dinsdag, december 24

Staat de voetbalbubbel op springen?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Staat de voetbalbubbel op springen? Het wordt al decennia voorspeld, maar de salarissen, de transferbedragen en de tv-rechten bleven uit het dak gaan. Voor het eerst lijkt er echt iets aan de hand. De limiet lijkt stilaan bereikt. Zelfs in Engeland wordt gesproken van ‘de transfermarkt van de zuinigheid’. Belgische clubs zouden tot de grootste slachtoffers kunnen behoren.

Het lijken solden in de Jupiler Pro League. Het aantal spelers dat de voorbije weken vertrokken is, valt nauwelijks bij te houden. AA Gent, Racing Genk, Union en Antwerp hebben bijna een halve ploeg zien vertrekken. Anderlecht haalde bijna alleen flinke dertigers binnen die zo goed als gratis op te halen waren. Alleen Club Brugge kan zich nog iets permitteren, dankzij de tientallen miljoenen van de Champions League die in aantocht zijn en de lucratieve transfer van Antonio Nusa naar RB Leipzig en van Igor Thiago (eind vorig seizoen voor een Belgisch recordbedrag naar Brentford).

Het is Europees gezien echter ongewoon stil op de transfermarkt. Zelfs in Engeland valt de bedrijvigheid fors tegen voor de makelaars. Veel gebeurt doorgaans nog in de laatste week van de transferperiode, maar de teller staat momenteel op ‘slechts’ één miljard pond. Dat is minder dan de helft van wat er vorige zomer verhandeld werd (2,4 miljard).

Dat heeft alles te maken met wat de invoering in de Premier League van de ‘Profitabilty and Sustainability Rules’ (PSR), de Engelse versie van de financiële fairplay-regels van de Uefa. Alleen Manchester United, met de komst van Jim Ratcliffe – de rijkste Brit – als minderheidsaandeelhouder, heeft fors geïnvesteerd (155 miljoen pond). En Chelsea uiteraard. Sinds de komst van de Amerikaan Todd Boehly twee jaar terug hebben The Blues al meer dan twee miljard pond aan nieuwe spelers besteed. Op de loonlijst staan maar liefst 42 spelers, maar deze week werd Joao Felix daar nog aan toegevoegd. ‘Pundit’ Jamie Carragher stelde zich de vraag of iedereen nog een kapstok heeft in de kleedkamer. Vijftien spelers moeten apart trainen. Van de ploeg die in 2021 de Champions League won, stond vorig weekeinde geen enkele speler aan de aftrap tegen Man City.

Nog opmerkelijker is dat Liverpool, ondanks de trainerswissel Klopp-Slot, zich niet op de transfermarkt begaf. Brentford gaf een fortuin (30 miljoen pond) uit voor Igor Thiago, omdat het overtuigd was een hoger bedrag te vangen voor Ivan Tooney. Tooney zit echter nog steeds in Brentford. Nog schrijnender is het geval Victor Osimhen. Napoli-voorzitter Aurelio De Laurentiis plakte vorig jaar een transfersom van 200 miljoen op het hoofd van de Nigeriaan. De prijs is intussen flink gezakt, maar niemand hapt toe. De ex-speler van Charleroi moet echter weg, want de club kan zijn salaris niet meer betalen. Maar zelfs een overgang naar Chelsea, dat Romelu Lukaku in de richting van de Vesuvius kan sturen, lijkt niet in de maak.

Schrijnend

Pas echt schrijnend is de situatie in Frankrijk, de vijfde voetbalmarkt. Montpellier, Le Havre en nieuwkomer Angers deden deze zomer nog niets. De twee andere promovendi, Saint-Etienne en Auxerre, beperkten zich tot wat gerommel in de marge.

De Ligue 1 beleeft dan ook een dramatische zomer. Na maandenlang gesteggel werd finaal een nieuw tv-contract getekend. Dat leverde echter slechts 500 miljoen euro op. De helft van wat was vooropgesteld. De abonnementen voor de kijkers werden flink opgetrokken en dat had dramatische gevolgen. Na twee weken waren slechts driehonderd (300) abonnementen op de nieuwe zender verkocht.

Veel heeft te maken met het feit dat het Franse voetbal al een decennium gedomineerd wordt door Paris Saint-Germain, dat na Messi en Neymar met Mbappé deze zomer zijn laatste ‘Galactico’ zag vertrekken. Maar er is meer aan de hand. ‘Behalve de NBA (het Amerikaanse basketbal) en de Premier League slaagt niemand erin zijn tv-rechten te behouden’, zei een expert in L’Equipe.

Cyril Linette, de gewezen algemeen directeur van L’Equipe, stelde zich de voorbije dagen kandidaat voor de verkiezing van de voorzitter van de Franse profliga op 10 september. In Le Monde maakte hij zijn analyse van het Franse profvoetbal: ‘De salarissen en de selecties (aantal spelers, fc) moet met dertig procent omlaag’, concludeerde hij.

Ooit houdt het op. Kylian Mbappé gaat bij Real Madrid 600.000 euro per week verdienen, maar liet na zijn vertrek nog een bommetje achter in Parijs. Hij eist nog 55 miljoen euro aan achterstallig loon. Als PSG niet betaalt, riskeert het uitsluiting van de Champions League. Zelfs voor de emir uit Qatar bestaan er grenzen.

Schade

Groeien de bomen in het voetbal niet meer tot in de hemel? Het zou vooral voor Belgische clubs heel slecht nieuws kunnen zijn. Het verkopen van spelers is het businessmodel van onze profclubs. Als die markt in elkaar klapt, valt de schade niet te overzien. Misschien is die vrees dé reden dat de Jupiler Pro Ligue uitverkoop houdt.

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply