woensdag, december 25

Onside/offside: sportiviteit was nooit zijn grootste kwaliteit

Pinterest LinkedIn Tumblr +

OFFSIDE

*De Fifa heeft met het Chinese Hisense een eerste sponsor gestrikt voor de World Club Cup van volgend jaar. Het is echter nog steeds wachten op het eerste tv-contract en jarenlange sponsors als Adidas en Coca-Cola hebben een rechtszaak aangespannen tegen de wereldvoetbalbond vanwege discussies over bestaande contracten.

*Zou er bij caféploeg De Zoete Inval meer gewisseld worden van coach en CEO Sports dan bij Anderlecht? Na Riemer werd nu ook Fredberg aan de deur gezet. Geen grote verliezen, maar het betekent niet dat het goed komt. Het volgende slachtoffer heet Olivier Renard, één van de beschuldigden van Operatie Propere Handen. Hij wordt geen CEO Sports maar technisch directeur. Wat is het verschil?

Het gaat nog een hele tijd duren voor Anderlecht weer ons voetbal domineert. Alles is al geprobeerd. Eigen jeugd, een stoet huurspelers, aankopen, maar zo werkt het niet. Er is een duidelijke visie nodig die niet na het eerste vleugje tegenwind in de vuilnisbak wordt gekieperd en vooral geduld, veel geduld. De overhaaste jacht op succes leidt alleen naar nieuwe ontgoochelingen.

*Manchester United heeft sinds het afscheid van Alex Ferguson 1,5 miljard euro uitgegeven aan transfers. Zou het kunnen dat spelers kopen niet de oplossing is?

*De bekeruitschakeling van Charleroi en Dender onderstreept nog maar eens de zwakte van de hoogste divisie van ons voetbal. Standard en KV Mechelen hadden in eigen huis bovendien verlengingen nodig tegen respectievelijk La Louvière en Lierse-Lyra, een club van het derde niveau.

*Erik ten Hag werd dan toch ontslagen. In zowat ieder andere topclub hadden de fans al lang zijn vertrek geëist. Hij kocht voor meer dan 600 miljoen aan spelers maar het ontbrak zijn ploeg nog steeds aan een identiteit, balans en directie. Hij maakte vooral de grote fout bijna alleen jongens aan te trekken die hij kende uit de Eredivisie. En wat was zijn aandeel in die eindeloze rij blessures?

*Patro Eisden Maasmechelen schakelde verrassend Charleroi uit in de beker. Volgens Rik De Mil werd zijn team allesbehalve correct ontvangen: een bloedhete kleedkamer, toiletten op slot. Nog meer coaches maakten hun beklag over hoe ze eerder behandeld werden door Stijn Stijnen, de Eisdense trainer.

Sportiviteit was nooit zijn grootste kwaliteit. ‘Al na twee minuten moeten we Cristiano Ronaldo zo aangepakt hebben dat hij van het veld moet worden gedragen’, zei hij in december 2007 toen hij als doelman met de Rode Duivels naar Portugal trok.

*Hoe klein kan een grote club zijn? Real Madrid zou met 50 man naar Parijs afzakken voor de uitreiking van de Ballon d’Or. De Koninklijke zou gelauwerd worden als club van het jaar en Carlo Ancelotti als trainer van het jaar. Toen uitlekte dat Vinicius Junior naast de Ballon d’Or pakte, besloot het gezelschap in Madrid te blijven. Stijlloos.

Overigens kan er over de trofee voor beste coach beslist geredetwist worden. Xabi Alonso brak in de Bundesliga het 11-jarig monopolie van Bayern München en bezorgde Bayer Leverkusen een eerste titel, zonder ook maar één wedstrijd te verliezen.

ONSIDE

*De Ballon d’Or ging naar Rodri. Een verrassing, hoorde ik op een tv-zender. Dan toch alleen voor wie het voetbal niet goed volgt of er geen verstand van heeft. Of voor wie denkt dat alleen spitsen in aanmerking komen voor de trofee. Hier werd zondagavond in het weekoverzicht de vraag gesteld wie het zou worden: Vinicius of Rodri? De Spanjaard verloor in zijn 85 laatste wedstrijden (met Man City en Spanje) slechts één keer: de FA Cup Final tegen Man United. Hij won de Premier League en het EK. Dat hij dit seizoen geblesseerd was, speelt geen rol. De stemming betrof het seizoen 2023-2024. Kortom een even terechte winnaar als Vinicius zou zijn geweest.

*Bovendien zit Rodri niet op sociale media, heeft hij geen tatoeages zodat hij bloed kan doneren, heeft hij geen blitse auto maar kocht hij een tweedehands Vauxhall Corso van een oude vrouw en geeft hij een kwart van zijn loon aan een liefdadigheidsinstelling.

*Rodri is pas de tweede Spanjaard die deze trofee wint. De vorige winnaar was Luis Suarez in 1960. Terwijl Xavi en Iniesta toch ook wel wereldtop waren.

*Ex-voetballer Riquelme is sinds vorig jaar president van het Argentijnse voetbalinstituut Boca Juniors. Vorige week trok hij in zijn eentje naar de baldadige fans van zijn club achter één van de doelen. Hij herstelde in zijn eentje de rust. Zoals Eric Gerets dat als coach eens bij PSV deed.

*De Uefa wil de komende vijf jaar één miljard investeren in het vrouwenvoetbal.

*En nog meer goed nieuws uit Nyon: de spelersvakbond FIFPro krijgt een vertegenwoordiger in het Uitvoerend Comité.

*Goed en slecht nieuws: de Franse voetbalbond stelde Mbappé in het gelijk. Paris Saint-Germain moet hem nog 55 miljoen euro. Voor dat bedrag kan een mens al eens buitenspel gaan lopen.

*De ngo fairsq.org kwam tot de conclusie dat de Fifa niet geschikt is om het wereldvoetbal te dirigeren en pleit voor externe hervormingen om nog meer schade te voorkomen.

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply