Onze voortreffelijke Nederlandse collega Henk Mees heeft weer een kanjer van een boek uitgebracht. Hierin brengt hij het verhaal van de enige landstitel van BVV uit Den Bosch. Het boek is rijkelijk geïllustreerd en kan onder andere via deze site besteld worden.
BVV, de ‘vergeten kampioen’ van 1948, weer tot leven gebracht.
Lang voordat Ajax, Feyenoord en PSV vrijwel onafgebroken de macht grepen in het Nederlandse voetbal, schaarde ook het Bossche BVV zich in de stoet van landskampioenen. In 1948 werd de Bossche Voetbal Vereniging de vierde club uit Brabant met een landstitel, ná Willem II, NAC en PSV. Tien jaar later verdween BVV uit de Eredivisie. Nú is het een vrijwel vergeten landskampioen, weggezakt naar de vierde klasse van het amateurvoetbal.
Het succes van BVV is nooit eerder uitgediept. In boek De Vergeten Kampioen – BVV in 1948 beschrijft auteur Henk Mees niet alleen hoe het landskampioenschap tot stand kwam. BVV behaalde de titel in een tijd dat de Eredivisie nog niet bestond en de zes districtskampioenen in een extra competitie om het landskampioenschap streden. In de zuidelijke competitie rekende BVV af met onder meer Willem II en Eindhoven. PSV moest in de kampioenscompetitie twee keer buigen voor BVV.
Het imposante boek met 256 pagina’s en honderden foto’s, dat eind juni verschijnt, biedt ook een tijdsbeeld en schetst ook de omstandigheden waaronder dat gebeurde in de naoorlogse jaren. De auteur beschrijft welke positie BVV innam in de stad en binnen het Nederlandse topvoetbal. Oud-international Kees Rijvers, in maart 1994 overleden, vertelt uitvoerig hoe streng de amateurregels in die tijd moesten worden nageleefd, zó streng zelfs dat BVV aan het begin van de kampioenscompetitie een speler kwijtraakte die levenslang werd geschorst omdat hij behalve als speler bij zijn eigen club ook als trainer bij een andere club actief was.
Het boek brengt veel meer van zulke wonderlijke verhalen tot leven. Het gaat ook over onder meer omkoping, doping, hooligans en een ‘stadionverbod’ voor BVV in Vught. Bijzonder is ook de eerste stunt van BVV op het hoogste niveau. In 1947 versloeg het Ajax met 5-2 nadat de Amsterdammers tot twintig minuten voor het einde de leiding hadden gehad.
De successen van de Bossche club hadden hun oorsprong in Vught. De ‘achtertuin’ van Den Bosch was voor BVV de uitwijkhaven na de oprichting in 1906 omdat de eigen stad als historische vestingstad weinig tot geen plaats bood voor sport. Op Heidelust, een intiem terrein in Vught, moesten de beste voetballers van Nederland buigen voor een elftal met vrijwel uitsluitend Bossche spelers, samen opgegroeid in de jeugd van BVV. In Vught kon het spoken, met het publiek zo dicht tegen de lijnen van het veld dat er soms nauwelijks corners konden worden genomen of ballen worden ingeworpen.
Het landskampioenschap van BVV viel in een tijd dat Den Bosch, gehavend na de Tweede Wereldoorlog, aan de wederopbouw werkte en Nederland oorlog voerde in de voormalige kolonie Nederlands-Indië. Betaald voetbal bestond nog niet, de spelers werkten nog overdag, én op zaterdagmorgen. De hoofdrolspelers uit 1948 zijn overleden, maar uit kranten, boeken en getuigenissen kon Henk Mees tal van verhalen optekenen die met de blik van 2024 grote verbazing wekken.
Auteur Henk Mees (1948) was voor zijn pensionering jarenlang werkzaam in diverse fjuncties als journalist van het Brabants Dagblad. Nog wekelijks schrijft hij een sportcolumn in de krant. Het boek De Vergeten Kampioen verschijnt bij Kick Uitgevers, de prijs is 39,95 euro.