vrijdag, november 22

Senegalese voetballer Pape Bouba Diop, een held van Afrika – Glodie Mungaba

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pape Bouba Diop is een voormalige Senegalese international. Hij stierf op 29 november 2020 in Lens. De speler was in zijn land en internationaal vooral bekend omdat hij het enige doelpunt scoorde tijdens de openingswedstrijd op het WK 2002 in Seoul.

Succesverhaal van de Leeuwen van Teranga

AFP

France’s Emmanuel Petit (L) and Bixente Lizarazu look on as Senegalese midfielder Pape Bouba Diop (R) gets up after scoring the first goal of the 2002 FIFA World Cup Korea/Japan in Seoul, 31 May 2002. Senegal jumped out to a 1-0 lead over defending world champions France in their opening Group A match. AFP PHOTO/KIM Jae-Hwan (Photo by KIM JAE-HWAN / AFP)

Bouba Diop was een rustige, discrete speler die goed werk leverde op het middenveld. Hij overleed op 42-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte van Charcot, maakte de Senegalese voetbalbond bekend. Bouba Diop scoorde het winnende doelpunt voor zijn team tegen regerend wereldkampioen Frankrijk. Zijn doelpunt was erg belangrijk voor de moraal van de Senegalezen omdat ze daarmee de vroegere kolonisator hadden verslagen.

Het Senegalese nationale team werd destijds gecoacht door de in 2013 overleden Fransman Bruno Metsu. Bouba Diop was de eerste Afrikaanse speler die scoorde in een Wereldbekerfinale en daar hield het niet op, hij scoorde twee keer tegen Uruguay, waardoor hij na een 0-0 gelijkspel met Denemarken op drie doelpunten uitkwam (3-3). De Teranga Lions (de naam van het Senegalese team) werden gekwalificeerd voor de achtste finales en belandden na Denemarken op de tweede plaats in hun groep. In de wedstrijd tegen Zweden konden ze een gelijkspel afdwingen (1-1), maar uiteindelijk hielp Henri Camara in extra tijd Senegal aan de overwinning. Hij kon toen een gouden doelpunt scoren.

AFP

Uruguayan goalkeeper Fabian Carini (R) turns to see the ball cross the goal line from a shot by Senegalese midfielder Papa Bouba Diop (L) in their Group A match at the 2002 FIFA World Cup Korea/Japan in Suwon, 11 June 2002. The ball was ruled a goal and Senegal were leading 3-0 as half-time. AFP PHOTO/Pornchai KITTIWONGSAKUL (Photo by PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / AFP)

Geliefd in heel Afrika

Heel Senegal en heel Afrika waren blij toen de Senegalese ploeg de kwartfinales bereikte van het WK 2002. Kameroen had dat al eens voorgedaan in 1990. Het succes van de Senegalezen was het werk van een hele ploeg, maar Pape Bouba Diop speelde wel een hele belangrijke rol.

De Senegalese droom werd echter verbrijzeld in de kwartfinales. De Turken wonnen toen door een gouden doelpunt van Ilhan Mansiz. Hoe dan ook kreeg Pape Bouba Diop van Senegal bloemetjes toegeworpen van de FIFA. “Eens een WK-held, altijd een WK-held”, twitterde de FIFA over hem.

Groot verdriet in Senegal

El Hadji Diouf speelde samen met Pape Bouba Diop in de match tegen Frankrijk. Hij is treurig over het overlijden van zijn makker: “Ik ben erg verdrietig en erg ontroerd. Hij was meer dan een teamgenoot, hij was een broer. Vandaag is heel Senegal verdrietig. We zullen altijd dankbaar zijn voor wat hij voor ons land heeft gedaan”.

De ex-speler van Liverpool wijst erop dat de overleden speler de eerste Senegalese doelpuntenmaker was op een Wereldbeker. Hij werd een begrip na zijn doelpunt tegen Frankrijk. Pape Bouba Diop wilde vooral werken voor Senegal en Afrika. Hij was een genereus man, als voetballer en in het dagelijkse leven.

Ook president Macky Sall bracht een duidelijk eerbetoon aan de speler: “De dood van Pape Bouba Diop is een groot verlies voor Senegal. Ik breng hulde aan een goede voetballer, die door iedereen werd gerespecteerd om zijn beleefdheid en talent, en die ons trots herinnerde aan het epos van de Leeuwen in 2002”.  

Voormalig Barcelona-ster Samuel Eto’o bracht ook hulde aan de overleden voetballer, net als gewezen Chelsea-vedette Didier Drogba. “Je hebt Afrika trots gemaakt, Senegal rouwt om je en de sportwereld brengt hulde aan je,” aldus Drogba.

Zwitserland, Frankrijk, Griekenland

De speler, die ooit werd geboren in Dakar, speelde bij Zwitserse ploegen (Vevey, Neuchâtel, Xamax, Grasshopper Zürich) en bij het Franse Lens (2001-2004). Daarna trok hij naar Engeland (Fulham, Portsmouth, West Ham United, Birmingham City).

Toen hij speelde bij het Griekse AEK Athene, werd hij voor het eerst opgeroepen voor de Senegalese nationale ploeg; hij was toen amper 21 jaar oud. Meer dan 60 keer droeg hij het truitje van Senegal, tussen 2001 en 2008.

Naar alle waarschijnlijkheid wordt hij op zaterdag 5 december 2020 begraven in zijn woonplaats Rufisque, een voorstad van Dakar. 

Share.

About Author

Regelmatig publiceren we artikels van eenmalige gastschrijvers. Ook zin om een artikeltje te plegen? Neem contact op met info@dewitteduivel.com en bezorg ons jouw tekst.

Comments are closed.