OFFSIDE
*’Het verhaal van Eendracht Aalst wordt almaar hallucinanter’, schrijft Tom Boudeweel op X (voorheen Twitter). ‘Nog een Albanees en een Togolees erbij. Belgische trainer ontslagen. Hopelijk geraakt iedereen betaald en wordt het overnamecontract ooit eens getekend. Jammer voor zo’n mooie club.’
Vorige week hier ook al aangeklaagd dat vijf amateurclubs, waaronder Eendracht Aalst, in buitenlandse handen vielen. Voor onze voetbalbond is er echter niets aan de hand. Tubeke en Strombeek slapen verder.
*De interland tussen Roemenië en Kosovo werd gedurende 50 minuten onderbroken. De Kosovaren trokken naar de kleedkamer toen op de tribunes spandoeken de onafhankelijkheid van hun land in vraag stelden. ‘Kosovo is Servië’, was de boodschap.
*Voetbalbonden en professionalisme. Een moeilijke combinatie. De Griekse voetbalbond liet bondscoach Gustavo Poyet weten dat hij tegen Gibraltar vier spelers niet kon opstellen vanwege twee gele kaarten. Er werd probleemloos gewonnen (5-0). In de EK-voorronde word je echter pas na drie gele kaarten bestraft. Poyet riskeert nu dat één van de vier spelers een gele kaart incasseert tegen Ierland, zodat een schorsing volgt voor het cruciale duel tegen Nederland.
*Het duurste ticket voor de finale van Euro 2024 kost 2.000 euro. Dit is meer dan het dubbele van de finale van Euro 2020 twee jaar geleden op Wembley. Volgens Uefa maken de dure tickets het mogelijk om meer goedkopere kaartjes aan te bieden. Het goedkoopste zitje voor de finale kost 95 euro, voor de groepswedstrijden 35 euro.
*Rui Costa, de Portugees die meerdere clubs hackte (o.a. Manchester City) en zo een aantal schandalen blootlegde, heeft een gevangenisstraf van vier jaar met uitstel gekregen. Er wachten hem nog juridische procedures.
*Gazprom, het Russische gasbedrijf dat een van de belangrijkste financiers is van de wreedheden in Oekraïne, keert volgende week terug in de Champions League. Niet als een van de hoofdsponsors – het is door Uefa aan de deur gezet na de aanval op het buurland – maar als shirtsponsor van Rode Ster Belgrado. Een organisatie die zich Fossil Free Football noemt, gaat actievoeren.
*Saudi-Arabië trok 94 spelers van Europese clubs aan en betaalde daar 889 miljoen euro voor. 93 procent van dat bedrag ging echter naar spelers van clubs die eigendom zijn van het Public Investment Fund (PIF), met name Al Nassr, Al Ittihad, Al Ahli en Al Hilal. PIF staat voor kroonprins Mohamed bin Salman. De twaalf andere clubs van de hoogste klasse gaven minder dan acht miljoen euro uit aan transfers. De fans van die clubs zijn allesbehalve tevreden met deze competitievervalsing.
Overigens is het toeschouwersgemiddelde na vijf speeldagen gezakt van 10.000 naar 8.795. Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat het eigenlijk nog te heet is om naar een stadion te gaan.
*Volgende week gaat ook de Aziatische Champions League van start. De AFC (Aziatische voetbalconfederatie) riskeert een lawine aan klachten. Volgens het reglement mogen (zoals in Europa) geen clubs die dezelfde eigenaar hebben aan het bekertoernooi deelnemen. Nochtans zijn drie deelnemers eigendom van het PIF.
*De Amerikaanse senator Richard Blumenthal beweert dat de PIF betrokken is bij de meest ‘horrific atrocities’ van de golfstaat. Het is ook eigenaar van het vliegtuig dat de moordenaars van de Amerikaans/Saudische journalist Jamal Khashoggi (die in Turkije letterlijk in mootjes werd gehakt) gebruikten. Een subcommissie van de Amerikaanse Senaat heeft het PIF (ook eigenaar van Newcastle United) gedagvaard. Ja, er lopen lieve mensen rond in het voetbal.
*Antwerp is vergeten Sam Vines op de spelerslijst voor de Champions League te zetten. Belgisch voetbal = eeuwige amateurs.
*La Liga heeft de maximale bedragen bepaald die clubs mogen besteden. Real Madrid mag 2,7 keer meer uitgeven dan Barcelona en 22 keer meer dan Alaves. Kortom, een eerlijke competitie.
*Chelsea heeft meer dan een miljard euro gespendeerd aan nieuwe spelers, maar de koopwoede van de Amerikaanse eigenaar is nog niet gestild. Zijn volgende prooi heet Sporting CP, beter gekend als Sporting Lissabon.
*Manchester United heeft problemen zat met zijn buitenspelers. Mason Greenwood stond anderhalf jaar op non-actief en werd naar Spanje (Getafe) doorverwezen na klachten over huiselijk geweld. De Braziliaan Anthony wordt inmiddels van gelijkaardige feiten beschuldigd en krijgt voorlopig rust. Jadon Sancho werd door coach Erik Ten Hag verplicht individueel te trainen, nadat hij uithaalde naar de Nederlander en nadien weigerde zich te verontschuldigen.
*De verkoop van de club van Old Trafford sleept nu al een jaar aan en nog steeds is geen einddatum in zicht. Sjeik Jassim en Jim Ratcliffe, de overgebleven kandidaat-kopers, lieten weten geduld te hebben.
ONSIDE
*Financieel gaat het echter goed. Manchester United heeft voor volgend seizoen een nieuwe hoofdsponsor (Snapdragon), die voor een nieuw record zal zorgen: 72 miljoen euro per seizoen. Twee maanden terug verlengde de club het contract met kledijsponsor Adidas voor tien jaar: totale kostprijs 1,08 miljard euro. Overigens was het dinsdag precies 61 jaar geleden dat George Best debuteerde bij de Red Devils.
*De Rode Duivels hebben met een vlotte 5-0 zege tegen het zwakke Estland de negatieve sfeer na de miskleun in Azerbeidzjan verdreven. Maar voor de context: de Esten verloren drie dagen eerder met gelijkaardige cijfers in eigen land van Zweden. Niet echt een wereldploeg, want dinsdag verloren de geel-blauwen in de Friends Arena in Stockholm van Oostenrijk met 1-3.
*Nog drie punten uit drie wedstrijden (onder andere thuis tegen Azerbeidzjan) en het deelnemingsbewijs voor het EK is binnen. Iets waar nooit echt aan getwijfeld moest worden. Met 24 deelnemers moet je het echt compleet laten afweten om naast deelneming te grijpen. De tijd van een EK-eindronde met acht teams ligt al meer dan dertig jaar achter ons.
*Lamine Yamal (16 jaar en 57 dagen) is de jongste doelpuntenmaker uit de geschiedenis van de Spaanse nationale ploeg. Hij is jonger dan Pelé, Zidane, Maradona, Cruijff of Messi toen ze een eerste keer voor hun nationale trots scoorden. De voorganger van Yamal bij La Roja was Gavi, die Ansu Fati opvolgde. Alle drie spelers uit de jeugdopleiding van FC Barcelona. Toeval?
*De grote uitblinker bij het nationale team van Noorwegen tegen Georgië was niet Martin Odegaard of Erling Haaland, die nochtans allebei scoorden, maar Antonio Nusa (Club Brugge) met twee assists.
*Harry Maguire werd bij zijn invalbeurt in de vriendschappelijke interland tussen Schotland en Engeland door de thuisfans op de korrel genomen. Hij werd helemaal de ‘punchbag’ van het Tartan Army toen hij een owngoal maakte (eindstand 1-3 voor de 3 Lions). Gareth Southgate nam meteen de verdediging op van de belaagde verdediger van Manchester United. En nadien volgde het zwaar geschut: Zoe Maguire, zijn moeder, die alle wedstrijden (met club en nationale team) van haar zoon bijwoont. Wat een mama!
*De NBA voerde een nieuwe regel in: per wedstrijd mag maar één sterspeler rust krijgen. Wie kan spelen, moet spelen. Anders volgt een zware boete, die bij elke volgende overtreding fors wordt verhoogd. Het achterliggende idee is dat het publiek veel geld betaalt om de sterspelers aan het werk te zien. Misschien een idee voor de laatste speelronde van de Champions League of de groepsfase van het EK of WK, wanneer ploegen die al geplaatst zijn met een veredeld B-team aantreden.