donderdag, september 19

Op en naast het veld is een tovenaar nodig

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kansloos verloren tegen een veredelde Franse B-ploeg. En dan moest de mokerslag nog komen: Kevin De Bruyne die na afloop zijn ploegmaats een schop onder hun kont gaf. ‘Als je niet goed genoeg bent, moet je je taken uitvoeren’, vernietigender kon nauwelijks. Ook naar de bondscoach toe. Domenico Tedesco blijft alleen aan omdat de voetbalbond compleet stuurloos is.

Eerst even iets wat ik in een krant las voor de match. Tedesco kon in de lente naar Napoli, maar verkoos de Rode Duivels. Ik kan het niet geloven. Waarschijnlijk een verhaal dat door de entourage van de bondscoach gelanceerd is. Hopelijk, want als het echt waar is, is hij geen laptop- maar een lapzwanstrainer.

Welke coach die morgen 39 wordt, verkiest een nationale ploeg boven een Italiaanse topclub? Zeker als hij een halve Italiaan is. En al helemaal nadat de ex-club van Maradona en Mertens een totaal mislukt seizoen achter de rug had. Het kan in deze campagne alleen maar beter worden met de Partenopei.

De enige verklaring zou kunnen zijn dat hij dacht in de voorbije zomer met de Duivels Europa te gaan bestormen. Maar dan kent hij dus echt niets van voetbal. Behalve onze media die België vooraf elk toernooi Europees- of wereldkampioen zien worden, was er toch werkelijk niemand die geloofde dat deze generatie zou doen wat de vorige niet kon. De tweede ronde halen en hopen op een haalbare tegenstander was de enige kans om bij de laatste acht te geraken. Die tweede ronde bereiken, bleek al een hachelijke onderneming. En als dan Frankrijk op je weg komt, is het helemaal einde verhaal.

Maar een nieuw seizoen, een nieuwe luchtspiegeling. Onze voetballers doen het immers geweldig in het buitenland. Juist, als je alleen naar hun goede prestaties kijkt en negeert dat de meesten niet zeker zijn van een basisplaats. Zo kom je ook iedere keer weer tot optimistische voorbeschouwingen.

Hoe lang was het geleden dat we nog eens in een match met inzet van Frankrijk hadden gewonnen? 43 jaar? Was het ook niet van de jaren ‘50 geleden dat we nog van (West-)Duitsland hadden gewonnen? Frankrijk was toch ook niet goed op het EK en verloor vrijdag in Parijs van Italië. En Mbappé kan geen deuk in een pakje boter trappen sinds hij in Madrid vertoeft.

Bakkali

‘Verwachten we te veel van deze Rode Duivels?’ luidde vanmorgen een stelling op de website van Sporza. Het antwoord stond hier al voor het EK: natuurlijk, veel te veel. We hebben maar drie zogenaamde ‘galacticos’ meer: Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku en Thibaut Courtois. Romelu bleef dit keer liever aan de baai van Amalfi na zijn mislukt EK en Thibaut vindt deze bondscoach onbetrouwbaar. Blijft over: KDB. Daarnaast zijn er, internationaal bekeken, veel modale voetballers en enkele grote talenten. Jongens die echter nog veel boterhammen moeten eten en al te snel over het paard worden getild.

Er heeft er zich weer zo een gemeld: Julien Duranville. Een immens talent, wat hij zowel tegen Israël en Frankrijk tijdens zijn invalbeurten ook liet zien. Vergeten wordt dat de match telkens gespeeld was toen hij inkwam en hij okselfris optrok tegen spelers die al bijna anderhalf uur in de benen hadden. Ik moest terugdenken aan Zakaria Bakkali. Ooit ook wereldnieuws en nadien nog nauwelijks iets van gehoord.

Duranville dus. International word je niet bij de Rode Duivels. Dat word je bij je club. Duranville speelt sinds zijn overstap van Anderlecht al vier jaar bij Borussia Dortmund. Hij is nog jong, maar de balans is dramatisch: acht wedstrijden in vier seizoenen, dit seizoen nul minuten. Ja, hij was vaak geblesseerd, maar de cijfers spreken voor zich: groot talent, maar nog niet klaar voor de top.

Desondanks werd hij geselecteerd door Domenico Tedesco en speelde hij de voorbije week bijna zo veel als Charles De Ketelaere (33 tegen 47 minuten), vorig seizoen een van de smaakmakers in de Serie A en een vaste waarde bij Atalanta. En Leandro Trossard, ook niet altijd zeker van een basisplaats maar wel vaak wedstrijdbeslissend in de Premier League, mocht zelfs thuis blijven.

Fatalistisch

En dan komen we toch weer bij de bondscoach terecht. Tijdens de rust was het nog positiviteit troef in de VTM-studio. Juist, het eerste kwartier (misschien zelfs twintig minuten) was het niet onaardig, al stelde het doelgevaar weinig voor. Toen dachten de Fransen, die toch met een veredelde B-ploeg (zonder de Real-boys Camavinga, Tchouaméni en Mbappé, Rabiot en Griezmann) speelden: ‘Die Duivels proberen te blaffen, maar tanden hebben ze helemaal niet.’

En toen ging het licht uit. Gelukkig stelden de Haantjes hun zege snel veilig en hadden ze geen behoefte om door te drukken. De Duivels stonden erbij en keken ernaar. En wat deed onze geweldige bondscoach? Hij voerde nog eens de truc met de dubbele 6 op. Mangala, die dit seizoen nog niet gespeeld heeft, kwam in voor Tielemans. Bij 2-0 achterstand en met de eerste 6 (Onana) die een dramatische match speelde of droomde dat hij in het shirt van Les Bleus rondliep.

Wat ik op VTM niet hoorde, kreeg ik via What’s app binnen van onze collega Henk Mees. Het commentaar was van Youri Mulder op Ziggo, de Nederlandse betaalzender. Over De Bruyne: ‘Hij wordt fatalistisch, een eenling die zich loopt te ergeren.’ (22u46 binnengekomen bij mij). Even later meldt Henk zich opnieuw: Yoeri legt haarfijn uit hoe bij 2-0 eerst Doku en dan Theate, Debast en Tielemans verzaken. ‘Doku zal dit onder Pep niet doen’, aldus de scherpe versie van de familie Mulder. ‘Ze hebben geen achting voor Tedesco. Iemand als Lukebakio mag toch niet spelen. Hij hoort bij de favorieten van Tedesco, vraag is of De Bruyne nog achter Tedesco blijft staan.’ (22u55 binnengekomen bij mij: dus voor het interview van Gilles De Bilde met Kevin).

De Bruyne die zich dus ergert aan zijn ploegmaats. Het is niet nieuw. Het gebeurde ook al op het WK 2022 in Qatar. Met Toby Alderweireld, die gisteren in de studio zat als debuterend analist. Goed idee, zodra hij stopt met voetballen. Slecht idee nu hij nog een collega van al die jongens is. Ook Maarten Breckx besefte dat: ‘Misschien kan jij dat moeilijk zeggen’, opperde hij tegen Toby.

Hoe dan ook, er moet dringend ingegrepen worden in Tubeke. Maar wie gaat dat doen? Frankie Vercauteren, die aan zijn laatste maanden bezig is en mee verantwoordelijk wordt geacht voor de afgang op Euro 2024? De CEO die er niet meer is? Volgende maand wacht de Rode Duivels een uitstap naar Italië (10 oktober) en vier dagen later komt Frankrijk naar Brussel. Keert Lukaku dan terug? Is De Bruyne er dan nog bij? Zit Tedesco nog op de bank? Hoe reageren de supporters? Blijven ze thuis en wordt het financiële gat bij de bond zo nog groter? Ons voetbal heeft op en naast het veld een tovenaar nodig.

PS: ik begrijp van de collega van de krant dat het om een duobaan tot het einde van het seizoen ging. Dat had ik niet zo begrepen, waarvoor excuus.

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply