woensdag, november 20

Onside/offside: gaat het voetbal dan toch de wereld redden?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

OFFSIDE

*De Spaanse voetbalbond vroeg aan Uefa om het land uit te sluiten van internationale competities, omdat de politiek en het gerecht zich willen bemoeien met het voetbal. De regering wil immers dat bondsvoorzitter Luis Rubiales opstapt. Het gevolg zou zijn dat de Spaanse nationale ploeg niet verder kon deelnemen aan de voorronde van Euro 2024 en alle clubs zouden uitgesloten worden van de Europese bekers. De Uefa liet meteen weten niet van plan te zijn op het verzoek in te gaan.

Maandag maakte de Spaanse voetbalbond een bocht van 180 graden. Rubiales werd vriendelijk verzocht op te stappen. Hem wegsturen was juridisch niet mogelijk. Opmerkelijk ook dat de bobo’s Rubiales vooral kwalijk namen dat hij de federatie in opspraak had gebracht. Niet dat hij zijn handen (lees lippen) niet onder controle kon houden. Intussen is ook duidelijk geworden dat het om veel meer gaat dan die kus na de WK-finale. Rubiales heeft een rijk verleden wat machogedrag betreft en gebruikte onder andere geld van de federatie voor een amoureus avontuur in New York. Een Spaanse ex-ref diende nu ook een klacht in bij het gerecht omdat Rubiales 1,2 miljoen euro, die voorbestemd was voor een loonsverhoging van de scheidsrechters, een andere bestemming zou hebben gegeven. Insiders voorspellen dat er nog meer lijken uit de kast gaan vallen.

*In Argentinië beschuldigden vijf vrouwen hun voetbalcoach van wangedrag. De vrouwelijke onderzoekster van Fifa stelde hem in beschuldiging, maar de tuchtcommissie pleitte hem vrij. In het geval van Rubiales zou de Fifa echter een schorsing van 15 jaar willen.

*Tragikomisch: de moeder van Rubiales sloot zich in een kerk op en ging in hongerstaking als protest tegen ‘de heksenjacht’ op haar zoon. Na drie dagen werd ze naar het ziekenhuis overgebracht. Overigens keerde de rest van de familie zich, aldus zijn oom Luis, tegen de bondsvoorzitter.

*De gestolen wagens (een Ferrari en een Range Rover Sport) van twee Engelse internationals, samen goed voor meer dan honderd interlands, werden teruggevonden in een container die naar Dubai zou verscheept worden.

*Ex-voetbalcoryfee Zvonimir Boban vindt de Fifa-regels voor toegevoegde tijd ‘absurd’. In de Champions League gaan wedstrijden geen 100 minuten duren. Absurd? Dat spelvertraging wordt bestraft? Een risicoloos gokje: Uefa volgt zijn betaalheren, de tv-zenders die het niet leuk vinden dat wedstrijden zo lang uitlopen. Overigens werd er donderdag in Jan Breydel respectievelijk vijf en twaalf minuten overgespeeld.

*De Canadese regering waarschuwt zijn onderdanen die met vakantie gaan naar Amerika dat in bepaalde staten de rechten van de lgtbq-gemeenschap op de helling staan. Gooi de regenboogarmband nog niet weg. Hij kan van pas komen tijdens het WK 2026: de VS, het nieuwe Qatar.

*Twee wedstrijden van de Conference League van vorig seizoen worden door Uefa onderzocht vanwege ongewone gokactiviteit.

*John Textor, de nieuwe eigenaar van RWDM, misbruikt de Brusselse club om de regels van financiële fairplay te omzeilen. De Brusselse club koopt de Ghanees Ernest Nuamah van FC Nordsjaelland voor 30 miljoen euro (ongeveer drie keer het budget van de club). Hij wordt meteen uitgeleend aan Olympique Lyon, ook een club van de Amerikaan Textor. Laat de Pro League dit zomaar gebeuren?

