de maatregelen de clubs minimale schade zouden bezorgen. Het zijn misschien kiekens bij de profclubs, maar geen kalkoenen die voor kerstmis stemmen.

De uitspelende clubs mogen dit jaar geen fans meer meenemen. Tot het einde van het jaar. Voor de helft van de clubs betekent dit één keer. Minister Verlinden vindt het terecht ook maar minnetjes. Je zou voor minder beginnen zuchten. Het is een maatregel die niets oplost. Zowel op Standard als op Beerschot waren het immers de thuissupporters die voor de oorlogstaferelen zorgden.

Standard besliste om verder te gaan dan de Pro League en bepaalde vakken te sluiten. Ja, er hangen de Rouches zware sancties boven het hoofd en dan kan je maar beter doen alsof je zelf al voldoende ingegrepen hebt. Dat ook de goede supporters de rekening betalen, is onbelangrijk.

Het zijn allemaal maatregelen die niets oplossen. Elke club (de ene meer dan de andere) telt een aantal bezoekers die helemaal geen supporter zijn en alleen komen om herrie te schoppen. Het is wachten op een aanleiding – tegenvallende resultaten, een (in hun ogen) slechte scheidsrechter, provocaties van de tegenpartij – om in actie te schieten. De aanwezigheid van het vuurwerk toont de voorbedachte rade aan. Echt leuk, en veilig, om daar mee in je broek rond te lopen kan dat toch niet zijn?

Puntenaftrek voor wangedrag

De clubs moeten om te beginnen betere controles doen aan de toegangspoorten. Het fouilleren moet veel ernstiger gebeuren en in de ‘gevaarlijke’ vakken gebeuren door professionals. In de staantribunes moeten minder toeschouwers toegelaten worden. Dat maakt de kans om herkend en ‘gepakt’ te worden veel groter. De idioten die zich misdragen, moeten door het gerecht steviger aangepakt worden. Poging tot doodslag, zoals bij die hooligan op het Kiel: dan gaat zelfs een randdebiel toch nog eens nadenken voor hij het veld oversteekt.

Het kan niet dat wangedrag in een voetbalstadion minder streng dan op straat wordt aangepakt. Engeland en Duitsland hebben aangetoond dat strenger straffen helpt en wie een stadionverbod krijgt, zou zich ook op het uur van de wedstrijd op een politiebureau moeten aanmelden.

Niet alleen de overheid ook de voetbalbond moet zijn strafrepertoire aanpassen. Er is nu toch al tot vervelens toe bewezen dat de zwaarste sanctie – spelen voor lege tribunes – niet helpt. Het treft telkens weer de brave fan die moet thuisblijven, ook al heeft hij een abonnement, en schrikt de herrieschoppers niet af. Algemene ingrepen, zoals nu, die alle clubs treffen, geven ook een fout signaal. Het gaat ook ten koste van de aanhang van clubs die zich voortreffelijk gedragen.

Supporters over heel de wereld zeggen dat zij de club zijn en niet de bestuurders, trainers of spelers, die slechts passanten zijn. Een terechte stelling, die tot gevolg heeft dat hun optreden consequenties moet hebben voor hun club. Daarom nog eens mijn oproep om het wangedrag van de fans af te straffen met puntenaftrek. In Frankrijk gebeurt het nu al. Het zou de clubs aanzetten om de achterban beter te controleren en er beter mee te communiceren.

Die ene malloot zal het misschien niet kunnen schelen, maar de rest van de tribunes wel. Op die manier ontstaat er een interne sociale controle. Denkt u echt dat er nog zou geapplaudisseerd worden voor de dwaasheid van een hooligan als dat je club drie punten kan kosten?

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply