donderdag, januari 23

Stéphane Demol (57) overleden

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uit: Top-1000 Belgisch voetbal van Raf Willems en François Colin

Naam: Stéphane Demol

Geboren: 11 maart 1966

Nationaliteit: Belg

Positie: centrale verdediger

Clubs:

1984-1988: Anderlecht

1988-1989: Bologna

1989-1990: FC Porto

1990-1991: Toulouse

1991-1993: Standard

1993-1994: Cercle Brugge

1994-1995: Sporting Braga

1995-1996: Panionios

1996: FC Lugano

1997-1998: Toulon

1998-1999: Denderleeuw

Trofeeën:

Kampioen van België: 1985, 1986, 1987

Beker van België: 1988, 1993

Kampioen van Portugal: 1990

Interlands: 38 (1)

Stéphane Demol verscheen als een komeet aan het Belgische voetbalfirmament, maar verdween bijna nog sneller van het toneel. Hij was te overtuigd van zichzelf en maakte de ene foute keuze na de andere.

In november 1985 vierde hij nog met zijn maats op de markt in Leuven de kwalificatie van de Rode Duivels voor het WK 1986. Zeven maanden later veroverde hij een vaste stek in de nationale ploeg. Demol viel in als centrale verdediger in de openingsmatch tegen Mexico en was nadien niet meer uit de ploeg te denken.

Demol had pas in de op één na laatste oefenwedstrijd voor het vertrek naar Toluca zijn debuut gevierd tegen Bulgarije. Hij had de maanden voordien zijn opwachting gemaakt in het eerste elftal van Anderlecht en werd als 19-jarige een vaste waarde in een elftal met jongens als Scifo, Olsen, Vandenbergh en Vercauteren. Hij speelde zelfs een belangrijke rol in de titelwinst van de Brusselaars. Hij scoorde immers in de barragewedstrijden tegen Club Brugge. Ook in Mexico zorgde hij voor een cruciale goal. Hij gaf in de verlengingen van de 1/8ste finale tegen de Sovjet-Unie Rinat Dasaev met de kop het nakijken.

Branie

Hij kreeg lof van grootheden als Beckenbauer, Menotti en Cruijff en viel ook naast het veld op. Hij was de eerste Belg die sprak met de lef en de branie van een Hollander. De held van Beersel leek op weg naar een droomcarrière. Na de Mundial was hij echter maandenlang op de sukkel vanwege allerlei blessures en nadien koos hij voor de verkeerde clubs. Het calcio lokte, maar Bologna won slechts vijf wedstrijden en bij de zes laatste wedstrijden van de competitie mocht hij slechts toekijken.

FC Porto leek op papier een goede bestemming. De Portugezen hadden twee jaar voordien de Europese beker voor Landskampioenen gewonnen. Het bleek echter evenmin geen geslaagde keuze. Demol behield desondanks zijn plaats bij de Rode Duivels en speelde alle wedstrijden op het WK in Italië.

Hij vertrok uit Porto en kwam telkens bij een mindere club terecht. Het ontbeerde hem aan wilskracht, waardoor hij onder andere te veel kilo’s ‘pakte’. In november 1991 trok hij tijdens de rust van de EK-voorrondewedstrijd tegen Duitsland zijn schoenen uit, nog voor bondscoach Van Himst gezegd had dat hij gewisseld zou worden. Zo dramatisch was zijn prestatie. Het werd zijn laatste optreden in het nationale shirt. Op z’n 25ste was hij internaional af.

Demol werd ook steeds vaker van grootspraak en arrogantie beschuldigd. Begin 1992 tekende hij voor Standard, waar hij Arie Haan terugvond. De Nederlander had hem gelanceerd bij Anderlecht en nam hem in bescherming. ‘Stéphane kan soms verwaand lijken’ zei de ex-Ajacied. ‘Achter dat scherm verbergt hij echter heel wat grote menselijke waarden. Hij is fragieler dan je denkt en heeft een heel klein hart.’

‘Ik moet alles opnieuw bewijzen’, besefte hij, maar dat lukte niet meer. Standard won in 1993 de beker, maar in de finale was hij er niet bij. Hij zakte naar steeds kleinere clubs af.

Ook als trainer slaagde hij niet. Hij werkte voor KV Mechelen, Charleroi, was assistent bij Standard en de Rode Duivels. Nadien ging het ook bergaf met clubs als FC Brussels en Aris Limassol.

QUOTES

Demol was op zijn 25ste al international af

Zeven maanden voor het WK ’86 vierde hij de kwalificatie op de Leuvense markt

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply