De Uefa wil de komende weken haar plannen rond de Champions League bekendmaken. Volgens The Times is er een duidelijke voorkeur om vanaf 2024 te kiezen voor het zogenaamde ‘Zwitserse format’, waardoor elke club in de groepsfase tien in plaats van zes wedstrijden zou spelen.
Tien wedstrijden
Het ‘Zwitserse format’ wordt geregeld gebruikt bij schaaktoernooien en zou de spanning niet alleen moeten verhogen, maar ook tot het einde verzekeren. De 32 deelnemende ploegen zouden in één reeks ondergebracht worden en elk team zou tien wedstrijden spelen (vijf uit en vijf thuis) tegen tien verschillende formaties. Er wordt dus niet meer uit en thuis tegen dezelfde club gespeeld.
De tegenstanders worden door loting bepaald. Net zoals nu wordt bij die loting het deelnemersveld over vier potten verdeeld op basis van de Uefa-coëfficiënt. In de praktijk zou het betekenen dat een reekshoofd nog twee reekshoofden, drie teams uit zowel pot twee als pot drie en twee elftallen uit pot vier voorgeschoteld krijgt.
Op basis van die tien matchen wordt een klassement opgemaakt. De nummers 25 tot 32 zijn uitgeschakeld, de nummers 17 tot 24 gaan na nieuwjaar naar de Europa League en de overige zestien plaatsen zich voor de knock-outfase van de Champions League. Een nieuwe loting is niet nodig. Nummer één in het klassement speelt tegen nummer zestien, de tweede tegen de vijftiende, enzovoorts.
Voordelen?
Het klinkt wellicht een beetje ingewikkeld, maar dat is het ook. Het grote voordeel is dat meer dan nu elke wedstrijd belangrijk is en blijft omdat zo bepaald wordt of je in de 1/16de finales een zware of gemakkelijkere opponent op je bord krijgt.
Positief voor het Belgische voetbal is dat het aantal deelnemers aan het kampioenenbal niet vermindert en dat clubs uit kleinere voetballanden even sterk vertegenwoordigd blijven. Interessant is (financieel) ook dat een club uit pot 4 (waarin de Belgische clubs bijna altijd terechtkomen) drie reekshoofden loot en mogelijk twee thuiswedstrijden tegen hen speelt. Er komen ook twee partijen tegen elftallen uit de eigen pot die winstkansen opleveren. Negatief is dat vier extra matchen op topniveau een zware belasting betekenen voor clubs als de onze.