‘Ineens is de publieke omroep in de ban van een cultuuromslag. Alles moet anders, te beginnen met de omgangsvormen.
Er hangt verandering in de lucht. De nieuwe generatie die instroomt bij NOS Sport heeft andere prioriteiten.
Eén: sollicitanten naar een baan bij de sportrubriek ruimen in hun cv steeds meer plaats in voor hun hobby’s. Zo veel dat je soms de gedachte niet kan onderdrukken dat de motivatie om bij NOS Sport te werken daaraan ondergeschikt is. Als in: ik heb een zwerfhond geadopteerd uit Roemenië waar ik zielsveel van houd en o ja, voor ik het vergeet, hebben jullie misschien een baan voor mij want ik weet ook best veel van sport.
Twee: als hun dienst er om vijf uur op zit – kantoortijd – pakken de nieuwe medewerkers hun rugzakje en verlaten het pand. Ook als de wedstrijd nog niet is afgelopen of de etappe er nog niet op zit. Vijf uur is vijf uur, de groeten, tot morgen.
Drie: het woord veiligheid krijgt een nieuwe betekenis. Als iemand op de redactie het voor het eerst hoort, uit de mond van een jongere medewerker tijdens een vergadering, doet hij er lacherig over. Hij vraagt haar of zij soms denkt dat het plafond naar beneden komt, of dat op de redactie iemand rondloopt met een pistool. Maar nee, iemand heeft een opmerking gemaakt waar die medewerker zich onzeker over voelt. Dat wilde zij met het woord veiligheid uitdrukken; ze voelde zich aangevallen.’
Bron: Menno de Galan, ‘De apenrots – Hoe het misging op de redactie van NOS Sport’, 2024, blz. 253-254
Zondagavond ‘met het bord op schoot’; generaties zijn ermee opgegroeid. Hoe het er achter de schermen aan toeging bleef lang binnenskamers. Tot de Volkskrant een groot artikel wijdde aan de werkcultuur bij NOS Sport, waarin betrokkenen vertelden over pesterijen, seksisme en grensoverschrijdend gedrag.
‘De apenrots’ vertelt het complete verhaal van de belangrijkste sportrubriek van Nederland, met beeldbepalende gezichten als Mart Smeets, Tom Egbers en Kees Jansma. Een programma dat onder grote druk kwam te staan door de strijd om de uitzendrechten, politieke spelletjes en interne conflicten. Een gesloten bastion waar werknemers waren overgeleverd aan de grillen van de hoofdredactie en presentatoren.
In dit boek reconstrueert journalist Menno de Galan hoe het zover heeft kunnen komen. Hij sprak uitgebreid met talloze insiders en (oud)medewerkers.
‘De apenrots’ biedt een unieke kijk achter de schermen van een instituut waar machtsspelletjes het wonnen van de sport.
Rob Siekmann