maandag, januari 6

Straffe verhalen (9)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hoe drie spelers van Estudiantes in de cel belandden

Vijftig jaar geleden, in oktober 1969, was la Bombonera in Buenos Aires het decor van één van de meest gewelddadige voetbalwedstrijden uit de geschiedenis. Estudiantes schopte naar alles wat bewoog in de finale van de Intercontinentale beker tegen Milan. Drie spelers belandden in de cel.

De Rossoneri wonnen de heenmatch in Milaan met 3-0, maar Osvaldo Zubeldia, de coach van Estudiantes, zag nog winstkansen. Hij verzamelde zijn spelers in kamer 704 van het hotel Nogaro voor een laatste, stevige peptalk.

Het voetbal dat Zubeldia propageerde, werd ‘El Anti-Futbol’ genoemd. ‘Het is geen strategie, maar noodzaak’, beweerde hij. En het leverde verloor succes op. Estudiantes speelde vier keer op rij de finale van de Copa Libertadores ( de Champions’ League van Zuid-Amerika) en won drie keer. In 1968 haalde het team het nadien ook in de eindstrijd om de Intercontinentale beker tegen Manchester United in wat Man U-middenvelder Pat Crerrand de gewelddadigste match noemde waarin hij ooit had gespeeld.

Het was kattepis vergeleken bij wat Milan een jaar later te wachten stond. Toen Gianni Rivera de bezoekers op voorsprong zette, brak de hel los in la Bombonera. Doelman José Poletti schopte aan de middenlijn aanvaller Pierino Prati neer op het moment dat zijn ploeg een hoekschop mocht nemen. Even later incasseerde de Milanista ook nog een kopstoot van Ramon Suarez.

Estudiantes zag even weer hoop toen het 2-1 voorkwam, maar toen een zege met minstens drie goals onbereikbaar leek brak de hel los. Suarez spuugde naar Nestor Combin en sloeg hem pal op de neus. Combin was een Argentijn en was in de plaatselijke pers vooraf afgeschilderd als een verrader en een dienstweigeraar.

Combin had wel legerdienst gedaan in Frankrijk, wat volgens een onderlinge overeenkomst tussen beide landen op hetzelfde neerkwam. Zo hadden zowel de Argentijnse fans als de politie van Buenos Aires het niet begrepen. Op weg naar de spelersbus werd Combin door zes fans ongestraft bijgewerkt. Finaal werd hij afgevoerd naar de militaire gevangenis.

Pas ’s ochtends werd hij vrijgelaten om met zijn ploegmaats naar Milaan terug te vliegen. Combin stapte met een fors gezwollen kaak het vliegtuig op.

De Argentijnse president Juan Carlos Ongania had de match op televisie bekeken en was ‘not amused’ met het onethisch gedrag van de spelers van Zubeldia. Hij beval de aanhouding van Poletti, Suarez en Manera. Ze kregen dertig dagen cel en een lange schorsing.

De toenmalige Braziliaanse bondscoach Joao Saldanha, een ex-voetbaljournalist, had voordien een paar interlands in Europa gevolgd en woonde de wedstrijd tussen Estudiantes en Milan bij. ‘Karate is een geweldige sport’, zei hij achteraf. ‘Ik heb het met plezier gedaan en houd er nog steeds van, maar het is niet geschikt om met voetbalschoenen te beoefenen. Ik zag in Europa Roemenië tegen Portugal en Joegoslavië tegen België. Het schoppen begon bij de navel en naargelang de duels vorderden, werd er steeds hoger getrapt.’   

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.