*Voor het eerst in 20 jaar krijgen we een Champions League zonder Lionel Messi.

ONSIDE

*De Spaanse voetbalbond zoekt een uitweg om bondscoach Jorge Vilda te ontslaan. Het probleem is dat hij net wereldkampioen werd, maar dat 81 speelsters van het nationale team (waarbij alle wereldkampioenen) niet met hem verder willen. Vorig jaar haakten al vijftien speelsters af, omdat de trainer hun mentaal welzijn in het gedrang bracht. Slechts drie internationals van La Roja keerden op hun stappen terug.

*De kus van Rubiales lijkt het #metoo-moment van Spanje te worden. Het voetbal als katalysator voor de maatschappij. Krijgt Raf Willems dan toch gelijk en gaat het voetbal de wereld redden?

*Teddy Teuma (ex-Union) debuteerde bij Stade Reims met een assist en twee goals.

*Tranmere Rovers werd dinsdag in de League Cup uitgeschakeld door Leicester City. Opmerkelijk is dat dit in 2000 de finale was van de tweede Engelse beker. En net zoals 23 jaar geleden stond Joe Murphy (42) in het doel van de Rovers. ‘Toen ik vorig seizoen in het eerste team terugkeerde, stonden er acht spelers in de basis die nog niet geboren waren toen ik voor de club debuteerde’, zei hij.

*Gill Swerts is de nieuwe trainer van de Belgische U21. Hij krijgt dus de toekomst van ons voetbal in handen. Eén bedenking: Swerts heeft, in tegenstelling tot zijn voorganger Jacky Mathijssen, geen ervaring als coach op het hoogste vlak. Komt dat goed?

*Goed nieuws voor RWDM: eigenaar John Textor heeft zijn handen meer dan vol met Olympique Lyon. De ploeg die in een vorig decennium tot de absolute top van het Franse voetbal behoorde, startte de competitie met 1 op 9. En de problemen houden daarmee niet op. Jean- Aulas, de vroegere voorzitter, heeft 14,5 miljoen euro laten bevriezen op de rekening van de club. Volgens sommigen is hij bereid de club kapot te maken om Textor te treffen.

*De nieuwe koning van Rome heet Romelu Lukaku. Uitgekotst in Turijn nog voor hij er arriveerde, maar als een held onthaald in de ‘eeuwige stad’. Terug bij José Mourinho, met wie hij ook bij Chelsea en Manchester United werkte. Afwachten maar. Hoe dan ook, goed dat Big Rom uit Rome niet inging op de avances vanuit Saoedi-Arabië.

*Voetbal Vlaanderen, de Vlaamse vleugel van de voetbalbond, gaat bij wedstrijden van spelers/speelsters tot 12 jaar nog alleen een fairplay-klassement opmaken. Daarbij wordt ook rekening gehouden met het gedrag van begeleiders, trainers en supporters (lees de ouders) van een team.

*Vijf op vijf voor de Belgische club in de Europese bekers. Knap, maar eigenlijk ook niets echt bijzonders. Antwerp, AA Gent, Union en Racing Genk speelden tegen teams uit veel lager gerangschikte landen. De Limburgers faalden al twee keer tegen dergelijke ploegen en hadden nu penalty’s nodig tegen een Europese nobody als Adana Demirspor. Ronduit zorgwekkend.

Alleen Club Brugge zorgde voor een heuse uitschieter: Osasuna is de nummer zeven van La Liga, een topcompetitie. Toen het 0-2 werd op Jan Breydel gaf in het stadion niemand nog een stuiver om de Brugse kansen. Blauw-zwart toonde echter veerkracht en sloeg terug. En kreeg ook een beetje hulp van de Spaanse coach. Hij voerde, op het moment dat zijn ploeg de wedstrijd compleet in handen had, drie wissels tegelijk door. De organisatie was even weg en zeven minuten later stond het 2-2 in plaats van 0-2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply