zaterdag, april 20

Eigenbelang eerst – Eddy Vercammen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Moest het in de politiek zijn zouden ze hun partij “Eigenbelang eerst” kunnen noemen. Maar in het voetbal noemen ze gewoon de “Pro League”. Er worden weer typisch Belgische toestanden gecreëerd waarin de discussies fel zullen oplaaien. Bij elk voorstel zijn er misnoegden die zich te kort gedaan voelen.  Voor iedereen goed doen zal een hopeloze opdracht zijn.

Er werd gesuggereerd dat in de nabije buurlanden, Nederland, Duitsland en Frankrijk er belofteploegen bij de eerste ploegen meespelen. Dat klopt, maar het is niet op de manier waarop men het in België wil voorstellen.

Beloften… maar dan anders

In Nederland spelen Jong Ajax, Jong FC Utrecht, Jong PSV en Jong AZ in de Keuken Kampioen Divisie of Eerste Divisie. Gezien de rangschikking gaat het voor de betere jeugdelftallen van Nederland niet zo vlot en zijn de resultaten zelfs eerder zwak, Jong Ajax 12de plaats, Jong Utrecht 16de, Jong PSV 17de en Jong AZ 18de. En de Nederlandse Eerste Divisie staat zeker niet bekend als een sterke competitie, zeker niet het niveau van onze 1B-reeks. Men kan het meer vergelijken met onze 1ste klasse amateurs.

In Duitsland spelen de beloften van Bayern München, de Champions League-winnaar van vorig seizoen en tevens de Duitse kampioen van de laatste acht seizoenen, in de “derde liga”, op het derde niveau, zeg maar. De B-ploeg van twaalf andere Bundesliga-ploegen, Wolfsburg, Werder Bremen, Hertha Berlijn, Borussia Dortmund, FC Köln, Schalke 04, Borussia Mönchengladbach, Freiburg, Stuttgart, Mainz, Augsburg en Hoffenheim, spelen evenals enige 2de Bundesliga B-ploegen allemaal in één van de reeksen in de Regionalliga, zeggen en schrijven, het vierde niveau. Bayern B staat dertiende in hun reeks. Borussia Dortmund B staat eerste maar bijvoorbeeld Hoffenheim B staat zeventiende in hun reeks.

In Frankrijk vindt men de eerste belofteploegen in National 2, dat is het vierde niveau. Daar spelen Lorient, Reims, Lyon, Marseille, Angers en Nantes. Voor topper PSG en voor Saint-Etienne, Lille, Montpellier en Nimes moet men zelfs afzakken naar National 3, het vijfde niveau. Als men dan weet dat er een aantal spelers vanuit die B-ploegen naar onze 1A- en 1B-ploegen kwamen, dan zegt dat iets over het niveau van die transfers. Er zijn toem spelers van Lille B naar Moeskroen gekomen, drie van Metz B bij Seraing, en ook van PSG B (Sissako), Monaco B (Marcelin) en Lyon B en Nantes B kwamen spelers over naar hier. Er staat van de Franse B-clubs één team bij de top zes, Lens B op de derde plaats.

Het is makkelijk gezegd dat in het buitenland de beloften van de clubs uit de hoogste klasse tegen eerste ploegen spelen, maar er is een groot verschil tussen het tweede en het vijfde niveau, toch? En er is evenzeer een groot verschil tussen jeugdvoetbal en grote mensenvoetbal. Dat vergt aanpassing. In Nederland geeft men in een eerste ploeg veel sneller kansen aan jonge gasten. In België gaat een trainer eerst liever drie pionnen verschuiven in plaats van een jeugdspeler zijn kans te geven.

BeNeLiga kent obstakels

Dan spreekt men ook over een BeNeLiga. De Belgen lijken er happig op, maar voor de Hollanders zullen er eerst wat obstakels moeten opgeruimd worden. Nederlanders onderschatten het Belgisch voetbal niet, toch zeker niet de mensen die in het voetbal zitten. Die schatten het Belgisch voetbal naar waarde, wat er hier in de media ook soms beweerd wordt en ook hoe de Nederlandse media er weinig tot geen aandacht aan schenkt. Of de Nederlandse ploegen en hun supporters staan te springen om tegen Belgische ploegen te spelen, dat is andere koek. Ze kennen ook het stugge stevige en vaak op organisatie en verdediging gebaseerde Belgische spel. In Holland wil men voetbal zien, aanvallen en spelen om te winnen. Dat daardoor kleinere ploegen soms een “patat” krijgen zal hen worst wezen. Aanvallend voetbal primeert voor hen. Dat is punt één.

Punt twee is de afstand van de verplaatsingen. Voor de voetballers zelf, met de bus, is het meestal een verre reis. Genk zal de kortste verplaatsingen hebben maar voor Club Brugge zal er vermoedelijk geen rit onder de 200km in zitten. En Alkmaar en Arnhem zitten daar al ruim over en men weet nooit, maar Groningen is voor Club meer dan 400 km. En wat met de supporters? Eénmaal zo een reisje zou nog gaan maar om de twee weken zulke verplaatsingen? Als alles met het team goed gaat, dan nog, maar anders zal het snel vervelen. En als dat voor de Belgen geldt is dat probleem er ook voor de Hollanders. Of zouden die Hollanders Charleroi eens willen bezoeken en er naar Zebra’s op zoek gaan?

Makelaars

En ja, er is nog een punt 3. Misschien wordt dat nog het grootste probleem. In Nederland moeten de niet EU-spelers een hoger salaris krijgen. Zowel voor de -20-jarigen als voor ouderen moet er voor hun loon een bepaald percentage meer betaald worden. Dat is ingevoerd om de eigen jeugd meer kansen te gunnen. Hier in België was dat voorstel ook al eens op tafel gegooid, maar natuurlijk is dat heel vlug van die tafel weggeveegd. Uit Nederlandse bronnen is vernomen dat er van die regel niet zal afgeweken worden.

De Belgische ploegen zullen raar opkijken. Hun vele goedkope buitenlanders zullen ze dan veel meer moeten betalen. Het zal ook een serieuze domper zijn voor makelaars en clubs dat ze niet meer kunnen cashen op de vele transfers van, zeg maar, tweederangs spelers. Afwachten of ze in België een manier vinden om die lastige klip te omzeilen. Dus BeNeLiga, mmm, “ze zijn nog niet aan de nieuw patatten”, zeggen ze hier dan.

O Belgisch voetbal | Raf Willems

Share.

About Author

Regelmatig publiceren we artikels van eenmalige gastschrijvers. Ook zin om een artikeltje te plegen? Neem contact op met info@dewitteduivel.com en bezorg ons jouw tekst.

Comments are closed.